Graag wil ik nu eens geen voedingsboeken maar twee andere waardevolle boeken voor hooggevoelige personen onder de aandacht brengen.
Zelf behoor ik ook tot de 20% van de mensen die geboren zijn met een verhoogde gevoeligheid.

Beide boeken zijn aanraders om jezelf – of je man of kind – als hooggevoelig mens te leren ontdekken en waarderen.
De boeken hebben mij een andere kijk op mezelf gegeven.
Waardevolle inzichten en richtlijnen, die ik graag in praktijk breng en die me gemoedsrust geven.
Ik weet nu waarom ik ben zoals ik ben en hoe ik met mezelf moet opgaan.
En daar hebben mijn geest én lichaam profijt van.

Hoog sensitieve personen (HSP) van Elaine Aron

Hoogsensitieve personen van Elain AronEen op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid, en vele grote kunstenaars en denkers die de wereld heeft voortgebracht waren HSP’s. Veel HSP’s zijn uiterst consciëntieus en intuïtief. Maar de eigenschap heeft ook lastige kanten: HSP’s hebben de neiging snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving, waardoor ze, als reactie, in hun schulp kruipen. HSP’s hebben vaak last van onzekerheid en van sociale belemmeringen. Elaine Aron, psychotherapeut en zelf een HSP, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef een toegankelijk en bruikbaar boek voor HSP’s én voor de mensen in hun omgeving. Het boek bevat zelftests, veel praktijkgevallen en tips om met overgevoeligheid om te gaan, van onzekerheid af te komen en een nieuwe sociale balans te vinden.

Dit boek is al voor velen een eyeopener geweest. Klachten waar men zich al jaren voor schaamde werden ineens in een verrassend nieuwe en heldere context geplaatst. Dit boek bevat tips en adviezen voor het omgaan met overgevoeligheid, over hoe van je onzekerheid af te komen en een nieuwe sociale balans te vinden. Vele tienduizenden mensen, waaronder Daphne Deckers, vonden in dit boek de (h)erkenning waarnaar ze op zoek waren.

Het boek Stil van Susan Cain

Stil van Susan CainMinstens een derde van de mensen die we kennen is introvert. Dat zijn diegenen die de voorkeur geven aan luisteren boven praten; die nieuwe dingen uitvinden en creëren maar liever niet hun eigen ideeën pitchen. Introverte mensen hebben het moeilijk in een concurrentiemaatschappij waarin extraversie als de norm beschouwd wordt. Stil behelst een vurig pleidooi vóór introversie, gebaseerd op grondig onderzoek en uit het leven gegrepen verhalen van echte mensen onder wie de auteur zelf. Susan Cain laat zien hoe introverten in onze maatschappij stelselmatig onderschat worden en toont haarscherp de voordelen aan van stil zijn in een wereld vol lawaai.

Kijk ook eens naar de site van Scrivo met o.a. (kinder)boeken over hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid, rouw, echtscheiding en zelfvertrouwen.