Het Pioppi Dieet is een koolhydraatarme variant op het mediterrane dieet en is ineens een hype in Nederland. Het brengt weer reuring in voedingsland.

Auteur is de Britse cardioloog en activist voor gezond eten Dr. Aseem Malhotra

Steeds meer artsen komen met de gezondheidsboodschap dat voeding met minder koolhydraten en meer vetten,  preventief werkt en zelfs ziekten zoals Diabetes 2 kan omkeren. Koolhydraatbeperking wordt dan ingezet als ‘medicijn’ in combinatie met minder stress en minder zitten.

Dat is een prima boodschap!

Want keer het om, de jarenlang aangeprezen ‘gezonde’ voeding met veel en vaak koolhydraten, kunstmatige zoetstoffen en weinig vetten heeft de mensheid vooral dikker, ongezonder en lui gemaakt. Niet zo gezond dus…

Het boek van Dr. Assem Malhotra kreeg in het TV-programma ‘Dokters van Morgen – Voeding als medicijn‘ van Antoinette Hertsenberg een uur lang landelijke aandacht.

Wat is het Pioppi dieet?

Het is een koolhydraatarm LCHF (Low Carb High Fat) leefstijl programma. Met dus weinig koolhydraten, maar wel vetrijk (lees niet-vetarm) en behoorlijk wat eieren. Verder vooral puur en onbewerkte producten en geen suiker.

Wat is het verschil Pioppi – Grip op Koolhydraten (GOK)?

In grote lijnen komt het Pioppi dieet overeen met de richtlijnen van Grip op Koolhydraten (GOK). Beide programma’s doelen op een leefstijl met minder koolhydraten, eiwitrijk en níet vetarm. Pioppi is een koolhydraatarm dieet terwijl Grip op Koolhydraten is een eetmethode met een beperking van het aantal koolhydraatrijke eetmomenten. Koolhydraatbeperkt dus en niet extreem koolhydraatarm.

Koolhydratenuur

Juist het door GOK-kers (mensen die met GOK bezig zijn 🙂 ) zo gewaardeerde koolhydratenuur van Grip op Koolhydraten is het onderscheidende wat deze eetmethode zo makkelijk toepasbaar maakt en lang vol te houden is. Met GOK heb je de hele dag geen honger en is er juist in het koolhydratenuur – met inachtneming van de richtlijnen van fase 1 GOK –  wél plaats voor koolhydraatrijke producten zoals fruit, aardappels, rijst, pasta of wat brood. Met GOK eet je lekker én het is makkelijk in uitvoering te brengen.
Ben je eenmaal op gewicht dan kan met Grip op Koolhydraten fase 2 “al schommelend” het gewicht stabiel gehouden worden.

Recepten en kritiek op Pioppi

Niet iedereen is lovend over het boek van het Pioppi dieet. Het boek bevat vooral veel richtlijnen met slechts enkele recepten en wat basisoefeningen. Daarbij is er kritiek op de recepten. Ondermeer dat het zogenaamd gebaseerd is op de traditionele recepten uit Pioppi, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Huib Stam schrijft hierover in zijn recensie op foodlog:

Huib Stam: “Het boek is een rommeltje, een onevenwichtige combinatie van best ingewikkelde theorie, plichtmatig opvulsel en irrelevante uitweidingen. Het wordt echt vreemd als we aan de recepten zijn toegekomen. Daar staat niet één gerecht tussen dat men vroeger of nu in Pioppi zou eten. Geen spoor van de cucina povera of de moderne, luxere Italiaanse keuken. Wel recepten voor steak met béarnaisesaus en geroosterde bimi, cottage pie met bloemkoolpuree, slawraps met pulled pork en zwoerd, kipschnitzel met zuurkool (wel een week wachten tot de zuurkool gefermenteerd is). Er staan echt smerige dingen in. Maar wel low carb!”

Voedingscentrum en Pioppi

Het voedingscentrum – die nog steeds ‘hartvriendelijke halvarine en volop brood propageert’ heeft behoorlijk wat kritiek op het Pioppi dieet.  Vanuit de praktijk en alle ervaringsverhalen van n=1 personen kan niet meer ontkend worden dat koolhydraatbeperking dé sleutel is om uit het cirkeltje van honger en over-eten uit te komen. Om vervolgens als vanzelf af te kunnen vallen en energiek te worden.
Dit schrijft het voedingscentrum op hun website over het het Pioppi dieet

Lees ook deze blog op foodlog: Voedingscentrum en Pioppi vermoorden de voedingsautoriteit

Bol.com – Pioppi

De volgende informatie staat vermeld bij Bol.com

In het piepkleine Italiaanse dorp Pioppi leven de mensen eenvoudig, maar ook lang en gezond. Er is geen sportschool, geen supermarkt. Het eten is er verrukkelijk en ze genieten elke avond van een glas wijn.

Hierop is de Pioppi-levensstijl gebaseerd. Je hoeft geen “nee’ te zeggen tegen lekker eten en je hoeft er ook geen uren voor te sporten. In drie weken zal het Pioppi-dieet je helpen om simpele, haalbare en blijvende veranderingen door te voeren in je eet-, slaap- en beweegpatroon.

Pioppi – Low Carb – Koolhydraatarm – LCHF – Grip op Koolhydraten

Iedereen die met Pioppi of een ander koolhydraatarm dieet bezig is, kan eenvoudig overstappen naar de koolhydraatbeperkte eetmethode Grip op Koolhydraten.
Al meer dan 200.000 exemplaren zijn er anno 2018 van de Grip op Koolhydraten boeken verkocht.
Stuk voor stuk bestsellers met vele herdrukken, al jarenlang (sinds 2009). Geen hype maar succesvolle blijvertjes! Mede dankzij de vele succesverhalen van mensen die zonder honger een energieker en slanker lichaam en een helder hoofd gekregen hebben. Levende en sprankelende reclameborden van een leven met minder koolhydraten en meer vetten!  🙂 Zoals bijv:

Merula:
Ik heb al heel wat diëten gedaan en nog nooit heb ik zo lekker gegeten als met Grip op Koolhydraten!
Ook heb ik nu een eetrust over me, de snoep en koek trekt me niet meer,
terwijl ik met andere diëten vaak de mist in ging.
En dan ook nog afvallen, wat wil je nog meer!?
Grip op Koolhydraten is heel makkelijk om zelf je weekmenu’s in te vullen of de menu’s uit het boek te volgen.
Én goed in te passen in je dagelijks leven!
Het is nu mijn levensstijl! Bedankt Yvonne Lemmers!

Geertje:
Zo’n 5 jaar geleden viel ik 25 kilo af met Grip Op Koolhydraten. Ik ben nu ruim 4 jaar op gewicht en ‘GOK’ is een levensstijl geworden. Ik voel me fit en gezond, en de vele recepten maken dat ik lekkerder eet dan ooit.

Grip op Koolhydraten Dagmenu’s en Productenwijzer

Lees of kijk verder…

[av_dropcap2 color=”orange” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2]Lees hier een aantal ervaringsverhalen van succesvolle afvallers en ex-diabeten die met Grip op Koolhydraten als eetmethode.

[av_dropcap2 color=”orange” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2]Beginnen met GOK? Start dan met het basisboek Opgewicht of Boek 4: Grip op Koolhydraten – dagmenu’s, richtlijnen en recepten

[av_dropcap2 color=”orange” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2]Ook in de Grip op koolhydraten kookboeken 1 en 2  staan vele koolhydraatarme en koolhydraatbeperkte recepten met voorbeelddagmenu’s.

[av_dropcap2 color=”orange” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2]De productenwijzer maakt het je helemaal gemakkelijk.

[av_dropcap2 color=”orange” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2] 5 beginnerstips Grip op Koolhydraten

[av_dropcap2 color=”orange” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2]Grip op Koolhydraten recensies op Bol.com

[av_dropcap2 color=”green” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2]Terugkijken: Dokters van Morgen: Voeding als medicijn