Pannenkoeken & Grip op Koolhydraten
Er zijn maar weinig mensen die je niet blij maakt met een pannenkoek. Gelukkig kun je bij Grip op Koolhydraten ook blijven genieten van een lekkere pannenkoek. Je kunt een ‘gewone’ pannenkoek namelijk in je dagelijkse koolhydratenuurtje eten.
Neem dan een pannenkoek met bijvoorbeeld spek of kaas en zorg nog voor een bakje rauwkost ernaast voor je portie groenten. Je kunt ook een appelpannenkoek bakken, dan heb je gelijk je portie fruit van die dag. Op die manier heb je toch een gebalanceerd koolhydratenuur.
Koolhydraatarme pannenkoek
Eet je de pannenkoek niet in je koolhydratenuur dan kun je kiezen voor de koolhydraatarme variant, ook lekker! Zie dit recept van een koolhydraatarme kaaspannenkoek. Lekker als koolhydraatarm ontbijt of lunch.
Recept koolhydraatarme kaaspannenkoek
voor 2 grote pannenkoeken
• 2 eieren
• 50 g roomkaas, mascarpone of crème fraîche
• 1 tl kaneel of koekkruiden
• stevia naar smaak (ca. 15 druppels) of 2 eetlepel erythritol
• boter om te bakken
• slagroom of mascarpone voor op de pannenkoek
Meng de ingrediënten met een handmixer of een garde.
Verhit op laag vuur in een koekenpan een flinke klont
boter of kokosolie totdat deze gesmolten is.
Schenk de helft van het beslag in de pan.
Laat zachtjes bakken op een lage stand. Bij te hoge stand verbrandt de pannenkoek snel. Draai de pannenkoek om en bak de andere kant. Omdraaien gaat makkelijk door de pannenkoek op een deksel of groot bord te schuiven en dan omgekeerd weer in de pan te laten glijden. Met een spatel maak je al snel de pannenkoek kapot. Als je 4 kleine pannenkoeken bakt, is omdraaien met een spatel wel goed te doen.
✅ Extra lekker met wat slagroom of mascarpone met stevia gezoet.
✅ Om het vezelrijker te maken, kun je aan het beslag 2 tl psylliumvezels toevoegen. Dan wordt de pannenkoek ook wat steviger.
✅ Wat kokosrasp erdoor is ook lekker.
✅ Dit recept vind je in Grip op Koolhydraten – Dagmenu’s, richtlijnen en recepten.
Grip op je eetdrang – Het 5-stappen noodplan tegen emotie-eten
Emotie-eten, wat is dat eigenlijk? Grijp jij naar chocola als je je verdrietig of alleen voelt? Naar snoep of chips als je boos bent? Of blijf je snaaien zodra je één keer bent begonnen? Dan is de kans groot dat je last hebt van emotie-eten. Bij emotie-eten eet je...
Aspartaam – Gezond imago, schadelijke inhoud: een wake-up call
Waarom aspartaam verboden moet worden, gebaseerd op onafhankelijke wetenschap Aspartaam lijkt onschuldig, maar schijn bedriegt. Achter het “light”-imago schuilt een omstreden zoetstof met mogelijke gezondheidsrisico’s. In februari 2025 publiceerde Foodwatch het...
Waarom vezels essentieel zijn bij afvallen met een koolhydraatarm dieet
Je eet nog net als vroeger, maar ineens kom je aan. Na je veertigste verandert je lichaam, en afvallen gaat niet meer vanzelf. Gelukkig kun je met de juiste aanpak weer grip krijgen op je gewicht én je energie. Koolhydraten beperken is een slimme aanpak. Maar alleen...