Wist je dat de oppervlakte van je darmen maar liefst 200 vierkante meter beslaat?
Een gezonde huid begint van binnenuit.
Het is fascinerend om te bedenken hoeveel er zich afspeelt in onze darmen en hoe cruciaal een gezonde darmfunctie is voor onze gezondheid. Misschien zal het je al wel bekend zijn dat de darmen een essentiële rol spelen bij de spijsvertering, opname van voedingsstoffen en je weerstand. Maar wist je dat je darmen ook van invloed zijn op je huid?
Stel je voor: je staat voor de spiegel en ziet weer die vervelende huidaandoening opduiken. Je gaat naar de dokter, en wat krijg je? Een zalfje dat het probleem vanaf de buitenkant probeert op te lossen. Maar laten we eerlijk zijn, is het niet veel slimmer om juist naar de oorzaak van het probleem te kijken?
Alle zalfjes en crèmes kunnen geweldig zijn om de symptomen tijdelijk te verlichten, maar ze zijn als pleisters op een open wond. Ze bedekken alleen het oppervlak, terwijl de echte genezing dieper gaat.
Pak de oorzaak aan, niet het gevolg
Heb je al wel eens over je darmen nagedacht als mogelijke oorzaak van je huidklachten? In je darmen bevinden zich meer dan 1000 verschillende soorten ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Het is van belang dat deze bacteriën in balans zijn anders geeft het de ‘slechte’ bacteriën meer kans om het lichaam ziek te maken en je eczeem klachten kunnen gaan opspelen.
Daar komt probiotica om de hoek kijken. Probiotica zijn levende micro-organismen, zoals bacteriën en gisten, die gunstig kunnen zijn voor onze gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen. Ze helpen om de darmflora in balans te brengen door de goede bacteriën een boost te geven.
Verschillende studies hebben onderzocht of probiotica gunstige effecten kunnen hebben op eczeem, vooral bij zuigelingen en jonge kinderen. Deze onderzoeken hebben aangetoond dat probiotica, wanneer ze regelmatig worden ingenomen, de symptomen van eczeem kunnen verminderen en de ernst van de aandoening kunnen verzachten.
Eigen ervaring – eczeem en probiotica
Iets wat ik afgelopen weken ook in de praktijk heb gezien. Onze 4-jarige kleindochter heeft altijd al last gehad van eczeem. Zeker in de warme zomermaanden speelt het extra op en komt er ook zonneallergie bij kijken. Sinds twee weken krijgt ze elke ochtend in haar melk wat probiotica (poeder uit een halve capsule biokult) en haar huid is op dit moment behoorlijk rustig. Ook heeft zij nu geen last van zonneallergie terwijl de zon deze dagen toch echt flink aan het schijnen is. Lees hier ook mijn eerdere blog over probiotica na de geboorte van onze kleindochter.
Ook van anderen ontvang ik positieve reacties over de verbetering van de huid door het gebruik van probiotica.
En bekijk deze video met goede uitleg over onze darmflora en het belang van probiotica.
Een gezonde huid begint dus van binnenuit, en probiotica kunnen hierbij helpen.
Het mechanisme achter het effect van probiotica op eczeem is nog niet volledig opgehelderd, maar er zijn verschillende theorieën. Ten eerste kunnen probiotica de darmgezondheid verbeteren en de balans van de darmflora herstellen. Een gezonde darmflora is belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem en kan ontstekingsreacties (wat eczeem is) in het lichaam verminderen.
Daarnaast kunnen probiotica de doorlaatbaarheid van de darmwand verminderen. Een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, ook wel “lekkende darm” genoemd, kan leiden tot een verhoogde immuunrespons en ontsteking, wat de symptomen van eczeem kan verergeren.
Verder kunnen probiotica de productie van bepaalde stoffen reguleren die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen. Door het reguleren van deze stoffen kunnen probiotica de ontstekingsreactie in de huid verminderen, wat kan resulteren in verlichting van de symptomen van eczeem.
Hoewel probiotica veelbelovend kan zijn als een benadering voor de behandeling van eczeem, is het belangrijk op te merken dat elk individu anders kan reageren op probiotica, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Daarnaast hebben niet alle probiotica hetzelfde effect. Kijk dus goed welke probiotica je kiest.
De probiotica uit onze webshop zit in een uitschuifbare capsule. Mocht je niet van pillen slikken houden dan kun je dus altijd de poeder uit de capsule aan je drinken of yoghurt toevoegen. Ook ideaal voor kinderen waar je gemakkelijk een halve capsule per dag kan gebruiken.
Hoe lang Probiotica gebruiken bij eczeem?
In sommige gevallen kan het nuttig zijn om probiotica gedurende enkele weken of maanden te gebruiken om te bepalen of ze enig effect hebben op het eczeem. Als je na die periode geen verbetering opmerkt, kan het nodig zijn om andere behandelingsmogelijkheden te overwegen.
Het gebruik van probiotica bij de behandeling van eczeem kan variëren, afhankelijk van de specifieke situatie en het individu. Er is geen vastgestelde duur voor het gebruik van probiotica bij eczeem, omdat de effecten ervan per persoon kunnen verschillen.
Onthoud dat probiotica slechts één benadering zijn voor de behandeling van eczeem en dat ze mogelijk niet voor iedereen effectief zijn. Het is belangrijk om een uitgebreide aanpak te volgen die ook bestaat uit andere behandelingen die je arts kan aanbevelen, zoals vochtinbrengende crèmes, corticosteroïden, antihistaminica of andere medicijnen, afhankelijk van de ernst van je eczeem.
40 factoren die invloed hebben op je bloedsuiker
In dit artikel bespreken we 40 factoren die invloed hebben op je bloedsuiker. Door hier meer over te weten, kun je beter voor je gezondheid zorgen.Wat beïnvloedt je bloedsuiker? De bloedsuikerspiegel is belangrijk voor onze gezondheid. Veel dingen kunnen invloed...
Voorbeeldmenu Grip op Koolhydraten en verschil met een Vetarm Light Koolhydraatrijk Dieet
Wat zijn de verschillen tussen een vetarm dagmenu en een Grip op Koolhydraten dagmenu? Ter verduidelijking hier een voorbeeld van twee dagmenu's met vermelding van de hoeveelheid koolhydraten en kcal berekening.Dagmenu 1 is een voorbeeld van een vetarm koolhydraatrijk...
Erik: diabetes en Grip op Koolhydraten
⭐ Erik heeft door Grip op Koolhydraten zijn diabetes 2 om kunnen keren. Erik is nu al jaren stabiel en zijn HbA1c is niet meer hoog geweest. Lees hier zijn succesverhaal.