Grip op Koolhydraten diëtist Emi Grimbergen

Dit keer een gastblog van Diëtist Emi over Grip op Koolhydraten in de diëtistenpraktijk van Pip en Emi.

Ook vertelt Emi over haar GOK-week. Ben je benieuwd naar Emi’s ervaringen, lees dan snel verder!

Afvallen is voor veel mensen een obstakel. Shakes, low-fat, keto: Soms zie je door de bomen het bos niet meer en niet alles werkt voor iedereen. Een ‘one size fits all’ bestaat niet in de dieetwereld maar gelukkig zijn er meerdere wegen naar Rome. 

Koolhydraatarm (Keto) versus Koolhydraatbeperkt (GOK)

Bij ons in de praktijk zien we veel mensen die baat kunnen hebben bij het verminderen van koolhydraten in het dieet. Klachten als vermoeidheid, stemmingswisselingen, hormoonschommelingen, onrust en lastig afvallen kunnen een signaal zijn van teveel suikers en koolhydraten in de voeding. Daarom adviseren wij veel mensen om een koolhydraatarm dieet te proberen (<40 g koolhydraten per dag). Omdat het lichaam overgaat op vetverbranding is het een hele mooie manier om af te slanken en vaak kan dit zonder vervelende hongergevoelens.

Jaren terug heb ik zelf ook voor een periode streng koolhydraatarm gegeten en ondanks dat ik goed afkickte van suikers en zoetbehoeften, miste ik soms ook een bord pasta of een appel tussendoor. Dit hoor ik in de praktijk ook terug van sommige cliënten die helemaal koolhydraatarm zijn gaan eten en dat maakt dat dit strenge ketodieet voor velen niet lang vol te houden is.

Voor deze mensen (inclusief mezelf) is Grip op Koolhydraten zo ontzettend fijn: wel een makkelijkere vetverbranding maar ook af en toe die koolhydraten (70 á 80 g koolhydraten). Want laten we eerlijk zijn: koolhydraten maken het leven ook gewoon net iets leuker! Met GOK heb je elke dag een koolhydraten-uur en dus kun je voorzien in je koolhydraatbehoeften waardoor deze manier van eten houdbaar is en je kan helpen richting jouw doelen.

 

 

Mijn GOK ervaring

Om mezelf nog meer te verdiepen in GOK, had ik besloten om een week lang volgens deze methode te eten.  Al gauw merkte ik dat ik niet meer afhankelijk was van suikers en geen behoefte meer had aan de zoete dingen waar ik voorheen zo naar hunkerde. Omdat ik mijn koolhydratenuur tijdens het diner had, genoot ik overdag van een stabiele bloedsuiker met minder trek en sugarcrashes. In het weekend koos ik vanwege een gelegenheid om mijn koolhydratenuur te verplaatsen naar de lunch. Nog een reden waarom GOK goed vol te houden is: er is ruimte voor flexibiliteit.

Kinderhandje van 3 jarige
met eczeem

 

Op de socials van diëtistenpraktijk Pip en Emi kun je teruglezen wat er voor lekkers op de bordjes hierboven ligt. Ook schrijft Emi daar zo mooi:

𝐷𝑒 𝑜𝑓𝑓𝑖𝑐𝑖𝑒𝑙𝑒 𝐺𝑂𝐾-𝑤𝑒𝑒𝑘 𝑧𝑖𝑡 𝑒𝑟 𝑎𝑙 2 𝑑𝑎𝑔𝑒𝑛 𝑜𝑝, 𝑚𝑎𝑎𝑟 𝑤𝑒𝑔𝑒𝑛𝑠 𝑠𝑢𝑐𝑐𝑒𝑠 𝑏𝑒𝑛 𝑖𝑘 𝑛𝑜𝑔 𝑠𝑡𝑒𝑒𝑑𝑠 𝑧𝑜 𝑎𝑎𝑛 ℎ𝑒𝑡 𝑒𝑡𝑒𝑛! 😁 𝑊𝑎𝑡 𝑖𝑘 𝑓𝑖𝑗𝑛 𝑣𝑖𝑛𝑑 𝑎𝑎𝑛 𝐺𝑂𝐾 𝑖𝑠 𝑑𝑎𝑡 𝑚𝑖𝑗𝑛 𝑏𝑙𝑜𝑒𝑑𝑠𝑢𝑖𝑘𝑒𝑟𝑠𝑝𝑖𝑒𝑔𝑒𝑙 𝑔𝑒𝑑𝑢𝑟𝑒𝑛𝑑𝑒 𝑑𝑒 𝑑𝑎𝑔 𝑠𝑡𝑎𝑏𝑖𝑒𝑙 𝑏𝑙𝑖𝑗𝑓𝑡. 𝐼𝑘 𝑒𝑟𝑣𝑎𝑎𝑟 𝑤𝑒𝑙 𝑡𝑟𝑒𝑘, 𝑚𝑎𝑎𝑟 𝑤𝑜𝑟𝑑𝑡 𝑛𝑖𝑒𝑡 ‘ℎ𝑎𝑛𝑔𝑟𝑦’ 𝑧𝑜𝑎𝑙𝑠 𝑤𝑒 𝑑𝑎𝑡 𝑛𝑜𝑒𝑚𝑒𝑛 😜 𝑊𝑒𝑙 𝑧𝑜 𝑓𝑖𝑗𝑛 𝑣𝑜𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑜𝑚𝑔𝑒𝑣𝑖𝑛𝑔. 𝑂𝑜𝑘 𝑣𝑜𝑒𝑙 𝑖𝑘 𝑚𝑒 𝑚𝑖𝑛𝑑𝑒𝑟 𝑜𝑝𝑔𝑒𝑏𝑙𝑎𝑧𝑒𝑛 𝑧𝑜𝑎𝑙𝑠 𝑘𝑜𝑜𝑙ℎ𝑦𝑑𝑟𝑎𝑡𝑒𝑛 𝑑𝑎𝑡 𝑣𝑎𝑎𝑘 𝑑𝑜𝑒𝑛 𝑣𝑜𝑒𝑙𝑒𝑛 𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑛𝑑𝑒𝑟 𝑡𝑟𝑒𝑘 𝑖𝑛 𝑧𝑜𝑒𝑡𝑖𝑔ℎ𝑒𝑖𝑑. 𝐸𝑒𝑛 𝑔𝑜𝑒𝑑𝑒 𝑟𝑒𝑑𝑒𝑛 𝑑𝑢𝑠 𝑣𝑜𝑜𝑟 𝑚𝑖𝑗 𝑜𝑚 𝐺𝑟𝑖𝑝 𝑂𝑝 𝐾𝑜𝑜𝑙ℎ𝑦𝑑𝑟𝑎𝑡𝑒𝑛 𝑑𝑜𝑜𝑟 𝑡𝑒 𝑧𝑒𝑡𝑡𝑒𝑛!

Wil je begeleiding met Grip op Koolhydraten van Emi of Pip?

Onze praktijk zit gevestigd in Heerhugowaard. Mocht je behoefte hebben aan wat extra handvatten en begeleiding ben je bij ons altijd welkom om een afspraak te maken. Woon je niet in de buurt? Wij bieden ook online begeleiding via Teams of Zoom om je te helpen naar een gezonde leefstijl.

Groetjes Emi Grimbergen
Voedings- en Gezondheidspraktijk (Pip Commandeur & Emi Grimbergen)