Smout: Heerlijk om in te bakken en als smeersel.

De vraag naar roomboter stijgt wereldwijd. En de prijs ook!

Massaal stappen we over van margarine oftewel ‘nepboter’ naar echte boter.
Een goede en smakelijke keuze!

Nadeel is dat door de gestegen vraag, de prijs van de roomboter aanzienlijk gestegen is.

Maar wist je dat smout oftewel reuzel heel goed bruikbaar is.

Als ik speklappen bak, dan bewaar ik het overgebleven vet  in een bakje. De volgende dag(en) bak ik er mijn eieren met spek in en smeer het op mijn voedzame vezelbrood. Erg lekker! Hoe vetter de speklappen, hoe meer spekvet / smout ik overhoud.

Zo maak je zelf smout:

[av_dropcap2 color=”silver” custom_bg=”#444444″]1.[/av_dropcap2]  Koop vette speklappen en bak ze lekker knapperig. Haal de speklappen uit de pan en giet het nog vloeibare vet en stolsel over in een bakje. De volgende dag haal je het bovenste laagje vet eraf. Dat is dus het smout wat je kunt hergebruiken. 🙂
Je kunt ook het nog vloeibare vet overgieten via een zeef in een glazen potje. Dan is het spekvet gelijk klaar voor gebruik.

[av_dropcap2 color=”silver” custom_bg=”#444444″]2.[/av_dropcap2] Koop een stuk vet spek en bak dat langzaam uit. Je kunt het in lappen of blokjes snijden, dan bakt het wat sneller uit. Of je koopt het al voorgesneden in lappen en blokjes. Op deze manier heb je in een keer bakken veel spekvet/smout. Zeef het vet. De overgebleven uitgebakken vleesdeeltjes zijn lekker knapperig en worden kaantjes genoemd. Lekker om zo te eten, maar ook lekker om door de afgekoelde smout te doen en op een koolhydraatarme cracker of brood te smeren.

Smout

 • Een andere naam voor smout is reuzel.
 • Smout is dierlijk vet voornamelijk afkomstig van buikvet. Er zit een combinatie van vetzuren in. Het is zeker geen 100% verzadigd vet. In roomboter én in smout zit ook oliezuur (omega 9, wat ook in olijfolie zit). Zie wikipedia
  Verzadigde vetzuren = 38–43%:
  Palmitinezuur: 25–28%
  Stearinezuur: 12–14%
  Myristinezuur: 1%
  Onverzadigde vetzuren= 56–62%
  enkelvoudig onverzadigd=47–50%:
  Oliezuur: 44–47%
  Palmitoleïnezuur: 3%
  meervoudig onverzadigd
  Linolzuur: 6–10% [1][2]
 • .
 • Je kunt er prima in bakken: Het spat vrijwel niet omdat het 100% vet is. Roomboter en nepboter bevat ca. 20% water, waardoor het kan spatten.
 • Vet is een natuurlijke smaakmaker. Dat heeft geen smaakversterker nodig!
 • Smout is dus ook een natuurlijk smaakmaker.
 • Het is goedkoop en lekker!
 • Je kunt het als smeersel gebruiken op crackers en brood.
 • Met wat uitgebakken spekjes erdoor is het heerlijk op een koolhydraatarme cracker of brood. Ook op een plakje komkommer smaakt het lekker.
 • Smout is heerlijk door groenten, stamppotten en koolhydraatarme quiches en hartige baksels i.p v. van roomboter, kokosolie  of olijfolie.
 • Op kamertemperatuur is smout zacht en makkelijk smeerbaar. Alleen bij verhitting wordt het vloeibaar.
 • Ook het vet wat overblijft na het bakken van kippenpoten kun je hergebruiken. Smaakt ook heerlijk.

Vette speklappen

Koop dus gerust vette speklappen of spekblokjes. Dat is ook nog eens goedkoper dan minder vette speklappen en het vet hergebruik je! Dubbelvoordeel 🙂

Smout kopen

[av_dropcap2 color=”silver” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2]  Sommige supermarkten en slagerijen verkopen smout in bakjes. Verkoopt je slager het niet? Vraag er dan naar.  Grote kans dat het de week erop wel te koop is. De klant is immers koning! En waar vraag naar is, wordt graag ingekocht.

 

Eet smakelijk!
Yvonne Lemmers

[av_dropcap2 color=”silver” custom_bg=”#444444″]?[/av_dropcap2] Lees meer:

 

Verzadigd vet en cholesterol

Vet is niet slecht

Reacties en ervaringen GOK