Stevia

Natuurlijke zoetstof
Stevia 100 ml

Grip op Koolhydraten Stevia

 

Deze natuurlijke zoetstof is afkomstig van het zoetsmakende plantje Stevia. In Zuid-Amerika wordt dit al meer dan 1500 jaar gebruikt om dranken te zoeten.

Het is lekker in bijvoorbeeld koffie, thee, eigengemaakte limonade, yoghurt en baksels. Dus eigenlijk alles waarbij je normaal suiker gebruikt, maar dan nu gezond en zonder koolhydraten. In de Grip op Koolhydraten boeken staan diverse gerechten waarin gebruikt wordt gemaakt van stevia.

Grip op koolhydraten stevia heeft geen bijsmaak zoals bij vele andere stevia producten wel. We bieden vloeibare stevia en stevia in poedervorm aan.

 

Zoet!

Stevia, officieel bekend als Stevia rebaudiana, is een plant afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren van deze plant hebben een natuurlijke zoetstof die tientallen keren zoeter is dan gewone suiker.

Stevia wordt op de markt gebracht in de vorm van steviolglycosiden, de zoetstoffen die uit de bladeren worden gehaald.

Het grote voordeel van stevia is dat het geen calorieën bevat en geen effect heeft op schommelingen in de bloedsuikerspiegel die bij suikers voorkomen. Dit maakt stevia een uitstekend alternatief voor mensen die hun suikerinname willen verminderen, of het nu gaat om gewichtsbeheersing, diabetes of algemene gezondheid.

 

 

grapefruit spritzl
grapefruit spritzl

Waarom kiezen voor stevia?

  • Stevia is een suikervervanger zonder calorieën: Stevia biedt een zoete smaak zonder de extra calorieën, waardoor het een perfecte keuze is voor mensen die willen afvallen of hun calorie-inname willen verminderen.
  • Geschikt voor diabetes: Stevia heeft een minimale invloed op de bloedsuikerspiegel, waardoor het een veilige optie is voor mensen met diabetes die hun zoetekauw willen bevredigen zonder hun glucoseniveaus te verstoren.
  • Tandvriendelijk: In tegenstelling tot suiker veroorzaakt stevia geen tandbederf, waardoor het een tandvriendelijke zoetstof is.
  • Natuurlijk en plantaardig: Stevia wordt gewonnen uit de bladeren van de steviaplant, waardoor het een natuurlijke en plantaardige zoetstof is, zonder kunstmatige toevoegingen.

Ben je nog niet helemaal overtuigd van de positieve effecten van stevia? Bekijk dan eens deze video waarin de Belgische Professor Geuns in minder dan 2 minuten de voordelen van stevia uitlegt. Geuns stelt dat stevia hoge bloedsuikers verlaagt tot normaalwaardes terwijl normale bloedsuikers onveranderd blijven.

Wetenschappelijke artikelen over stevia

Onderstaande informatie is afkomstig van: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/

Stevia, de algemene naam voor het extract stevioside uit de bladeren van Stevia rebaudiana Bertoni, is een natuurlijke, zoet smakende, calorievrije plant die ook kan worden gebruikt als suikervervanger of als alternatief voor kunstmatige zoetstoffen. Uit onderzoek bij mensen is gebleken dat Stevia de insulinegevoeligheid verhoogt (Chang, Wu, Liu, & Cheng, 2005) en gunstige effecten heeft op de bloedglucose- en insulinespiegels (Curi 1986; Gregersen, Jeppesen, Holst, & Hermansen, 2004) , wat suggereert dat het een rol kan spelen bij de regulering van de voedselinname. In veiligheidsstudies werden geen negatieve bijwerkingen gerapporteerd (Barriocanal, 2008).

Stevia is onlangs goedgekeurd voor gebruik als zoetstof door de Joint Food and Agriculture Organization/World Health Organization Expert Committee on Food Additives (Joint Food and Agriculture Organization/World Health Expert Committee on Food Additives, 2005), en heeft onlangs ook GRAS-goedkeuring gekregen van de Voedsel- en Warenautoriteit.

Stevia is goedkoop en beschikbaar voor de meeste consumenten; het heeft dus het potentieel om op grote schaal te worden gebruikt en kan individuen helpen bij het reguleren van hun gewicht als het een positief effect heeft op de calorievervanging.

Let op

  • Sommige producten die ‘stevia’ bevatten, kunnen ook andere toegevoegde zoetstoffen of vulstoffen zoals Maltodextrine bevatten. Kijk daarom altijd goed op de ingrediëntenlijst voor je een stevia-product wilt gebruiken.
  • Zorg dat je stevia NIET over-doseert. Dat komt de smaak van het gerecht niet ten goede. Begin met een geringere hoeveelheid als het maximum wat bij het recept aangegeven is. Na afproeven bepaal je of er nog wat stevia toegevoegd dient te worden.
  • Smaken verschillen, zo ook de smaak van stevia. Sommige mensen vinden dat stevia een lichte nasmaak heeft, die kan variëren afhankelijk van de zuiverheid van het stevia-extract. De Grip op Koolhydraten stevia is gemaakt van een non-bitter extract. De smaak komt daarmee zeer dicht bij de smaak van suiker uit zonder vervelende bijsmaak.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief