Vetarme koolhydraatrijke voeding is dik- en ziekmakend

Het AHSNL in Groningen op 26 september 2015 was een geslaagde bijeenkomst van ca. 250 weldenkende energieke mensen met dezelfde overtuiging dat de hedendaagse als ‘gezond’ voorgeschreven koolhydraatrijke vetarme voeding juist ziek- en dikmakend is. En dat een voeding met meer vet, minder koolhydraten, minder/geen melkproducten, minder/geen brood en meer groenten de juiste is.

Vanuit Nederland waren er goede sprekers — o.a. Prof. Frits Muskiet,Prof. Bert Otten, Dr. Peter Voshol, Sportwetenschapper Tom Fox en de kh-beperkte diëtisten Connie Hoek en Janet Noome. Vooral de aanwezigheid van Prof. Tim Noakes vanuit Zuid Afrika maakte dit symposium een must voor de groeiende groep van voedingsbewuste Nederlanders, zowel vanuit de (para)medische praktijk als voedings- en bewegingsgeïnteresseerden.

Melchior Meijer en Esther Nederhof

De organisatie was mede in handen van Melchior Meijer van het Paleo Perspectief en Esther Nederhof van Voeding en Psyche.

Slotwoord van Melchior Meijer aan Tim Noakes

– 30 sec –

Highlights

Hier onder mijn highlights van het AHSNL2015. Voor links naar vele andere verslagen zie de links onder aan de blog. Ik zal dit regelmatig aanvullen met recente links.

Grootste medische misser: vetarme richtlijnen

Het voorschrijven van vetarme richtlijnen zoals gepredikt sinds begin jaren 70 is dé grootste medische misser en dé oorzaak van de huidige obesitas epidemie. Helaas maar waar. De farmaceutische en voedingsindustrie verdienen aan deze dik- en ziekmakende vetarme boodschap echter grof geld mee. Die zijn niet blij met gezonde energieke mensen die zo min mogelijk ‘potjes en pakjes’ kopen en vrijwel geen ‘pillen’ meer nodig heeft. Ook ziekenhuizen hebben een verdienmodel en verdienen aan iedere patiënt.

I was Wrong

In de Volkskrant van zaterdag 26 september staat een uitgebreid interview met Professor Tim Noakes. Na 33 jaar pleiten vóór koolhydraten is hij nu wereldwijd met een missie tégen koolhydraten bezig. Noakes’ missie is dat alle medici, diëtisten en overige paramedici – net als hij – durven te zeggen: I WAS WRONG.

Overtuigen via ‘de gewone man’, van mens tot mens.

Slotalinea van interview met Tim Noakes in de Volkskrant van 26 september 2015

Slotalinea van interview met Tim Noakes in de Volkskrant van 26 september 2015

Het overbrengen van de juiste koolhydraatbeperkte boodschap zal dus moeten gaan van mens tot mens. Want van de farmaceutische en voedingsindustrie hoeven we geen omslag te verwachten. Er wordt immers veel verdiend aan mensen die altijd maar honger hebben. Boodschappenkarren vol met ziekmakende vulling. De voedingsindustrie en farmaceutische industrie verdienen er veel aan en de industrie moet door blíjven draaien… Dat daarbij de echt gezonde boodschap uit het oog verloren wordt is bijzaak…

Insulineresistentie

Om in het kort de boodschap van dit symposium samen te vatten: Insulineresistentie is dé oorzaak van vele kwalen. Insulineresistentie is de gemeenschappelijk oorzaak van metabole aandoeningen zoals diabetes, obesitas, hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol.

Diabetes, obesitas, hoge bloedddruk en verhoogd cholesterol zijn aandoeningen van dezelfde onderliggende factor: insuline resistentie.

Diabetes, obesitas, hoge bloedddruk en verhoogd cholesterol zijn aandoeningen van dezelfde onderliggende factor: insuline resistentie. Uit: The Real Meal Revolution pag 250

    • Honger/verzadiging is de sleutel.

 

  • Dikke mensen hebben altijd honger.

 

 

  • Zorg dus dat je geen honger hebt.

 

 

  • Eet tot verzadiging.

 

 

  • En dat lukt niet met koolhydraatrijke voeding, want daar krijg je alleen maar honger van.

 

 

  • Voeding met minder koolhydraten en meer onbewerkte voedingsmiddelen is het middel om de insulineresistentie teniet te doen en je gezondheid weer een boost te geven.

 

 

noakes dia ahsnl2015

Koolhydraatbeperkte diëtisten

Trots op de inbreng van collega-koolhydraatbeperkte diëtisten Janet Noome en Connie Hoek.

Omkeren van diabetes en reuma in de praktijk

Janet Noome en Connie Hoek hadden beiden een overtuigende presentatie met indrukwekkende praktijkvoorbeelden van een reumapatiënt en een diabeet die door koolhydraatbeperking hun ziekte konden omkeren en verlost waren van de medicijnen waarvan de medici dachten dat deze het beste voor hun gezondheid waren.

Nooit een specialist geweest die op het idee kwam om eens naar de voeding te kijken…

De presentatie van Janet stond gelijk gepland met de discussie tussen Keynote speaker Tim Noakes en Fred Brouns. Geheel tegen Janets verwachting in had ze een bijna volle zaal met toehoorders. Top voor onze meest twitterende diëtist van Nederland!

Janet Noome en Yvonne Lemmers nu eindelijk een ontmoeting IRL.

Janet Noome en Yvonne Lemmers na al heel veel digitale interactie dan nu eindelijk een ontmoeting IRL.

boekensessie AHSNL2015 -2

Janet Noome liet me haar boek Grip op Koolhydraten -1e druk! – signeren. Druk 12 kreeg ze van me kado!

Boekensessie AHSNL2015 met Groothedde -2

Eetschrijver Gerrit Jan Groothedde is een Anti-dieetboek aan het signeren terwijl ik in gesprek ben met Janet Noome. Op de achtergrond diëtist Karin Herder. Gerrit Jan Groothedde is meer dan 35 kilo afgevallen door o.a. minder koolhydraten te gebruiken. Zijn motto is dat we naar ons lijf moeten luisteren en niet naar de reclame en de voedselindustrie. Helemaal mee eens!

 

Connie Hoek is diëtist van Voeding Leeft

Connie Hoek van Voeding Leeft. In GezondNU van Oktober 2015 groot artikel

Connie Hoek van Voeding Leeft. In GezondNU van Oktober 2015 groot artikel

 

Boekenuitwisseling en een mooie boodschap van Tim Noakes

 

Boeken uitwisseling en een fijn gesprek gehad met Tim Noakes. Hij kende me van Twitter ;-) Een vriendelijke weldenkende professor met een missie!

Boeken uitwisseling en een fijn gesprek gehad met Tim Noakes. Hij kende me van Twitter 😉 Een vriendelijke weldenkende professor met een missie!

 

Trots op deze mooie boodschap van Tim Noakes!

Trots op deze mooie boodschap van Tim Noakes!

Trots op deze mooie boodschap van Tim Noakes!

 

Onder het genot van een oersterke maaltijd kennis gemaakt met Richard de Leth

 

Oersterke lunch met Richard de Leth

Oersterke lunch met Richard de Leth. Een fijne bruisende energieke inspirator voor een gezonde en gelukkige leefstijl. Met zijn OERsterk boeken en inspirerende lezingen heeft hij inmiddels al vele mensen op het ’troepvrije’ pad zonder E-nummers, zonder gluten, zonder lactose en zonder suiker gewezen.

 

Pure Pascale Naessens

Pascalle Naessens en Yvonne Lemmers

BB-er Pascalle Naessens, voormalig fotomodel, is op dit moment dé bestsellende auteur van België met haar mooie ‘Puur eten dat je gelukkig maakt’ boeken.

4 ahsnl2015 boeken

Boekenuitwisseling met Pascale Naessens, Tim Noakes, Richard de Leth en Gerrit Jan Groothedde (eetschrijver)

Wil je op de hoogte blijven? Ga dan op Twitter

Voor degenen die nog geen twitter hebben, maak een account aan en ga voedingsmensen volgen om op de hoogte te blijven. Twitter is hét medium om snel het laatste nieuws te krijgen vanuit alle bronnen.

Bijv. Melchior Meijer @PolderPaleo en Tim Noakes @ProfTimNOakes zijn volop actief op twitter. Ze tweeten en retweeten erg interessante artikelen.

Hieronder een paar voorbeelden van wat er zo getwitterd is via #AHSNL2015 n.b. Het voordeel van twitter is dat – als je geen zin hebt – helemaal niets hoeft te twitteren. Door twitteraccounts te volgen krijg je vanzelf het actuele nieuws via twitter op je mobieltje of laptop binnen. Twitterberichten van het symposium zijn te vinden onder #AHSNL2015

Zie mijn twitteraccount: https://twitter.com/YvonneLemmers

 

Lees vooral ook:

Mijn verslag is verre van compleet.
Voor meer verslagen en informatie over het symposium, de presentaties en de deelnemers verwijs ik naar onderstaande links.

De uitgebreide samenvatting van het AHSNL2015 met vele links van diëtist en tekstschrijver van Scriptum Karine Hoenderbos

Zie ook de mooie blog van Melchior Meijer met daarin de ook de video – made by me 🙂 – met het dankwoord van Melchior Meijer aan Tim Noakes. Ook altijd leuk en leerzaam om de vele reacties op Melchiors blog te lezen.

In de Volkskrant van zaterdag 26 september het uitgebreide interview met Professor Tim Noakes.

De website van Ancestral Health Symposium Nederland met o.a. de links naar de presentaties. Alle presentaties zijn op video opgenomen en terug te kijken via de site.

De video met Hanno Pijl en Esther van Zuuren met de resultaten van hun meta-analyse staat al online: Mensen met het metabool syndroom, een voorstadium van diabetes type 2, hebben baat bij het zogenoemde paleodieet. Mensen die zich houden aan dit voedingspatroon eten geen granen, zuivelproducten en geraffineerde suikers. Het ‘oerdieet’ pakt enkele kenmerken van het metabool syndroom aan, zo vermindert het de buikomvang en verlaagt het de bloeddruk. Dat blijkt uit analyse van de wetenschappelijke literatuur in een systematisch review.

Goed verslag van het symposium op Projectleven.nl

Meer blogberichten op deze site over Tim Noakes lees je hier

 

Koolhydraatbeperkte succesverhalen

Afsluitend wil ik graag de mooie reactie van praktijkverpleegkundige Mart Schipper plaatsen.
Het was TOP om Mart en al die andere digitale contacten IRL te ontmoeten.

Mart Schipper en Yvonne Lemmers -2