Beginnerstips Grip op Koolhydraten

Ga er (weer) voor!

7 beginnerstips om te (her)starten met GOK

Beginnerstip 1: Pak de Grip op Koolhydraten boeken er (weer) bij

Pak de boeken erbij en ga beginnen met lezen.
Focus je op de richtlijnen van fase 1. Begrijp deze fase en de logica erachter goed voor een succesvolle start.

Lees in het basisboek ook de pagina’s 53, 54 en 63 meerdere keren goed door zodat je begrijpt wat je de eerste dagen aan je lichaam kan merken.

De boeken bevatten vele makkelijk te maken koolhydraatarme en koolhydraatbeperkte recepten. Kies en plan maaltijden die passen bij je smaak en levensstijl. Gebruik ook de dagmenu’s die in de boeken staan. Ze kunnen als voorbeeld gebruikt worden, maar eigen inbreng en flexibiliteit blijft zeker mogelijk.

Houd de boeken bij de hand en pak ze er af en toe weer bij. Zo leg je een goede basis om Grip op Koolhydraten te blijven toepassen, nieuwe recepten te ontdekken en op het juiste gezonde spoor te blijven.

Voor houvast en inzicht is de voedingsplanner een aanrader. Het geeft je steun en houvast. In tijden dat je wellicht toch van het GOK-pad afdwaalt, kun je altijd weer terugkijken en gewoonweg de dagmenu’s waarmee je destijds afgevallen bent en waarmee je je goed gevoeld hebt, weer gebruiken. Geen betere inspiratie dan je eigen voedingsplanner/dagboekje.
Een uitstekende combinatie met de productenwijzer om dagelijks bij de hand te hebben. In de voedingsplanner kan ingevuld worden of een product GOK-groen, oranje of rood is. Heel handig om dat even in de productenwijzer op te zoeken bij producten waar je nog niet helemaal zeker van bent.

Het kan even duren voor je alles onder de knie hebt en de verandering in eetgewoonten kan een uitdaging zijn in het begin, maar houd vol en ervaar de lichamelijke en geestelijke voordelen.

 

Beginnerstip 2: Zorg voor een voorraad

Zorg in ieder geval dat je altijd een voorraad in huis hebt van koolhydraatarme producten zoals eieren, crackers, brood en notenmuesli.
Met een voorraad in huis heb je altijd iets lekkers en gezonds bij de hand, wat het makkelijker maakt om de verleiding van koolhydraatrijke snacks te weerstaan. Zo kun je op een drukke dag toch een voedzaam ontbijt/lunch op tafel zetten zonder veel tijd kwijt te zijn.

GOK koolhydratenuur

Beginnerstip 3: Zet de joker in

Het koolhydratenuur is de joker van het programma, zet die dan ook in! Soms zien we dat er wordt geprobeerd om zo koolhydraatarm mogelijk te eten. Dit komt wellicht voort uit eerder gevolgde koolhydraatarme of keto diëten. Dat is niet helemaal volgens de richtlijnen van Grip op Koolhydraten.

Vooral degenen die niet goed afvallen raden wij aan in het koolhydratenuurtje over te gaan tot het eten van de nodige koolhydraten van de oranje lijst. En dan bedoelen we natuurlijk niet alleen maar suikerrijke producten.

Er zijn steeds meer geluiden en bewijzen dat als mensen hele tijden geen koolhydraten eten, op den duur de stofwisseling trager wordt. Juist door de portie koolhydraten in het koolhydratenuur komt de verbranding goed op gang. Zowel de vet- als de koolhydratenverbranding.

Een te streng koolhydraatarm regiem, daar gaat het lichaam zich tegen verzetten.

Wist je dat bepaalde diëten ook ‘refeed’ dagen kennen waarbij je tijdelijk je calorie-inname verhoogt, meestal door het eten van koolhydraten. Met Grip op Koolhydraten hebben we in feite in fase 1 met een gebalanceerd koolhydratenuur dagelijks een soort ‘refeed’.

Voor degenen die moeite hebben met afvallen raden we ook aan om af te wisselen. Je lichaam mag niet lui worden en zich erop instellen dat het die dag weer hetzelfde te verwerken heeft als de vorige dag. Ondanks dat we geen kcal tellen bij Grip op Koolhydraten, toch even te verduidelijking: het komt erop neer dat je de ene dag bijvoorbeeld 1.700 kcal eet en de andere dag 1.200 kcal. Dat is beter dan bijvoorbeeld iedere dag 1.500 kcal. Je lichaam kan zich dan niet instellen op een bepaald aantal calorieën en blijft optimaal verbranden.

Meer lezen over het belang van de joker?

Beginnerstip 4: Facebook, forum & lurken

Samen op gewicht komen én blijven vormt een krachtige stimulans voor je eigen succes. Het is aan te raden om lid te worden van de privé facebookgroep van Grip op Koolhydraten om de nodige inspiratie op te doen. In deze groep van gelijkgestemden kun je niet alleen je vragen stellen, maar ook waardevolle feedback ontvangen van andere leden die zich in een vergelijkbare reis bevinden. Dit werkt vaak motiverend.

Lid worden van de privé Facebookgroep van Grip op Koolhydraten biedt een waardevolle kans voor inspiratie, ondersteuning en het delen van ervaringen op je reis naar een gezond gewicht. Bovendien kun je in de groep dagelijks foto’s van maaltijden vinden die in lijn zijn met het GOK-dieet, waardoor je nieuwe ideeën voor gezonde en smakelijke koolhydraatarme en koolhydraatbeperkte maaltijden kunt opdoen. Wees bewust van de individuele verschillen en focus op jouw persoonlijke vooruitgang.

Je kunt er voor kiezen om alleen berichten te lezen oftewel ‘lurken’, maar je kunt ook actief meedoen en berichten delen in de groep. Dat is allemaal oké, jouw keuze!

Je krijgt ook toegang tot het GOK-forum zodat je alle berichten kunt lezen. De facebook groep is op dit moment actiever dat het forum. Op het forum staan echter nog vele nuttige berichten, recepten en dagboeken.

Beginnerstip 5: Persoonlijke motivatie is de sleutel tot succes

In jouw reis naar een gezondere levensstijl is het belangrijk om je persoonlijke ‘waarom’ te begrijpen. Vraag jezelf af waarom je dit pad bewandelt. Of het nu gaat om afvallen, meer energie, zelfvertrouwen of een betere gezondheid, die persoonlijke drijfveer geeft richting aan je inspanningen.

Op dagen dat het moeilijk is, geeft je persoonlijke motivatie je de kracht om door te gaan. Externe motivaties vervagen vaak, maar een diepe persoonlijke motivatie blijft! Ook helpt het herinneren aan je persoonlijke doelen je om kleine successen te vieren en gemotiveerd te blijven, ook al is de weg soms hobbelig.

Stel jezelf dus regelmatig de vraag waarom je begonnen bent met Grip op Koolhydraten. Schrijf je motivatie op en houd het binnen handbereik. Dit zal je helpen om je te leiden naar een gezonde levensstijl.

👉 Laat je ook inspireren en overtuigen door deze succesverhalen.

Motivatie

Beginnerstip 5: Persoonlijke motivatie is de sleutel tot succes

In jouw reis naar een gezondere levensstijl is het belangrijk om je persoonlijke ‘waarom’ te begrijpen. Vraag jezelf af waarom je dit pad bewandelt. Of het nu gaat om afvallen, meer energie, zelfvertrouwen of een betere gezondheid, die persoonlijke drijfveer geeft richting aan je inspanningen.

Op dagen dat het moeilijk is, geeft je persoonlijke motivatie je de kracht om door te gaan. Externe motivaties vervagen vaak, maar een diepe persoonlijke motivatie blijft! Ook helpt het herinneren aan je persoonlijke doelen je om kleine successen te vieren en gemotiveerd te blijven, ook al is de weg soms hobbelig.

Stel jezelf dus regelmatig de vraag waarom je begonnen bent met Grip op Koolhydraten. Schrijf je motivatie op en houd het binnen handbereik. Dit zal je helpen om je te leiden naar een gezonde levensstijl.

👉 Laat je ook inspireren en overtuigen door de succesverhalen.

Motivatie

Beginnerstip 6: Persoonlijke begeleiding

Wil je persoonlijke begeleiding maak dan een afspraak bij een GOK-diëtist. Een of enkele consulten kunnen je net even goed op weg helpen en worden meestal vergoed door de ziektekostenverzekering.

GOK Kickstart

Beginnerstip 7: Het 6 weken-Kickstart programma

In het GOK-kickstart online programma leren we je in 6 weken de belangrijkste principes van Grip op Koolhydraten. Elke week krijg je weer nieuwe uitleg, een nieuw eetschema en de bijpassende recepten. Door middel van quizjes en succesverhalen met persoonlijke volhoudtips en tricks gaan we je extra motiveren. Staat een gerecht je niet aan of past het niet qua smaak of eetwijze? Geen probleem; kies dan een ander gerecht uit de lijst met recepten of kies gewoon wat je zelf wilt. Kenmerkend voor Grip op Koolhydraten is namelijk dat je vaak “met de pot mee kan eten” in het koolhydratenuur, wel zo handig! Natuurlijk wel met in achtneming van een aantal richtlijnen die je leert in de cursus.

👉 Je hebt een jaar lang toegang tot de online omgeving

GOK Kickstart

Met welk Grip op Koolhydraten boek kan ik het beste starten?

Wil je echt alle ins en outs van Grip op Koolhydraten weten, begin dan met het basisboek Opgewicht.
Het boek Opgewicht blíjft het basisboek met daarin de volledige richtlijnen met veel toelichting, voorbeelddagmenu’s en makkelijk te maken recepten. Ook een grote lijst met makkelijke tussendoortjes. Daarnaast wordt fase 2 – Opgewicht blijven – in het basisboek uitgelegd. Dit basisboek wordt door velen inmiddels bestempeld als hun ‘GOK-bijbeltje.’

Je kan ook starten met ‘Boek 4’ : Grip op Koolhydraten – Dagmenu’s, richtlijnen en recepten. Dit boek bevat ook de volledige richtlijnen en de lijsten uit het basisboek en is dus ook een prima startersboek. Vooral als je al goed op de hoogte bent wat koolhydraten zijn, niet bang bent voor ‘vetten’ en ook al overtuigd bent dat kunstmatige zoetstoffen vermeden moeten worden. Zo niet, lees dan in ieder geval het basisboek Opgewicht goed door. Want die ‘vetarme en light knop’ moet wel om. Alleen dan kun je helemaal goed met GOK aan de slag.

Naast deze twee boeken is de productenwijzer erg handig om inzicht te krijgen wat GOK-groen, GOK-oranje en GOK-rood is.

Grip op Koolhydraten tips