Prof Jaap Seidell GezondNu april 2014

In GezondNu van april 2014 staat een uitgebreid duo-interview (7 pag!) van Prof. Dr. Jaap Seidell met voedings-detoxcoach Jacqueline van Lieshout.
Een goed interview met vooral ook een verheugende boodschap van Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU te Amsterdam.
Hij adviseert de Gezondheidsraad en daarmee ook het Voedingscentrum.

Trend minder suikers en minder tarwe

Uit het interview blijkt dat Jaap Seidell inziet dat de huidige voedingstrend verschoven is van minder cholesterol en minder vetten naar minder suikers en mindertarwe.

Ik citeer Jaap Seidell (GezondNU april 2014):
“Peijnenburg en Nutricia zijn de grootste sponsors van Het Nationale Schoolontbijt. Alsof je daarmee een gezonde start krijgt. Maar daar zit het geld. Het zou niet moeten mogen dat bedrijven kinderen op zo’n jonge leeftijd al in hun greep krijgen.”

“Afschaffen dat Schoolontbijt; marketingcampagnes horen niet thuis op scholen. Zonder reclames en publiciteitsstunts is het moeiljik genoeg om kinderen gezond te laten eten. Tegen zoveel marketing kan niemand op. Zelfs wetenschappers winnen het niet van marketeers; die zijn slimmer dan wij. Vergeet niet dat bedrijven zoals Unilever de knapste koppen aantrekken voor het maken van hun producten. ”

Elke tijd heeft zijn waarheden en hypes. Wat nu suikers en tarwe zijn, was twintig jaar geleden cholesterolvrij.”

“Vetten moesten uit de voeding, maar vetten hebben ook een functie. Ze zijn belangrijk voor smaak en structuur en dus werd vet ingewisseld voor suiker. Daarmee is het gezondheidsprobleem verschoven van hartziekten naar overgewicht. Inmiddels weten we dat vet helemaal niet zo slecht is als we dachten.”

Yvonne:

Nu maar hopen dat Jaap Seidell zijn Vet-is-niet-slecht-verhaal kan doordrukken bij de Gezondheidsraad. Het ‘Ik kies bewust Vinkje’ is namelijk helemaal niet in overeenstemming met de huidige inzichten van deze raadsheer van de Gezondheidsraad.
Vetarme producten met kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose krijgen een keurig groen vinkje. Het hele Optimel assortiment is volgens het vinkje een ‘gezonde keuze’.
Dat klopt toch niet Jaap? Met de wetenschap van nu kun je dat toch niet meer goedkeuren?

Lees hier meer over cholesterol en vetten