Richard de Leth – Oersterk – en huisarts Hanneke Nasheed-Linssen tegen ‘Schijf van vijf’

Richard_de_Leth_02 pyreneeën

Richard de Leth: Oersterk

Steeds meer artsen komen in opstand tegen de voedingsrichtlijnen van het voedingscentrum.
De jonge arts Richard de Leth heeft er een goed en makkelijk leesbaar boek over geschreven OERSTERK

Erg prettig dat deze vlotschrijvende Richard een andere kijk heeft op voeding dan de Schijf van Vijf van het voedingscentrum.
Volgens Richard de Leth en de vele aanhangers van Paleo dienen we oervoeding te eten: Het Paleodieet is het voedingspatroon van de oermens (jager-verzamelaar). Het betreft de voeding van onze voorouders. Deze voeding bestond voornamelijk uit dierlijke eiwitten en vetten, groente, fruit, eieren, noten en honing.

————–

 Het verhaal van Huisarts Hanneke Nasheed-Linssen

Huisarts Hanneke Nasheed-Linssen is door schade en schande wijs geworden en wil dat nu heel graag uitdragen.

Hieronder een e-mailuitwisseling tussen huisarts Hanneke Nasheed-Linssen en diëtiste Yvonne Lemmers.

————-
Dag Yvonne,

Ik ben een huisarts met diabetes 2

Kort relaas van een 66-jarige arts en diabeet type II dat het mogelijk is om weer een normaal nuchter glucose te krijgen opdat je kinderen en kleinkinderen wat langer van je aanwezigheid, liefde, kennis en kunde kunnen genieten.

September 2010 was ik zo ziek dat ik nadacht over het maken van mijn testament.

Het lijkt wel of ik vergiftigd word

In wanhoop riep ik mijn man toe: “Het lijkt wel alsof ik vergiftigd word“. Een uitroep die onze huwelijkse harmonie op dat moment niet ten goede kwam maar naar later bleek de situatie niet beter had kunnen weergeven.
Door cardiale ritmestoornissen meldde ik mij bij de cardioloog die mij dezelfde middag van het bloedonderzoek nog opbelde; mijn bloedglucose was bijna 25. Omdat ik zelf arts ben vielen ineens alle puzzelstukje in elkaar; de bewustzijnsdalingen, de niet helende buikwond en de niet aflatende prurigo (=jeuk). Ik ben door mijn huisarts op Metformine gezet, maar hoewel ik absoluut geen voorstander ben van diëten werd in de boekwinkel op een onverklaarbare wijze mijn aandacht getrokken door het boek van Dukan. Normaal gesproken zou ik zo’n boek nooit kopen, al die diëten zijn immers onnodig en geldverslindend. Ik kocht het boek en na enkele bladzijden lezen, viel het kwartje.

Ik stopte met brood, aardappelen, pasta’s

Ik stopte met brood, aardappelen, pasta’s etc. de enige koolhydraten die ik gebruikte kwamen uit het fruit dat ik at en de twee eetlepels tarwezemelen voor de stoelgang. Mijn man kocht elke week halal gehakt en maakte dat met kruiden heerlijk. Ik probeerde zoveel als mogelijk fysiek in beweging te zijn maar door zeer drukke en stresserende werkzaamheden als medisch adviseur bezwaarzaken is dat er het afgelopen jaar helaas niet echt goed van gekomen.
Ik verloor snel gewicht (18 kg) en mijn nuchter glucose daalde naar normaal < 6 maar ook de HbAc1 was al snel normaal met 40.

Sinds 1 maand heb ik de metformine teruggebracht naar 1 dd 500(dus 1 T).
Vanochtend bloed laten prikken en het glucose was 5.5.

Het kan dus wanneer je de koolhydraten maar, waar niet nodig, weglaat.

Ik ben mij gaan interesseren voor voeding waar ik eerder alleen maar interesse had in ziekten en hoe die te genezen, maar in feite ben je dan al een belangrijk station gepasseerd. Jammer dat mijn huisartse mijn handelswijze niet begrijpt. Zij geeft de voorkeur aan meer tabletten en een normaal koolhydraatbeperkt dieet. Tot op heden heb ik haar niet kunnen overtuigen van het belang de koolhydraten drastisch te verminderen en met name de ‘snelle koolhydraten’.

Jammer ook dat de omgeving met obesitas en hypertensie mijn voorbeeld met enorm succes niet willen volgen en vasthouden aan de conservatieve voedingsadviezen van de conservatief opgeleide diëtisten in de volle overtuiging goed voor hun gezondheid te zorgen.

Wil men eigenlijk wel gezond zijn?

Vaak stel ik mijzelf de vraag: “Wil men eigenlijk wel gezond zijn?” Zonder de koekjes, snoepjes e.a. snelle koolhydraten(fruit uitgezonderd mits niet te rijp) blijft er nog zoveel leven over dat een heel wat grotere kwaliteit heeft.

————
Dag Hanneke,

Fijn dat je gezondheid zo met sprongen vooruit gegaan is door koolhydraatbeperking.
Je verbetenheid over de jarenlange leugen van het vetarme eten pakt me zeer.

Ik heb onderstaand bericht weleens gepost.
Op internet wordt er inmiddels veel strijd geleverd tegen de schijf van vijf en het voedingcentrum.
Ook wel interessant voor jou.

Vooral de wijsheid van Gandhi houd ik voor ogen.
—————–

First they ignore you,
then they laugh at you,
then they fight you,
then you win.

—————–
Mohandas Gandhi
—————–

Het gelijk is inmiddels zeker aan de kant van de koolhydraatbeperkende en paleovoedingsmethodes.
Er begint echt een strijd op te laaien tegen de gevestigde orde.

Nog één stap verder en we hebben gewonnen 😉
De virale verspreiding via internet doet zijn werk goed.

Ik volg alle theorie rondom koolhydraten en vetten, maar ik houd me vooral bezig met de praktische uitvoering.

Mijn persoonlijke missie is om de koolhydraatbeperkte anti-light boodschap zoveel mogelijk van mens tot mens te verspreiden. Niet alleen de theorie, maar voornamelijk praktische toepassingen in de vorm van recepten en dagmenu’s.

Met name vrouwen en moeders hebben een spilfunctie in het verspreiden van een boodschap. Ook bepalen zij meestal wat er gegeten en gedronken wordt. Alle ins- en outs van de theorie erachter, dat wil niet iedereen weten. Men wil alleen maar weten óf het werkt en als het goed voelt en men voelt zich goed, dan wordt het snel opgemerkt door en doorgegeven aan de omgeving. De virale werking.

Daarom maak ik graag gebruik van de kracht van de sociale media, een forum met gelijkgestemden en veel succesverhalen uit de praktijk. Dat werkt!

Vaak willen mensen het niet gezegd worden, maar komen graag zelf tot de conclusie.

En de gevestigde orde overtuigen, dat is en blijft natuurlijk moeilijk.
In de gezondheidszorg zijn er tenslotte meer zaken van belang, dan alleen het gezondheid van de mens.

Jij hebt het nut van andere voeding dan de schijf-van-vijf zelf ontdekt, uit nood geboren zullen we maar zeggen.

Ik ken inmiddels al meerdere huisartsen die overstag zijn gegaan en die de koolhydraatbeperkte boodschap graag doorgeven aan hun patiënten. Vaak is zo’n huisarts dan met grip op koolhydraten in aanraking gekomen via hun eigen vrouw die er mee aan de slag is gegaan. Lichamelijke ongemakken verdwenen vanzelf. En als hun eigen vrouw zo goed in haar vel steekt door koolhydraatbeperking, geen light en meer vetten, dan willen ze het wel (voorzichtig) adviseren aan patiënten met buikklachten.

Eerst zien, dan geloven…

En als huisartsen nu ook nog de cholesterolpillen en Becel in de ban doen, dan gaan we in Nederland een gezondere toekomst tegemoet.

————-

Dag Yvonne,

Wat bijzonder leuk deze reactie.

Geindoctrineerd met zogenaamde goede voedingsadviezen

Natuurlijk vind ik het goed dat je mijn verhaal gebruikt. Voor mij hoeft dat niet anoniem.
Ik sta volledig achter dit concept. Ik worstel nog met de desillusie van het jarenlang geïndoctrineerd zijn met zogenaamde goede voedingsadviezen die in de realiteit alleen maar tot ziekte hebben geleid.
Wanneer ik niet ziek geworden was dan zou ik nog steeds geloven dat de gevestigde voedingscentra het beste met ons voor hebben. We kunnen het de mensen niet kwalijk nemen dat ze de voorkeur geven aan wat ‘hun’ diëtiste of arts vertelt.
Door het lezen van het boek van Dukan en de ontdekking van paleo zijn de schellen van mijn ogen gevallen; natuurlijk, ons lichaam is genetisch niet geschikt voor die dagelijkse koolhydraatbommen.

Je hebt helemaal gelijk met die light producten. Het is ziekmakende rotzooi. Jarenlang heb ik aspartaam gebruikt omdat ik mijzelf nog steeds het troostend gevoel van de zoetigheid wilde gunnen. Aspartaam is wel degelijk neurotoxisch maar gelukkig reversibel. Heel sluipend begint het met lancinerende(schietende) pijnen door je lichaam. Ik zal je de details besparen maar ik was meer een wrak rijp voor de sloop dan een energieke arts, moeder en echtgenote. Mijn man heb ik tot wanhoop gedreven. Hij is altijd tegen het gebruik van lightproducten geweest en het gebruik van kunstmatige zoetstoffen. Op het moment dat ik stopte met het gebruik van Aspartaam verdwenen de pijnen. Gelukkig is er eindelijk een goedkeuring voor Stevia.

Ook het gebruik van cholesterolpillen leidt in feite alleen maar tot gezondheidsschade en zeker niet tot gezondheidswinst.

Het Gilde in Landgraaf heeft me gevraagd of ik in de herfst een praatje wil houden over voeding en suikerziekte. Ik realiseer me heel goed dat ik voorzichtig moet zijn omdat de weerstand groot is. Elke verandering gaat gepaard met weerstand/verzet en wanneer je je doel wilt bereiken kun je beter de gevestigde orde niet tegen de haren in strijken. Jouw schrijven zal ik goed voor ogen moeten houden. De theorie is gewoon te moeilijk en je moet het praktisch houden. Ik ben nog veel te veel de academicus, dat realiseer ik mij goed.

Afgelopen week had ik een gesprek met iemand die Diabetes2 heeft. Zodra ik begon door te vragen voelde ik de weerstand al.
In de reguliere geneeskunde wordt kennelijk een nuchter glucose tot 8 á 8,5 als adequaat verondersteld, althans dat stelde hij. De desbetreffende persoon benadrukte dat hij zich prima voelde en verschuilde zich achter de opmerkingen van de arts en/of praktijkondersteuner(de leek kan dit moeilijk onderscheiden) dat de suiker goed gereguleerd was. Toen ik vroeg naar het HbA1c wist hij niet waar ik het over had.

De huisarts waar ik kom zei dat ik de enige patiënt was in haar praktijk die in staat is geweest dit resultaat te behalen. Hiermee wilde zij haar standpunt van ‘normaal’ eten en meer metformine gebruiken onderbouwen. Normaal eten betekent de schijf van vijf en dus vooral veel koolhydraten. Hoe kunnen we zo ziende blind zijn. Is dat onvergeeflijke gemakzucht en desinteresse in de gezondheid.

Een zelfde strijd voer ik al jarenlang tegen het gebruik van melk, maar je afzetten tegen die ‘witte motor’ is nog erger dan vloeken in de kerk.

In de opleiding tot arts word je praktisch niets geleerd over ‘voeding’.

Ik heb mijn opleiding in Utrecht gedaan en heb het geluk gehad om colleges van professor Hulst gehad te hebben. Zij was de enige die ons vertelde dat een eiwitrijk dieet, bij goede nierfunctie, de beste manier was om af te vallen. Zij waarschuwde toen al voor Becel en mijn docent fysiologie waarschuwde ons voor het gebruik van melk. Dit was in het begin van de 80-tiger jaren. De kennis is er al heel lang maar aan gezonde mensen verdien je niet veel.

Om terug te komen op het praatje over voeding zou ik heel graag flyers willen hebben om uit te delen.

Je hebt mijn volledige toestemming om mijn verhaal en onze mailwisseling te gebruiken.

Hanneke Nasheed-Linssen

8 antwoorden
 1. Tiny Dinse-Briefjes
  Tiny Dinse-Briefjes zegt:

  Heb het op mijn Facebook en Hyves gezet en verder door gestuurd naar verschillende mensen.
  Hoop dat veel mensen het lezen en er iets mee doen!

  Beantwoorden
 2. Janny
  Janny zegt:

  Ook ik ben van insuline spuiten en metformine af en normale bloedsuikerwaarde door het boek en de leefwijze van Yvonne Lemmers overal vanaf en nog ruim 30 kg afgevallen.
  Veel s6 met alle akties

  Beantwoorden
 3. Siske
  Siske zegt:

  Ook ik vertel het aan zoveel mogelijke vrienden en kennissen. Maar het zit er behoorlijk ingebakken. Vooral mensen van mijn leeftijd (65). Gelukkig merk ik bij de jongere generatie toch behoorlijk wat vooruitgang op dit gebied. Tenminste in mijn omgeving. Leuk om te zien. Succes verder.

  Beantwoorden
 4. Ineke
  Ineke zegt:

  Geweldig dat er zoveel aandacht komt voor deze manier van eten. Het is inderdaad een feit, dat men luistert naar de gevestigde orde. Ik ben een leek op medisch gebied maar al jaren ervan overtuigd dat melk geschikt is voor een koe van meer dan 800kg en niet voor een mens van rond de 70 kg. Ik heb ook nog nooit een olifant melk zien drinken na zijn zoogtijd en volgens mij heeft deze toch hele sterke botten.!!!!
  Vorig jaar maart ben ik begonnen met koolhydraat beperkt eten en ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. Vanaf 1986 had ik last van hypoglycemi en kon dat zonder medicijnen in redelijke banen houden. Met de voorgeschreven tussendoortjes e.d. Alleen werd ik steeds dikker. Alle dieeten heb ik geprobeerd maar steeds was ik dikker dan daarvoor. Nu met het boek van Yvonne Lemmers ben ik 11 kg. kwijt en voel me – zonder tussendoortjes – kiplekker.
  Heerlijk eten en je voldaan voelen, zonder te bibberen of een ballenbak in je buik. Ik wil niet anders meer.

  Succes met het uitdragen van deze manier van eten.

  Hartelijke groeten,
  Ineke

  Beantwoorden
 5. els klay
  els klay zegt:

  Drie weken geleden mij aangesloten bij het forum van GOK. Ik ben 66 jaar en heb inmiddels 18 jaar diabetes 2 en gebruik 4x daags insuline. 1x langwerkende voor het slapen: 96 eenheden en 3x daags kortwerkende 1x 18 eenheden, 1x 16 eenheden en 1x 46 eenheden. Na 3 weken “gokken”heb ik het insuline gebruik drastisch kunnen verlagen. langwerkende: 70, kortwerkende: 10, 6, 20. Ik voel mij een ander mens. Heb weer energie en heb weer zin in het leven. Ik ben nog niet veel afgevallen maar heb goede hoop dat het met nog minder insulinegebruik ook daar een succesje in komt. Mijn diabetesverpleegkundige bij de huisarts was sprakeloos en wil graag het boek van Yvonne gaan lezen. Ook zij wilde dit met haar patienten bespreken.
  Met vriendelijke groet
  Els Klay

  Beantwoorden
 6. hanc collet
  hanc collet zegt:

  Geboren 1936. Ben door schade en schande de afgelopen 20 jaar veel wijzer geworden: té hoge bloeddruk, cholestrol enz.enz., slecht immuunsysteem Ik dacht jaren geleden al dat het leven wel ongeveer voorbij was. Door geen koolhydraten te eten: brood, aardappels, rijst, pasta’s,maar wel veel groenten, zelf geperst sap 2maal per dag, of poeder van jong gerste/tarwegras, plant-o-berry greens, (alles bio want ik kan zéker niet tegen kunstmest), weinig vlees,kip, vis .Geen alcohol/koffie,veel mineraal water. Of te wel het Alkalinedieet; heb thans een PH boven de 7. Geen sinisitus, botontkalking en heel veel andere nare dingen meer. Oersterk,geweldig.Hoop nog een tijdje mee te mogen gaan.
  Geweldig wat zou het fijn zijn, dat éindelijk de medische wereld er een keer achter kwam dat: JE BENT WAT JE EET>!! Opeens zouden we niet meer 25 % van de begroting aan gezondheid uit moeten geven. Maar Oh, wat een werkloosheid zou erbij komen ,artsen niets meer te doen, pharma failliet. Ziekenhuizen ,verpleeghuizen leeg. Levensmiddelen industrie kapot !! Mooi allemaal , maar we gaan wel iets anders vinden.
  Vergeet nog te noemen het boek; EEN PLEIDOOI VOOR ECHT ETEN’ van Michael Pollan.
  Hoop dat uw acties door mogen gaan. De media , die met onze belastingcenten betaald worden , houden alleen ervan ons bezig te houden met flauwekul. Jammer dat er een groep is die zó sterk is om het goede tegen te houden!!
  Succes allemaal , groeten en hoop op betere tijden! hanc collet

  Beantwoorden
  • Yvonne
   Yvonne zegt:

   Dank voor je reactie Hanc!
   Hopelijk is de volgende generatie dankbaar voor het gevecht wat wij nu aan het leveren zijn om van de vetarme richtlijnen tot het verleden te laten horen en dat ‘echt eten’ de standaard is.

   “Een nieuwe wetenschappelijke waarheid overwint niet door het overtuigen van de tegenstanders en hun het licht te laten zien, maar veeleer doordat de tegenstanders uitsterven en een nieuwe generatie ermee vertrouwd raakt.”

   Max Planck – Nobelprijswinnaar voor de Natuurkunde

   Beantwoorden
 7. kimberley pex
  kimberley pex zegt:

  Ja, dit is weer ’n duidelijk en verfrissend stuk over gezondheid. ’t Zou fijn zijn als kinderen voedingsleer op school kregen, en de daarbij behorende schokkende beelden van o.a. suikerziekte te zien kregen. Preventie, daar gaat ’t om, de mensen bewust maken. Wéét wat je eet. De voedings- en de pharmaceutische industrie zouden zich dan aan ONS moeten aanpassen.–Denk zelfs dat de pharmaci dan niet meer veel te doen had– met als nog ’n voordeel; minder proefdieren die iedere dag langzaam creperen, ! Maar zolang mensen alles klakkeloos in hun mond stoppen zullen we i.d.d. massaal vergiftigd blijven. “God, waar komen al die ziektes toch vandaan ?” Hoe dom kunnen we zijn………….. Misschien toch ’n tactiek om de wereldbevolking wat uit te dunnen ?? Wie weet ’t al allemaal.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *