Koolhydraatarme MIM

Koolhydraatarme Mugcake / MIM

 

Ken je de term MIM al? Er zijn verschillende ‘vertalingen’ voor waaronder Muffin in a Mug (Muffin in een Mok) of Muffin in a Minute (Muffin in een Minuut) of misschien ken jij de MIM wel als mugcake?

De mugcake is bekend geworden in Amerika en hier nu inmiddels ook erg populair. Ideaal aan de mugcake is namelijk dat deze binnen een paar minuten klaar is. Je hoeft er geen keukenprins(es) voor te zijn en ook heel fijn: de afwas blijft beperkt!

De ‘normale’ mugcake wordt gemaakt met bloem en suiker, wij gaan voor de koolhydraatarme variant! Net zo lekker maar dan gezond 😊

Je kan de muffin als tussendoortje eten, maar ook als ontbijt of lunch is dit een goed alternatief. Snijd de muffin in plakjes, besmeer de muffin met roomboter en beleg het rijkelijk.

Ook is het lekker om ze nog even in de broodrooster te roosteren.

Ingrediënten

 

De basis is één ei waar je een verscheidenheid aan mogelijke ingrediënten kunt toevoegen. Zo zijn er vele variaties te maken, zowel hartig als zoet. Kijk gewoon wat je in huis hebt aan pitten/zaden/noten en voeg dit toe. De hoeveelheden komen niet zo nauw, iets meer of minder maakt weinig verschil voor je muffin. Dus laat de keukenweegschaal achterwege en probeer het op gevoel.

Basis van de koolhydraatarme muffin in een mok:

  • 1 ei
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt, slagroom, kokosroom of mascarpone
  • 3 tot 4 eetlepels pitten/zaden/noten. Dit kan van alles zijn. Je kunt ook combineren denk aan: amandel-, kokos- of hazelnootmeel, haverzemelen, lijnzaad, psylliumvezels, zonnebloem- of pompoenpitten, sesamzaad
  • ½ theelepel bakpoeder
  • mespunt zout

Hartige en zoete Mugcake (MIM)

 

Houd je van hartig? Snijd dan eens een zongedroogd tomaatje of een olijf in stukjes en voeg deze toe. Of voeg wat Parmezaanse kaas toe.

Ben je meer van de zoetigheid? Voeg dan bijvoorbeeld wat koekkruiden, cacaopoeder en stevia toe. Een dot geklopte slagroom (met stevia) erop en smullen maar.

 

koolhydraatarme MIM

Hartige MIM met zongedroogde tomaten en olijven

koolhydraatarme MIM

Zoete Choco MIM

Een supersnelle koolhydraatarme MIM

 

Wil je de MIM nóg sneller klaar hebben? Dan kun je ook onze koolhydraatarme cracker- en broodmix gebruiken om de MIM te maken, dan hoef je alleen nog een ei en wat yoghurt toe te voegen.

TIP: Ruim beleggen met je eigen favoriete GOK-groene beleg.
Afhankelijk van je persoonlijke behoefte eet je een halve of een hele MIM per maaltijd.

Grip op Koolhydraten koolhydraatarme broodmix

Bereiding

 

Je bakt de muffin in een mok in de magnetron. Gebruik hiervoor een magnetronbestendige mok zoals bijvoorbeeld deze beker.

Je kan de muffin natuurlijk ook in een andere mok maken. Staat er geen teken op de onderkant dat deze magnetronbestendig is? Dan kun je met een simpel trucje testen of het in de magnetron kan:  Doe dan wat koud water in de mok en verhit het ongeveer 30 seconden op de hoogste stand in de magnetron. Is het water nu warm en de mok koud? Dan is de mok veilig voor gebruik in de magnetron. Is de mok warm en het water niet? Dan is de mok niet magnetronbestendig. Schaaltjes of mokken met opdrukken kunnen vaak niet in de magnetron.

Magnetron

 

Je bakt de MIM op de hoogste stand van de magnetron ongeveer 1,5 tot 2,5 minuut tot het een structuur heeft die lijkt op cake. Zijn de bovenkant en de zijkanten niet meer nat dan is de MIM goed. Is de muffin nog wat vochtig? Bak dan een half minuutje extra. Laat hem ook weer niet te lang in de magnetron, want dan wordt de MIM droog. Tijdens het afkoelen zal de MIM ook nog wat droger worden.

Het is vaak even uitproberen wat de beste baktijd is. Dit is afhankelijk van jouw magnetron maar natuurlijk ook van het recept.

Zie je tijdens het bakken dat het beslag bijna overloopt? Dan kun je de magnetron even stoppen zodat de muffin weer wat inzakt en daarna de magnetron weer aanzetten. Je zult zien dat de muffin bij het afkoelen ook weer wat inzakt.

Oven

 

Je kan de MIM ook in de oven bakken. Dan duurt het wel wat langer. Gebruik dan een ovenbestendige mok of schaaltje en bak de muffin 12 tot 15 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven.