Nederlanders worden niet steeds dikker andere Europeanen wel

Eindconclusie: een volmondig JA

Is koolhydraatbeperkt de oplossing voor diabetici?

Zojuist groen licht gekregen om de afstudeerscriptie ‘Diabetes en koolhydraatbeperking’ van Very Malcontent & Tom Coumans, 2 diëtetiek studenten onder de aandacht te brengen.
Naast een literatuuronderzoek hebben ze interviews gehouden bij Yvonne Lemmers, dr. Frank van Berkum, Harriët Verkoelen, Ellen Govers, Nienke ter Hoor en de afdeling diëtetiek van het Onze lieve vrouwe gasthuis te Amsterdam.
En een enquête onder Grip op Koolhydraten facebook- en forumleden (diabeten).

Scriptie downloaden?

Klik hier om de scriptie ‘Is Koolhydraatbeperkt de oplossing van diabetici?’en de bijlagen te downloaden

Scriptie genomineerd

De scriptie van Tom Coumans en Very Malcontent is met een 8,2 beoordeeld en genomineerd voor 2 prijzen:
de NVVL jaarprijs en de Nestle prijs voor diëtetiek
Uiteindelijk hebben ze de prijzen niet gekregen, maar een nominatie is al heel bijzonder!

Is koolhydraatbeperkt de oplossing voor diabetici?

Kwalitatief en kwantitatief onderzoek
WAT IS HET EFFECT VAN EEN KOOLHYDRAATBEPERKT DIEET OP DE GEZONDHEID VAN TYPE 2 DIABETICI MET OVERGEWICHT, INSULINERESISTENTIE EN INSULINETHERAPIE?

Highlights uit de scriptie

Deze scriptie is geschreven in opdracht van de afdeling diëtetiek van het Canisius-Wilhelmina ziekenhuis (CWZ) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Door de groei van obesitas bij diabetici is er een toenemende aandacht voor alternatieve diëten. Desondanks bestaat weinig concreet bewijs dat alternatieve diëten, zoals het koolhydraatbeperkte dieet, effectief werken.

Diabetici worden nu vaak behandeld met de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Deze schijf is bedoeld voor de gezonde populatie en niet voor diabetici met overgewicht en een insulineresistentie. Om deze groep effectief aan te pakken kan worden gekeken naar de individuele wensen en behoeften van de patiënt, maar wat gebeurt er als de koolhydraten in de voeding worden beperkt?

1. Hoe is deze opdracht tot stand gekomen?
Er heerst machteloosheid onder de diëtisten door de gebrekkige resultaten die worden behaald met een reguliere voedingsinterventie.

De term ‘machteloosheid‘ vond ik zo alleszeggend.
Vooral omdat ik bemerk dat inmiddels zoveel mensen met het koolhydraatbeperkte eetprogramma Grip op Koolhydraten snel en eenvoudig lichamelijke en geestelijke gezondheidswinst behalen. Koolhydraatbeperking dé sleutel tot gezondheid.

Dit is de conclusie van de scriptie!

Een koolhydraatbeperkt dieet werkt effectief bij het verbeteren van het glykemisch- en lipidenprofiel van diabetici zolang er tijdens de gehele behandeling wordt ingespeeld op de individuele wensen en behoeften van de patiënt. Als de koolhydraatbeperking wordt gecombineerd met een energierestrictie, kan dit de grootste verbetering van de gezondheid geven.

 

Een volmondig JA dus!

De tussenzin biedt diëtisten voldoende werk:

zolang er tijdens de gehele behandeling wordt ingespeeld op de individuele wensen en behoeften van de patiënt.

Doordat het met koolhydraatbeperking echt effectief werk zal zijn, zal het werk van de diëtist zoveel dankbaarder en prettiger worden.
Niets is fijner om iedere keer weer mensen ‘gelukkiger en gezonder’ te zien worden bij iedere consult.

Met koolhydraatbeperking is er een einde gekomen aan de machteloosheid van diëtisten.

Evidence Based Practice.
Dat moet goed voelen!
Een aanrader voor iedere diëtist/diëtistenorganisatie, die nog vol overtuiging vetarme en koolhydraatrijke diëten voorschrijven, om de volledige versie van de scriptie door te lezen. Graag met een openstaande visie én met de gezondheid van diabeten en obesen in gedachten.

Definitie koolhydraatbeperkt

Er is geen vaste definitie over de term ‘koolhydraatbeperkt’. De ADA (American Diabetes Association) en NDF (Nederlandse Diabetes Federatie doen beide een aanname, waarbij de ADA van mening is dat een laagkoolhydraat dieet uit < 130 gram koolhydraten per dag bestaat (bij 2000kcal). De NDF geeft aan dat de termen voor een laag-koolhydraat en/of hoog eiwit dieet ook in de literatuur door elkaar wordt gehaald. In de literatuur varieert de koolhydraatbeperking tussen de 5-40 en% koolhydraten per dag (20-60 gram) (NDF, Voedingsrichtlijn voor diabetes type 1 en 2, 2010). Door het gemis van een definitie bestaat de vrijheid om er zelf een betekenis aan te geven.

Very en Tom, van harte bedankt voor jullie aanpak en het harde werken.
Er is veel reuring in voedingsland. Jullie scriptie heeft de noodzaak van koolhydraatbeperking voor diabetici meer dan duidelijk gemaakt.

Veel succes in jullie koolhydraatbeperkte diëtisten-praktijk.

[av_dropcap2 color=”orange” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2] Scriptie downloaden
[av_dropcap2 color=”orange” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2] Bijlagen downloaden