Focus: Wie maken je dik? Journalist Jacques Peretti onderzocht de revolutie in onze eetgewoonten in de afgelopen 40 jaar.

Tweederde van de Engelsen is te zwaar en een op de vier is OBESE. Je hebt obesitas als je 40% boven je ideale gewicht zit. Obesitas is nu officieel een ziekte. Het is opvallend snel gegaan. Sinds 1980 is obesitas wereldwijd verdubbeld. Dat treft niet alleen ons uiterlijk, maar verhoogt ook onze kans om allerlei […]

Gezamenlijke afvalactie Grip op Koolhydraten: 106 kilo afgevallen

De gezamenlijke 8-weekse afvalactie is geëindigd en Karin74, initiatiefneemster en administratrice van de actie “Voor-de-zomermaanden-weer-een-paar-kilo-kwijt” schreef: “Jahaaaaaah, hier zijn ze zijn: de eindresultaten van deze actie…..!!!!! TROMGEROFFEL…… in totaal zijn we 106,5 kilo afgevallen!!!! Wat een resultaat zeg! Tien deelnemers hebben ook werkelijk hun einddoel gehaald, maar de rest heeft ook erg goede resultaten behaald. […]

Dr. Steve Phinney: Eet minder koolhydraten en meer vetten

Zeven stappen voor optimale vetverbranding  Uit de blog van Melchior Meijer het volgende filmpje ‘gepikt’. Het is een zeer interessante uiteenzetting van Dr. Steve Phinney over de voordelen van vetverbranding/ketonen versus koolhydraatverbranding. Een boeiende video met 30 minuten uitleg en plaatjes. Zeven stappen voor optimale vetverbranding 1. Matig in eiwitten: 1,5 – 2 gr per […]

Recensies bol.com

Voordat mensen tot aanschaf overgaan, is het lezen van recensies op internet vaak de methode om een beeld te krijgen hoe anderen een product, boek of vakantiebestemming waarderen. Hieronder de link naar meer dan 100 recensies op bol.com. Doe er je voordeel mee en wellicht wil je zelf ook nog een recensie erbij zetten.   […]

Altijd Wat met een interview en supermarktsafari met Michael Moss, auteur van Salt – Sugar – Fat

Interview en Supermarktsafari met Michael Moss – Auteur van Salt Sugar Fat Volgens Michael Moss (auteur van Salt, Sugar, Fat) onderzoeksjournalist van de Newyork Times, zet de voedingsindustrie zout, suiker en vet in om ons te verleiden. Wilfred Scholten, van NCRV-programma Altijd Wat, zocht Moss op in New York. Wat kan de consument doen? We […]

Enquête “Koolhydraatbeperkt voedingsprogramma en diabetes 2”

Lees hier alvast een succesverhaal van diabeet en forumlid mammadons. Binnen enkele weken de bloedsuikerwaarden van 23.3 naar 5,1 en van 40 eenheden insuline al naar 8 eenheden insuline 🙂 Lees verder (voor iedereen leesbaar) Ben je een diabeet type 2 of ben je inmiddels ex-diabeet én eet jij koolhydraatbeperkt dan verzoek ik je hierbij […]

Glucose verzadigt, fructose niet. Dit zou de mogelijke verklaring/oorzaak kunnen zijn van de obesitasepidemie.

Fructose staat bij Grip op koolhydraten op de rode lijst! Goed bericht dat er nu weer een onderzoek in een vooraanstaand tijdschrift vermeld wordt, wat bevestigt dat het toenemende gebruik van fructose weleens de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn van de obesitasepidemie. Gepubliceerd op: 18-03-2013 Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1642 http://www.ntvg.nl/publicatie/671008/volledig   Wil je grip houden […]

Met grip op koolhydraten 26 kilo kwijt in 32 weken

Grip op Koolhydraten forumlid Bianca begint in juli met Grip Op Koolhydraten (GOK) met een gewicht van 125,5 kg en woog op 1 maart 99,2 kg. Dat is dus gemiddeld over 32 weken bijna 1 kg per week kwijt! Mooi dat je door Bianca’s vastberadenheid en dagelijks bijhouden van dagmenuutjes en dagelijkse metingen (met gelijk […]

Hartgezondheid linolzuur aantoonbaar onbewezen. Vier vragen voor het Voedingscentrum

De Schijf van Vijf dient aangepast te worden met een eerherstel van roomboter. En vooral ook aandacht voor minder koolhydraten! Voedingsbewust Nederland wacht op de reactie van het Voedingscentrum. Wat mij betreft ziet de schijf van Vijf er als volgt uit: 1. Eet gevarieerd 2. Niet te veel & beweeg 3. Gebruik roomboter en olijfolie en zo […]

NOS journaal meldt: Omega-6 mogelijk ongezond

Het NOS journaal (6 februari 2013) meldt dat Omega-6 vetzuren zoals linolzuur mogelijk ongezond zijn. Het advies om meer linolzuur en minder verzadigd vetzuur te eten is hiermee dus geen gezond advies! Tijd voor nieuwe – koolhydraatbeperkte – voedingsadviezen die wel goed voor hart-en bloedvaten zijn en een eerherstel van echte roomboter. Dit is de volledige […]

Three Djokovic links voor Tim Noakes

World No.2 Novak Djokovic claims giving up “pizza, pasta and bread” has made him a better player. Djokovic said that Cetojevic has “done a great job” by “changing” his diet following test results that showed Djokovic is “allergic to some food ingredients” such as gluten”. Having ditched “pizza, pasta and bread”, Djokovic feels “great physically”, […]

Yvonne, gaat Grip op Koolhydraten voor mij werken?

Goedemiddag, Ik heb uw boek “grip op koolhydraten” gekocht en uitgelezen. Ik ben 44 en weeg 63/64 kg. Ik heb een mager bovenlichaam (gezicht, nek, ribben, cup a, taille, buik, polsen en handen) en een relatief fors gebouwd onderlichaam (heupen, billen!, benen). Als ik doorgaans wil afvallen, gebeurt dat eerst bij mijn bovenlichaam (afschuwelijk) en […]

“Verzadigd vet is ook goed” gelezen in Margriet 52-2012

Baanbrekend nieuws! Artikel van Melchior Meijer in Margriet 52-2012 “Verzadigd vet is ook goed” “Ouderen die veel verzadigd vet eten, lopen aanzienlijk minder risico om dement te worden.” In een groot vrouwentijdschrift een artikel – vier pagina groot – over het belang van voldoende vet in je voeding. De schrijver is medisch journalist Melchior Meijer. […]

Nederlandse vertaling van Wheat Belly in 2013: Tarwebuik – Broodbuik

Vanuit de uitgeverswereld is mij ter oren gekomen dat er in april/mei 2013 een Nederlandse vertaling verschijnt van de Amerikaanse bestseller ‘Wheat Belly’ met als titel Broodbuik‘ Dat is groot nieuws. Ook in Nederland zal dit boek Broodbuik inslaan als een bom. Begin december zat cardioloog William Davis, auteur van Wheat Belly (=Tarwebuik) namelijk bij […]

“Vet eten voorkomt complicaties bij operatie” uitkomst van promotieonderzoek van Jacco de Haan

Weer goed wetenschappelijk nieuws! De comeback van vet! 22-11-2012 TWENTE – Vet voedsel kan helpen bij het voorkomen van complicaties bij operaties. Dit is de opmerkelijke uitkomst van het promotieonderzoek van Jacco de Haan van het Medisch Spectrum Twente. Hij onderzocht dat het eten van vet voedsel voor en na een operatie complicaties kan verminderen. […]

Wetenschappelijk onderzoek toont aan: Alleen ’s avonds koolhydraten is gezonder

Uit een onderzoek onder 78 politiemannen (Universiteit van Jerusalem) is gebleken dat ’s avonds koolhydraten eten gezonder is, dan de gehele dag door koolhydraatrijk eten. Ze kwamen op dit idee door de ramadan. “Wanneer zij overdag vasten en ’s avonds koolhydraten eten, verandert de hormooncurve van leptine.” Voor alle mensen die al eten volgens de […]

Hartproblemen en Diabetes 2 door de ‘versuikering van onze eetcultuur’ en de invloed van de suikerindustrie

In deze Blog van Melchior Meijer wordt weer eens duidelijk dat we met koolhydraatbeperking op de goede weg zijn. Diabetes, hart- en vaatziekten heeft als oorzaak de versuikering van onze eetcultuur. Niet de vetten maar de koolhydraten zijn de ware ziekmakers. De vetarme (en dus koolhydraatrijke) boodschap van het Voedingscentrum maakt je hongerig, dik en […]

Koolhydratendebat in Runnersworld Oktober 2012

Een FB-chatconversatie met Erik (oktober 2012): Erik ter Heide: Hoi Yvonne, Door een mountainbike ongeval zat ik noodgedwongen 6 weken thuis. Doordat ik tijd genoeg had ben ik me gaan verdiepen in jouw boeken, die mijn vrouw gekocht had. Ik ben nu vijf weken verder, vijf kilo en drie centimeter buikomvang kwijt, maar dat zijn de dingen […]

Topfit topsporten zonder brood

Medisch journalist en paleo aanhanger Melchior Meijer heeft weer een opmerkelijk bericht op zijn blog. In een Zweeds tabloid staat vermeld dat de 25-jarige Zweedse ijshockeyer Mattias Ritola door een sleutelbeenblessure een aantal weken niet kon trainen. In deze herstelperiode is hij geswitched van koolhydraatrijke naar koolhydraatbeperkte voeding. Onlangs kwam hij terug na zijn blessure… […]

Rapport Gezondheidsraad: Deel van bevolking heeft extra vitamine D nodig via suppletie

Nieuw licht op Vitamine D Internationale vitamine D-experts aanbevelen voor een land als Nederland met relatief weinig zon: 2000 IE per dag, ‘s winters én ‘s zomers. (sla het boek erop na: Nieuw licht op vitamine D). De gezondheidsraad zegt: Kinderen, adolescenten en volwassenen met een lichte huidskleur, die voldoende aan zonlicht blootstaan en die […]

Twin Noakes: Koolhydraatrijk-en-vetarm versus Koolhydraatbeperkt-en-vetrijk

De 35 jarige identieke tweeling Jax en Jeanne is familiair belast met een hoog cholesterol. De dames zijn beiden slank (54,7 kg en 51,6 kg) maar zaten met dezelfde vraag: Welk eetplan zal ik volgen voor mijn gezondheid: Koolhydraatrijk-en-vetarm of Koolhydraatbeperkt-en-vetrijk? Als ik beide eetpatronen zou volgen op dezelfde tijd, wat gebeurt er dan? Aangezien […]

Melchior Meijer, Karin Bloemen en Becel

In een eerder nieuwsbericht meldde ik al dat Karin Bloemen zich soms ‘een oude man’ voelt. Gelukkig pikt medisch journalist en paleo-aanhanger Melchior Meijer het ook op en legt in het onderstaande bericht uit waarom Becel (omega6) juist niet goed is voor hart en bloedvaten.  Edwin den Boer zegt: Hoe komt het toch dat veel mensen […]

Becel-boegbeeld Karin Bloemen: “Zo leuk, mensen geloven alles.”

  Bovenstaand artikel las ik in een blad dat ik bij De Agave – natuurlijk wonen kreeg. In ruil voor een nieuw ingericht dakterras een interview met mijn leeftijdsgenote Karin Bloemen (52) hét boegbeeld van Becel en voor vrouwen in de overgang. En wat Karin zegt, dat gelooft natuurlijk iedereen… Vorige week kwam Foodwatch met […]

Richard de Leth – Oersterk – en huisarts Hanneke Nasheed-Linssen tegen ‘Schijf van vijf’

Steeds meer artsen komen in opstand tegen de voedingsrichtlijnen van het voedingscentrum. De jonge arts Richard de Leth heeft er een goed en makkelijk leesbaar boek over geschreven OERSTERK Erg prettig dat deze vlotschrijvende Richard een andere kijk heeft op voeding dan de Schijf van Vijf van het voedingscentrum. Volgens Richard de Leth en de […]

Kris Verburgh: De Voedselzandloper – De Voedingswaarheid?

Het boek “De voedselzandloper, over afvallen en langer jong blijven” van Kris Verburgh is een bestseller op dit moment. Op menig nachtkastje ligt het makkelijk lezende anti-dieet boek de Zandloper inmiddels. Kris maakt veel los maar of alles waar is wat er geschreven staat in zijn boek, daar zetten inmiddels vele voedingsonderlegde mensen (voedingswetenschappers en […]

Grip op Koolhydraten bruidje Eva in Vriendin.nl

Trots op Eva! Eva heeft haar doel bereikt en getrouwd in maatje 36. Nu na ruim een jaar heeft ze nog steeds dezelfde maat 36! Lees hier het succesverhaal van Eva

Diëtisten klagen Paleo Steve Cooksey aan vanwege diabetes voedingsadviezen

Op de site van Melchior Meijer het volgende bericht : Steve Cooksey werd een paar maanden geleden aangeklaagd door een overkoepelende organisatie van diëtistes, omdat hij op zijn blog Diabetes Warrior ‘illegaal’ advies geeft aan mensen met diabetes. Nadat hij zelf zijn spuit en pillen in de vuilnisemmer kon gooien, stelt hij lotgenoten die op […]

Voor boekwinkels een gat in de markt: Koolhydraatbeperking. Duik daar in!

  Koolhydraatbeperking is Trendy Topic. Een gat in de markt voor boekwinkels. Duik daar in!   Dr. Moreno 17 dagen dieet, Grip op Koolhydraten, Dr. Atkins, South Beach, Dr. Dukan, Dr. Frank, Ralph Moorman, Amber Albarda, Paleo en Oergondisch kookboek. Deze hedendaagse toonaangevende en populaire diëten/voedingsprogramma’s zijn allemaal – koolhydraatbeperkt, – met veel aandacht voor […]

Eet liever noten dan chips: Van noten eten word je slank.

  Mensen die aan de lijn hebben de neiging om calorierijke noten te schrappen uit hun voeding, maar uit onderzoek blijkt dat het eten van noten juist heel goed is voor een slanke taille en een lager BMI. Lees hier het volledige bericht op nu.nl. Noten bevatten voornamelijk vetten, vezels en vitamines en ze verzadigen goed. Daarom […]

Vroege dementie door ongezonde leefstijl: Vermijd aspartaam en smaakversterkers

Een verontrustend bericht van 4 hoogleraren. “Nederland wacht een explosieve groei van het aantal dementerenden tussen de 50 en 60 jaar. Die is voor een groot deel het gevolg van een ongezonde leefstijl. Dat verwachten vier hoogleraren van de VU en het VU medisch centrum in Amsterdam. Ze gaan samenwerken om het ‘zwaar onderschatte’ probleem […]