Succesverhaal Erik
Graag delen wij in deze blog het succesverhaal van Erik.
Erik is al 3 jaar ‘aanwezig’ in de Grip op Koolhydraten Facebook groep. In deze privé facebookgroep van Grip op Koolhydraten kunnen GOK-kers ervaringen delen, vragen stellen en ideeën opdoen voor de dagelijkse motivatie. Voor Grip op je Koolhydraten!
Erik deelt in de groep vaak lekkere baksels en maaltijden. Ook deelt hij met enige regelmaat zijn ervaringen. Hij heeft diabetes type 2. Door Grip op Koolhydraten (GOK) heeft hij zijn diabetes2 weten om te keren.
Lees hier het succesverhaal van Erik. Dit is samengesteld vanuit de berichten die Erik in de facebookgroep gedeeld heeft. Met toestemming van, en in overleg met Erik is deze blog tot stand gekomen.
Vraag van Willeke in de GOK-Facebook groep
Morgen begin ik met de kickstart en ik vroeg me af of er hier mensen zijn die diabetes type 2 hebben en wat hun ervaring is met GOK.
Reactie Erik (na bijna 3 jaar GOK):
Ik heb diabetes Type2 en ben 2 keer volledig ontregeld geweest met een HbA1c van boven de 90. Na 3 maandjes GOK was ik weer helemaal terug op de rails.
Grip op Koolhydraten is ideaal voor diabetes2 en inmiddels ben ik al jaren stabiel en mijn HbA1c is nooit meer zo hoog geweest.
Ik eet geen brood en weinig rijst en pasta. Wel volgens de regels in het uurtje maar gematigd en altijd met veel groente, sla etc. En voor ontbijt en lunch eet ik in principe nooit brood.
Voor ontbijt en lunch crackers, notenbrood, yoghurt met granola (zonder granen) en af en toe (zilvervlies)rijst of wat pasta in mijn uurtje. Met aardappels en peulvruchten ben ik wat makkelijker en dat heeft geen invloed op mijn HbA1c. Om af te vallen zijn de aardappelen en peulvruchten minder gewenst.
Als ik te zwaar ben ga ik weer even helemaal GOK en dan zijn die kilo’s er zo weer af. Ik ben structureel 10 kilo lichter en zak nog altijd langzaam maar gestaag naar beneden.
Bovenstaande tekst moet je lezen als GOK om diabetes2 onder controle te houden. Als je wilt afvallen moet je gewoon de GOK regels volgen. Dan zakt je HbA1c ook vanzelf trouwens.
Voor mij is GOK als “leefwijze” de basis om mijn diabetes2 onder controle te houden en ik kan je GOK als regulator van diabetes2 dan ook van harte aanbevelen.
Tip: zorg altijd voor groene tussendoortjes of neem ze helemaal niet. Dat werkt als een trein.
Willeke:
Heel erg bedankt voor je ervaring, wat super knap, ik ben zelf een beetje bang voor de piek na het koolhydratenuurtje. Had je daar last van?
Erik:
Als je je aan de regels van GOK houdt en je koolhydraten beperkt tot 1/4 van je maaltijd (en lekker veel groente) dan krijg je geen pieken. Een beetje piek mag trouwens.
Ik prik mijn dagelijkse bloedsuiker niet meer maar vertrouw op mijn periodieke labcontrole voor HbA1c. Dat is veel belangrijker voor diabetes2.
En heb je een diëtist/diabetesverpleegkundige? Daar heb ik een hoop aan gehad. Mijn praktijkondersteuner (POH) vertelde me dat een piek eigenlijk altijd wel voorkomt na een koolhydraatrijke maaltijd. Maar volg je de GOK regels van 1/4 koolhydraten plus veel groente, vetten en proteïne (bijv. vlees) dan heb je geen pieken. Ik heb allang geen pieken meer, integendeel, de bloedsuikercurve is zo vlak als wat, zelfs na het eten.
Ik prik mijn dagelijkse bloedsuikers dus niet meer. Daar word ik alleen maar nerveus van en mijn POH vindt het niet interessant, die wil alleen de HbA1c weten.
En op mijn werk (ik ben psychiatrisch verpleegkundige) kijken we alleen nog naar de HbA1c tenzij iemand een ontregelde diabetes type1 heeft of moet prikken in verband met de doses insuline.
Yvonne Lemmers:
Erik, heel erg bedankt voor je ervaringsverhaal. Je verhaal is een goede bevestiging dat het koolhydraatbeperkte ‘kunstje‘ van GOK ook bij diabetes type 2 werkt. Het ‘verpakken’ van de koolhydraten met eiwitten en vetten in het koolhydratenuur zorgt voor geen al te snelle stijging van de bloedsuiker. De koolhydraten komen geleidelijk in het bloed. Gaandeweg neemt de insulineresistentie ook af en kan je lichaam steeds beter omgaan met een dagelijkse beperkte portie koolhydraten.
Hilda:
Ik was in het voorstadium van diabetes 2. Dat hield in dat de waarden ‘aan de hoge kant’ zijn.
Nu zijn ze goed. Dus GOK heeft bij mij invloed gehad.
Yvonne Lemmers:
Geweldig voor je Hilda!
Grip op Koolhydraten is dus jouw preventiemiddel om geen diabetes te krijgen. Daarom lekker doorgaan met GOK. Dan ga je energiek en met een helder hoofd de toekomst in. Fijn voor je!
Ineke:
Mijn nichtje viel 16 kilo af met GOK en was haar diabetes kwijt.
Zowel zij als ik zijn nog steeds blij met de Grip op Koolhydraten methode. Ik heb echt mijn hele volwassen leeftijd met overgewicht geworsteld. Handen vol geld uitgegeven, kilo’s afgevallen en nog meer weer aangekomen. Ook al gaat het bij niet altijd even gemakkelijk, ik ben blij met mijn maat 40 en daardoor een super actieve oma van 5.
Vraag van Pascal over Keto VS GOK
Sinds een paar dagen eet ik koolhydraatarm om mij een beetje voor te bereiden op GOK. En dat voelt al een stuk fijner in mijn lijf.
Nu zit ik mij verder te verdiepen in koolhydraatarm en keto. En lees dat mensen keto beschrijven als de beste optie voor stabiele bloedsuikers en afvallen/vetverbranding.
Nu was ik benieuwd hoe verhoudt Gok zich met Keto? En dan met name op dat stuk in ketose zijn, fat-adapted zijn, en optimale vetverbranding?
Wie heeft er een antwoord!?
Reactie Erik (na 1 jaar en 4 maanden GOK):
Als het om stabiele bloedsuikers gaat kan ik GOK van harte aanbevelen. Mijn Diabetes 2 was na 3 maanden stabiel en nu ben ik al een jaar in Remissie. Mijn bloedsuikers zijn superstabiel zonder uitschieters naar boven of beneden. Dat geldt ook bij sporten (ik fiets o.a. in de Alpen) of als ik een keer een stevige uitglijer maak. Geen hypo’s of hyper’s dus.
Mijn HbA1c is van 92 naar 43 in een half jaar tijd en nu ook stabiel rond die waarde.
Ik heb me ooit uitgebreid in Keto verdiept en ik vind keto nogal extreem. Leek me ook meer voor de sportschool adepten die erg met gewichten en spiermassa bezig zijn.
Keto is ook minder goed vol te houden. Het vereist een enorme discipline want je mag maar hooguit 20 tot 40 koolhydraten per dag. Dan moet je dus ook gaan tellen en gaan rekenen, en dat hoef je bij GOK niet te doen.
Ook is het best moeilijk om in ketose te komen. Om dat zeker te weten moet je dan je urine gaan strippen.
Het lijkt me ook minder gezond want ze halen echt alles wat ook maar de minste koolhydraten bevat uit hun dieet. En daar zitten bijvoorbeeld ook heel wat groentes en fruit bij. GOK is wat dat aangaat veel gevarieerder.
Als je de principes van GOK goed toepast kun je genoeg afvallen en toch uitgebalanceerd en gevarieerd eten. Dan heb je ook niet het probleem dat je meteen uit de ketose raakt als je een keertje op een verjaardag een wijntje neemt of een gebakje. Met je uurtje kun je in GOK immers heel wat ruimte creëren en toch blijven afvallen.
Ik zou dus lekker gaan GOK’ken, maar dat had je waarschijnlijk al door.
Hilda:
Ik heb beide gedaan. Maar na verloop van tijd is keto moeilijk vol te houden (tenminste voor mij). Bij GOK is het fijne dat je een maaltijd per dag hebt met in een bepaalde verhouding koolhydraten. Daardoor is het beter vol te houden.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
De diverse GOK boeken zijn erg goed.
Erik – na 10 maanden GOK – 12,7 kg eraf en HbA1c van 90 naar gezond 40
Hoi Lieve GOKKERS,
Ik dacht dat ik wat moois te melden had toen ik gisteren over de helft van mijn streefgewicht heen ging. En dat is ook mooi (nu 12.7 kg er af, nog 11 kg te gaan) maar vandaag heb ik nog veel beter nieuws gehad.
Ik heb diabetes type2 en de HbA1c is daarvoor een belangrijke lab-waarde. Voor gezonde mensen moet die HbA1c tussen de 20 en de 42 liggen. Voor diabetici mag hij rond de 50 zijn. Bij mij was hij in januari van dit jaar 90.
Na 3 maanden GOK had ik die waarde bijna gehalveerd terug naar 52. Ik hoopte dat ik, als ik weer op gewicht zou zijn, richting een gezonde waarde zou gaan. Maar wat blijkt uit de lab uitslagen van gisteren: Mijn HbA1c is terug naar 40!
VEERTIG!!! Een gezonde waarde! Ik heb dankzij GOK mijn diabetes type2 volledig omgekeerd! Weg diabetes, welkome gezonde bloedsuikerwaardes. Diabetes type2 in Remissie heet dat officieel. Dit is een wonderbaarlijk herstel. In januari zat ik bijna aan de pillen, nu ben ik weer gezond.
Hulde aan Yvonne Lemmers en haar Grip op Koolhydraten.
Mijn oprechte dank
Erik – na 7 maanden GOK – daling HbA1c van 90 naar 52 en geen uitschieters meer
Wederom een pleidooi voor GOK.
Na 7 maanden GOK heb ik als Diabetes Type 2 patiënt het volgende uitstekende nieuws te melden:
Laatst had ik een keer een forse uitglijer gemaakt in de nachtdienst. Boterhammen met zoetigheid en de nodige snoeperij waren het gevolg. Thuisgekomen ging ik mijn bloedsuiker meten en was ervan overtuigd een waarde tussen de 11 en de 15 te prikken. Niets was minder waar. De “nuchtere” bloedsuiker was maar 7.4 en pas later op de dag was er een iets hogere waarde 8.8, niet echt rampzalig.
Na een stevige fietstraining op de Posbank (3 uur fietsen, 50 km met 850 hoogtemeters) op een ontbijtje van yoghurt met noten voelde het aan of ik een lage bloedsuiker zou hebben. Ik deed een meting in de overtuiging rond de 3 te zitten. Ook nu weer een verrassing: 6.2
Na diverse dagcurves en metingen op willekeurige momenten blijken mijn bloedsuikers stabiel en zonder uitschieters. Vroeger had ik altijd wel uitschieters variërend van 9 tot 12.
Dankzij GOK is niet alleen mijn HbA1c aanzienlijk gedaald (van 90 naar 52 in slechts 3 maanden), maar ik heb ook geen uitschieters meer in mijn dagelijkse bloedsuikerspiegel.
Ook een forse ontsporing zoals in de nachtdienst geeft geen waarde die extreem te noemen is. Sterker nog, in het verleden waren ze zonder excessen hoger dan nu.
In Januari (7 maanden geleden) had ik alle metingen bij elkaar opgeteld tussen de 28 en de 30 punten. Nu zit ik tussen de 24 en de 26 zonder uitschieters. Dat is een forse daling van zo’n 12 a 14%. Dat moet ook weer terug te zien zijn in mijn volgende HbA1c meting. Ik hoop dan ook dat die onder de 50 komt.
Inmiddels ben ik 11 kilo afgevallen en dat is puur buikvet. Bruin vet, het soort vet waarvan je insulineresistentie krijgt, is dus flink afgenomen dankzij GOK.
Als dit zo doorgaat …
Ik durf het bijna niet te dromen …
Waarom eiwitten en vetten onmisbaar zijn in je maaltijden
Een voedzame maaltijd is de basis voor een gezonde levensstijl. Eiwitten en vetten spelen hierin een onmisbare rol. Eiwitten en vetten helpen je eetlust onder controle te houden. Maar wat doen ze precies voor je lichaam, en waarom zijn ze zo belangrijk in gezonde...
Tips voor de feestdagen – Grip op Koolhydraten
Feestbrood – (GOK-oranje) Gezond de feestdagen door? Dit feestbrood, afkomstig uit het boek ‘Grip op koolhydraten – snel & simpel’, is koolhydraatbeperkt en een goede vervanging voor het kerstbrood én de oliebol.In het nieuwe boek van Yvonne Lemmers vind je 90...
Hoge bloeddruk – niet door zout maar door koolhydraten
Veel mensen hebben last van hoge bloeddruk en slikken daar bloeddrukverlagers voor. Ook zoutbeperking lijkt een van de oplossingen te zijn. Maar wist je dat juist beperking van koolhydraten en daarmee verlaging van insuline een positieve bijdrage levert aan je...