Reumatoloog Richard Verheesen: Leefomstandigheden bepalender dan medicatie

Graag wil ik verwijzen naar het het blog van Melchior Meijer waarin Reumatoloog Richard Verheesen uitlegt hoe hij over de waarde van voeding denkt.

Hieronder wat highlights:

De Waarde van Voeding

Reumatoloog Richard Verheesen:
Hoe ik denk over de waarde van voeding? Daar kan ik vrij kort over zijn.

Ik schat in dat onze leefomstandigheden veel bepalender zijn voor onze gezondheid dan medicatie.”

“Het zou ook best aardig zijn om een dieet wat die toegevoegde suikers en ‘verzoet’ eten minimaliseert naast een Paleo dieet te zetten. 
Als men het verzoeten van eten afschaft (wat met Paleo ook gebeurt) zal het eetpatroon als vanzelf gaan veranderen en ik denk veel meer een Paleo richting opgaan, misschien een soort soft-paleo?

Soft Paleo

Immers wat ga ik dan eten?
Minder koolhydraten, meer fruit en bij de koffie/thee en in de avond wat vaker een nootje in plaats van het koekje. En op brood e.d. verdwijnen de zoetigheden en neemt kaas vlees en vis consumptie toe. En sommige dingen laat je staan omdat ze zonder suiker gewoon niet lekker zijn. Of het hetzelfde effect heeft? Ik zou het niet weten, maar ik zie wel raakvlakken. Absolute koolhydraat restrictie, dat denk ik niet.”

10-minuten per chronische patiënt…

“Kan ik wat met voeding in de dagelijkse praktijk is vervolgens een belangrijke vraag. Met patiënten heb ik het individueel soms over voeding in algemene zin en daarnaast ook wel eens over nutriënten of suikers. Is dat structureel? Nee, hoe zou het kunnen in de 10 minuten die ik per chronische patiënt heb.”

Verwijtbaar en Oliedom

“Is het de huidige “elite” te verwijten dat de inrichting is zoals die is? Ik vind van niet, dit was tot voor kort zoals het liep en zoals de waarheid werd gezien en de maatschappij was ingericht.

Maar het zou wel te verwijten zijn als we de nieuwe koers niet gaan inzetten, als we de deur niet opendoen terwijl er hard wordt geklopt. En vestingen/muren in stand worden gehouden tegen de wensen van de bevolking in en niet meegaan in de richting waarin de maatschappij zich beweegt. Dat is niet alleen verwijtbaar maar ook oliedom.”

Yvonne Lemmers:

Om in praktische oplossingen te denken, ben ik inmiddels overtuigd van de kracht van praktische en goed uitvoerbare soft-paleo boeken zoals Grip op Koolhydraten. De lezer/gebruiker kan vervolgens zelf tot eigen inzicht komen hoe een theoretische voedingsverandering in zijn/haar eigen leef- en werkomgeving te verwezenlijken is.
Het zichtbare resultaat, de gezondheidsverbetering, het uitblijven van honger en het welbevinden houden de motivatie hoog.

Koolhydraatbeperking ‘a way of life’

Zo wordt koolhydraatbeperkte voeding al snel geaccepteerd als ‘a way of life’ in plaats van een dieet.
Opgewicht komen én opgewicht blijven zal iedereen toch zelf moeten doen. Én wetende dat je het zélf voor elkaar gekregen hebt, voelt goed! Niet afhankelijk van wekelijkse ‘verplichte’ weegmomenten en stokken achter de deur van anderen. En mocht je eens afwijken, dan weet je ook dat je het zélf weer op kunt pakken.
Het koolhydraatbeperkte kunstje werkt immers iedere keer weer.

Verwijzing internist naar GOK

Voor iedere arts is het eenvoudig om in een 10-minuten gesprek de weg naar de boeken van bijv. Grip op koolhydraten te wijzen zoals internist Dr. Boon van het St. Annaziekenhuis deed.

Succesverhalen

Dat Grip op Koolhydraten voor velen gezondheidsbevorderend werkt is vanuit de praktijk inmiddels wel duidelijk. Zie o.a. deze berichten van dankbare mensen en deze succesverhalen.

Lees hier verder voor de volledige tekst van Richard Verheesen en de reacties op het blog van Melchior Meijer.

Artikel ‘Suiker is uit de tijd’ door Richard Verheesen op Foodlog

Wat paleo zoal vermag te doen in de klinische praktijk.

2 antwoorden
 1. Paul Cantineau
  Paul Cantineau zegt:

  Onderstaand betoog/uitleg van Dr. Kunst is een therapie die voor verdere studie zeker in aanmerking komt. Gezien mijn kennis van de kwaliteiten en ervaringen met Dr. Kunst.

  AUTOVACCINATIE
  door L. Kunst, arts natuurgeneeskunde, email: natuur@geneeskunst.nl
  Introductie
  In de afgelopen jaren is door mij een methode ontwikkeld die soms kan bijdragen aan het herstel van die chronische ziekten, waarvoor tot nu toe geen echte oplossing bestaat. De werking van de methode berust op ”revalidatie” van het immuunsysteem, door middel van vaccinatie met eigen bloed dat op een speciale wijze is bewerkt. De methode verkeert in het experimentele stadium. Er is dus geen garantie dat deze nieuwe behandeling bij iedereen aanslaat. Maar baat het niet, het schaadt ook niet, want bij honderden van deze autovaccinaties is nooit enige nadelige bijwerking geconstateerd.

  Indicaties
  De methode is bedoeld voor patiënten met chronische ziekten die -zonder dat ze het weten- samenhangen met een infectie die lang geleden heeft plaats gehad. Dat kan een inmiddels vergeten ontsteking zijn van de keel, van een bijholte of kies, ja van elk denkbaar type ontsteking; al dan niet met antibiotica behandeld. Zelfs schijnbaar onbenullige infecties, zoals verkoudheden kunnen op die manier een oorzaak zijn van het uitbreken van een chronische ziekte. Voorbeelden daarvan zijn: gewrichtsreuma, psoriasis, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, multipele sclerose, SLE en nog c.a.75 andere minder bekende aandoeningen; eigenlijk allemaal chronische ontstekingen. Het is algemeen bekend dat deze ziekten een erfelijke oorzaak hebben, maar restanten van doorgemaakte infecties, in het bijzonder de invloed daarvan op lange termijn, geven uiteindelijk de doorslag voor het uitbreken van de chronische ziekte op een bepaald tijdstip. En dat is minder bekend!

  Bereiding en behandeling
  De behandeling is zeer eenvoudig en daardoor ook relatief goedkoop. Er komen zelfs geen medicijnen aan te pas. Eenmaal per twee weken wordt er een kleine hoeveelheid bloed onder strenge steriele voorzorgen afgenomen in een buisje en als zodanig bewerkt. Eerst wordt het buisje op specifieke wijze gedurende een vaste tijd in trilling gebracht, waardoor de celwanden van de witte bloedcellen (leucocyten) stuk gaan. Het bloed wordt vervolgens gedurende een vaste periode in gesloten toestand in een broedstoof (incubator) gehouden. Er kunnen dus op geen enkel moment kiemen van buitenaf in het bloed terecht komen. Om de 14 dagen wordt het aldus behandelde bloed als autovaccin geïnjecteerd en wordt opnieuw bloed afgenomen voor de volgende ronde. Het aantal behandelingen wordt proefondervindelijk bepaald, afhankelijk van het resultaat en dat is per persoon en per ziekte verschillend. Een behandelperiode zal in de meeste gevallen minimaal enkele maanden in beslag nemen.

  Diagnose
  Lang is gedacht dat na het doormaken van een infectie het veroorzakende micro-organisme volledig door het immuunsysteem is geëlimineerd. Helaas is dat niet altijd zo. Er kunnen in cellen van het afweersysteem/immuunsysteem partikels achterblijven die zich blijvend handhaven en zich zelfs in de immuuncellen vermeerderen. Op den duur raakt het afweersysteem hierdoor “de weg kwijt” en ontstaat een zogenaamde “auto-immuunziekte”. Met nieuwe technieken is het tegenwoordig mogelijk om bacterieel DNA in witte bloedcellen aan tonen bij chronische ontstekingsziekten. Zelfs bij ogenschijnlijk gezonde bloeddonoren, die op grond van de gebruikelijke kweekmethoden steriel bloed hebben, is bacterieel DNA in de leukocyten aangetoond. De consequenties hiervan worden nog onvoldoende doorzien in de medische praktijk. Het woord diagnose betekent letterlijk: “doorzien”.
  Bacterieel DNA in witte bloedcellen is niet te bestrijden met antibiotica, maar wel met deze autovaccinatie, zoals de ervaring heeft aangetoond. Door de specifieke trilling van het bloed in het laboratorium worden de bacteriële fragmenten vrij gemaakt uit de cellen en vervolgens verder geactiveerd in de incubator. Zodra dit eigen-bloedprepraat wordt geïnjecteerd, zal het immuunsysteem deze partikels herkennen als potentiële ziekteverwekkers en alsnog kunnen elimineren of neutraliseren. Het immuunsysteem zuivert zichzelf hierdoor en herkrijgt zijn originele uitgangsniveau. Hierdoor kunnen de ziekteverschijnselen, voor zover ze op chronische ontsteking berusten, geleidelijk verdwijnen. Dit proces heeft echter tijd nodig; het is geen toveren. Organen die door de chronische ziekte zijn vernietigd, vergroeide gewrichten,verdwenen zenuwcellen, blinde ogen, verkalkte bloedvaten e.d. kunnen helaas niet herstellen. Hoe eerder de behandeling begint hoe beter dus.

  Individuele behandeling
  Ieder mens heeft een eigen ziektegeschiedenis; al dan niet bekend. Welke van de betreffende micro-organismen of resten daardoor nog actief zijn is niet te achterhalen en dat hoeft ook niet. Het eigen bloed levert precies de juiste grondstoffen als remedie om een betere gezondheid te verwerven.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *