Veel mensen hebben last van hoge bloeddruk en slikken daar bloeddrukverlagers voor. Ook zoutbeperking lijkt een van de oplossingen te zijn. Maar wist je dat juist beperking van koolhydraten en daarmee verlaging van insuline een positieve bijdrage levert aan je bloeddruk.
In dit artikel leggen we het je uit.
Bloeddruk – zout – koolhydraten -insuline – vocht – verhoging
Veel mensen denken dat minder zout eten altijd helpt om de bloeddruk te verlagen. Zout is belangrijk voor de bloeddruk, maar het is niet de enige oorzaak van hoge bloeddruk. Dingen zoals hormonen (zoals insuline), nierfunctie en erfelijkheid spelen ook een rol. Daarom werkt een zoutarm dieet niet bij iedereen even goed. Voor sommige mensen helpt het weinig. Het is dus belangrijk om ook naar andere oorzaken van hoge bloeddruk te kijken, niet alleen naar zout.
Hoge insulinespiegels kunnen bijdragen aan te hoge bloeddruk
Hoe dan?
Zo werkt dat:
1. Insuline stimuleert de nieren:
Wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt, maakt je alvleesklier meer insuline aan om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Deze aanmaak van insuline heeft ook invloed op de nieren. De nieren zijn de organen die het zout- en vochtgehalte in het lichaam reguleren.
2. Zoutretentie / natriumretentie:
Hoge insulinegehaltes stimuleren de nieren om meer natrium vast te houden, zelfs zonder extra zout in de voeding. Natriumretentie zorgt ervoor dat het lichaam vocht vasthoudt, wat de bloeddruk verhoogt.
3. Toename van bloedvolume:
Meer vocht in je lichaam betekent dat het bloedvolume toeneemt. Dit vergroot de druk in de bloedvaten, wat resulteert in een hogere bloeddruk.
4. Invloed op zenuwstelsel: Insuline activeert het sympathische zenuwstelsel, wat de bloedvaten doet samentrekken (vasoconstrictie). Dit veroorzaakt een hogere bloeddruk doordat de bloedvaten nauwer worden, en het hart harder moet pompen om bloed door het lichaam te sturen.
5. Effect op bloedvaten:
Hoge insulinespiegels kunnen de bloedvaten ook minder flexibel maken, wat de bloeddruk verder verhoogt. Dit gebeurt omdat insuline de werking van stikstofmonoxide (NO), een stof die de bloedvaten ontspant, kan remmen.
6. Insulineresistentie en hoge bloeddruk:
Mensen met insulineresistentie (zoals bij prediabetes of diabetes type 2) hebben vaak voortdurend verhoogde insulinespiegels. Dit zorgt ervoor dat hun lichaam langere tijd meer zout en vocht vasthoudt, wat bijdraagt aan chronisch hoge bloeddruk.
In het kort:
Hoge insulinespiegels kunnen leiden tot verhoogde zoutretentie in de nieren, wat resulteert in meer vocht in het bloed, een verhoogd bloedvolume, en uiteindelijk een hogere bloeddruk. Dit mechanisme is vaak te zien bij mensen met insulineresistentie of diabetes.
Zoutbeperking wordt vaak als eerste advies gegeven bij hoge bloeddruk, maar recent onderzoek toont aan dat koolhydraten een belangrijke rol spelen. Een dieet met veel koolhydraten kan hoge insulinespiegels veroorzaken, wat leidt tot het vasthouden van zout en vocht, en daardoor de bloeddruk verhoogt. Dit maakt de impact van zoutbeperking minder effectief.
Een koolhydraatbeperkt dieet, zoals Grip op Koolhydraten, kan de insulinespiegels verlagen, wat helpt om de zoutbalans te verbeteren en de bloeddruk beter te verlagen.
Uit een BOL-recensie
Als echte leesfanaat en jojoër wat mijn gewicht betreft het internet afgezocht over alles wat met voeding en afvallen te maken had. Ik heb al de nodige ervaringen wat het diëten betreft op jeugdige leeftijd met shakes begonnen (ik kan de smaak zo nog oproepen), brooddieet, 1000 cal. dieet, Atkins enz. enz. ervaring genoeg dacht ik zo. Geprikkeld door de informatie die ik op internet vond en de cijfertjes op de weegschaal die weer helemaal de verkeerde kant op gingen het boek bij bol.com besteld. Nou en toen ging het snel. Het boek lag de volgende dag al op de mat! In precies een avond uitgelezen en aan de slag.
Nou ik kan gerust zeggen dat er een nieuwe wereld voor mij is open gegaan. Dit is geen dieet, dit is genieten van heerlijk eerlijk eten. Weg is de tussendoor trek, mijn darmen zijn weer rustig, ik heb het niet meer koud, meer energie! En last maar not least, de cijfers op de weegschaal gaan in een gestaag tempo naar beneden.
Mijn man die door sporten al het nodige was afgevallen maar stil kwam te staan wat het afvallen betreft heeft zijn weg naar zijn ideaal gewicht weer ingezet en mag sinds begin deze week van zijn bloeddrukverlagende medicijnen af!
Mijn moeder met haar prikkelbare darmsyndroom volgt dit dieet niet om af te vallen maar om rust in haar buik te krijgen, en het werkt. Na jaren van winderigheid en diarree, en experimenteren met voeding en huisartsbezoeken eindelijk rust in haar lichaam.
Prof. Dr. Jaap Seidell in GezondNu april 2014: Inmiddels weten we dat vet helemaal niet zo slecht is als we dachten.
In GezondNu van april 2014 staat een uitgebreid duo-interview (7 pag!) van Prof. Dr. Jaap Seidell met voedings-detoxcoach Jacqueline van Lieshout. Een goed interview met vooral ook een verheugende boodschap van Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU...
Lustrum Grip op Koolhydraten (GOK) 2009 – 2014
Met trots en dankbaarheid mag ik melden dat Grip op Koolhydraten een lustrum bereikt heeft en nog steeds groeiende is! Het zijn vijf intensieve jaren geweest met vele veranderingen, commotie, keuzes maken, dicht bij mezelf blijven, goed naar anderen luisteren en...
Ben jij ook hooggevoelig (HSP)?
Graag wil ik nu eens geen voedingsboeken maar twee andere waardevolle boeken voor hooggevoelige personen onder de aandacht brengen. Zelf behoor ik ook tot de 20% van de mensen die geboren zijn met een verhoogde gevoeligheid. Beide boeken zijn aanraders om jezelf - of...