Met blijdschap zie ik steeds meer berichten van (top)sporters die superfit zijn door niet minstens 60 energie% koolhydraten te eten/stapelen, maar juist met een voedingspatroon met minder dan ca. 30 energie%.
De overige 70% bestaat dan uit eiwitten en vetten.

 

Djokovic eet geen brood, pizza en pasta

Djokovic eet geen brood, pizza en pasta

Tennisser Novak Djokovic heeft in januari 2012 in een marathonpartij van bijna 6 uur Nadal verslagen. Puur op conditie. In topconditie door een koolhydraatbeperkt eetpatroon. En dat terwijl hij een marathonpartij tegen Murray nog in zijn benen had.
Sinds een aantal jaren is Djokovic aanhanger van koolhydraatbeperkt eten.
Het resultaat is ernaar. Novak ik fitter dan ooit en welhaast onverslaanbaar.
En dan dat superlijf waar hij ons na afloop van de match mee verraste.
Wauw, wat een supervertoning van een energiek supergespierd lijf in optimale toestand.

Melchior Meijer, medisch journalist van o.a. Men’s Health, schrijft in zijn blog over de vooraanstaand inspanningsfysioloog Tim Noakes over zijn omslag van jarenlang pleiten voor koolhydraten stapelen naar koolhydraatbeperking.

Koolhydraten stapelen is wat Noakes betreft daarom passé.
En Noakes kan het weten want hij is een grote in zijn vak.
Koolhydraten stapelen is altijd het voedingsregime geweest voor met name Topsporters en langeduursporters.

Inspanningsfysioloog Tim Noakes (61 jaar) schrijft:

“Uiteindelijk onderwierp ik mezelf aan een experiment. Ik vermeed rigoureus brood, granen, rijst, pasta en geraffineerde koolhydraten en vulde het ‘gat’ op met vlees, vis, fruit, groenten en vetten, inclusief noten.

Vijf maanden later ben ik lichter dan 20 jaar geleden en loop ik harder dan 20 jaar geleden. Voor het eerst sinds ik heroïsche wekelijkse trainingsafstanden begon te lopen, weet ik hoe ik het gewenste lichaamsgewicht kan handhaven, zonder het gevoel te hebben dat ik mezelf iets onthoud. En ik sport alleen als ik wil sporten, zelfs mijn vrienden zijn onder de indruk En ze beamen dat zelfs de duurste cosmetische chirurgie niet zo’n opmerkelijke verandering had kunnen bewerkstelligen.”

 

Lees hier het volledige artikel:
Blog Melchior Meijer: Inspanningsfysioloog Noakes komt uit de kast.

Europees Atlete van 2014 

Koolhydraten beperken topprestaties leveren.

Dafne Schippers levert topprestatie met weinig koolhydraten en veel eiwitten

Ook Europees atlete van het jaar 2014 Dafne Schippers presteert beresterk op minder koolhydraten en meer eiwitten