De smaakversterker E621 (Mononatriumglutamaat) staat bij Grip op Koolhydraten op de rode lijst van te vermijden producten. Goed dat Rusland de strijd aangaat met E621. Ik hoop dat Nederland snel volgt.

Het zou de voedingsindustrie sieren als ze nu al de smaakversterker gingen beperken. Vooral in vetarme producten worden smaakversterkers toegevoegd om het product nog enigszins smaakvol te maken.
Vet is een smaakmaker. Eet daarom vetrijkere koolhydraatbeperkte producten. Die smaken lekker en behoeven geen smaakversterkers. Bijvoorbeeld: Noten, vlees, vis, kaas, eieren.

———————

Lees verder onderstaand tekst afkomstig van Niburu: Rusland gaat de strijd aan met E621

In een poging Rusland gezonder te maken hebben politici uit dat land de oorlog verklaard aan mononatriumglutamaat of MSG (E621). De Russische Tweede Kamer, de Staatsdoema, wil waarschuwingslabels op verpakkingen van levensmiddelen waar de smaakversterker in verwerkt is. Er moeten in de supermarkt aparte schappen gaan komen voor deze producten.

Drie Kamerleden van de Politieke Partij LDPR hebben onder leiding van fractievoorzitter Igor Lebedev een wetsvoorstel voorbereid dat kan rekenen op de steun van verschillende commissies van de Staatsdoema. De drie politici benadrukken dat de meeste voorgekookte vlees- en visproducten, specerijen, sauzen en chips E621 bevatten en dat de smaakversterker schadelijk is voor de gezondheid. Beleidsmakers denken dat de labels Russen gaan helpen om gezonder te eten.

Verschillende Russische fabrikanten hebben al besloten de smaakversterker niet langer toe te voegen aan hun producten. Zij stellen dat ingrediënten die goed genoeg zijn niet hoeven te worden ‘versterkt’.
Uit gesprekken tussen persbureau RIA Novosti en experts blijkt dat MSG verslavend werkt, de zenuwen in de mond kan irriteren en bovendien genetische mutaties kan veroorzaken. MSG, ook wel ‘verrukkelijk vergif’ genoemd, wordt door fastfoodketens op grote schaal gebruikt.
Voedselexpert Oleg Lenev merkte op dat het gebruik van MSG is toegestaan op het grondgebied van de Russische Federatie, maar alleen in kleine hoeveelheden kan worden geconsumeerd. Omdat de smaakversterker in steeds meer producten wordt aangetroffen, raken op den duur allerlei lichamelijke processen ontregeld. MSG leidt met name tot hoge bloeddruk, allergische reacties en atopie, aldus Lenev.

In grotere hoeveelheden kan E621 een negatieve invloed hebben op de hersenschors, met duizeligheid, hoofdpijn, huiduitslag, irritatie en depressie tot gevolg. Experts zeggen dat het in de praktijk zeer lastig blijkt om schadelijke additieven te vermijden.

Gerelateerd artikel: Vroege dementie door ongezonde leefstijl