Artikel krant gripopkoolhydraten kookboek2P

De Gelderlander, 2 december 2011

Yvonne Lemmers uit Beneden-Leeuwen heeft
haar derde afslankboek uitgebracht. En ze staat nu al nummer 1 in de Bol.com dieetboekenlijst en begeleidt Frans Duijts.

door Bas van der Hoeven

Frans Duijts belde zelf. „Mijn vrouw en ik zitten hier te verhongeren en vallen amper af. Mijn tante eet er goed van en die wordt steeds slanker. Die volgt jouw dieet. Ik wil je als afslankcoach.”
Daar was diëtiste Yvonne Lemmers uit Beneden-Leeuwen blij mee. „Ik doe niet aan persoonlijke begeleiding”, antwoordde ze de volkszanger uit Tiel. „Maar voor jou maak ik een uitzondering.”
Lemmers begon in 2005 met een groepje vrouwen die wilden afslanken. Yvonne zelf had veel baat gehad bij een koolhydraatbeperkt dieet.
„Ik ben niet alleen slanker geworden, ik voel me ook veel beter. Mijn methode heet ‘Grip op koolhydraten’ , de volgers heten ‘gokkers’.”
Sinds de eerste successen is de methode steeds verder uitgebouwd. Via het opgewicht forum volgen, adviseren en stimuleren de gokkers elkaar. In maart 2009 bracht Lemmers haar eerste boek ‘Grip op koolhydraten’ op de markt. Later schreef ze met hobbykok Thea Bremer een kookboek en onlangs verscheen een tweede.
Lemmers: „Het staat inmiddels 1 op de dieetboekenlijst van Bol.com.
In totaal zijn er inmiddels 50.000 boeken verkocht.”

Gokken is meer dan een dieet.
Lemmers: „Het is een voedingsmethode die staat voor bewust leven. Als mensen zich houden aan de richtlijnen, levert dat voordelen op voor lichaam en geest.”
Voor Frans Duijts werpt de methode nu – na een maand – al vruchten af. Dankzij een koolhydraatbeperkt menu is de zanger zijn buik al kwijt.
Lemmers: „Marloes, zijn vrouw doet mee. Ook zij valt af. Wat in het gezin Duijts opvalt, is dat je zonder honger te lijden kunt afvallen.”
Het resultaat is zichtbaar. Soms wordt Duijts al door bezorgde fans aangesproken. „Niet nog meer afvallen Frans. Dat past niet bij je. Dan ben je Frans niet meer.”

Het wemelt in dit land van afvalprogramma’s. Methodes komen en gaan. Afslankgoeroes buitelen over elkaar heen als herfstbladeren op een winderige herfstdag. Is gokken ook een hype?
Lemmers: „Nee. Natuurlijk vereist elk systeem zelfdiscipline. Maar als je een koolhydraatbeperkt dieet volgt, gaat het in je genen zitten. Bij andere diëten krijg je vaker een terugval. Het jojo-effect. Heel wat artsen en specialisten ondersteunen de theorie. Ik ben nu bijvoorbeeld uitgenodigd een spreekbeurt te houden in het Slotervaart Ziekenhuis.”
Als voedingsdeskundige voert Yvonne Lemmers ook al jaren een strijd tegen ongezonde voedingsadditieven, vooral de kunstmatige zoetstof aspartaam. De stof zou voor veel negatieve bijverschijnselen zorgen. Iets waar Lemmers van overtuigd is. „Nu is er Stevia op de markt. Een natuurlijke zoetstof uit Paraguay. Ik vermeld het in mijn laatste kookboek en gebruik het in veel recepten.”

Is haar strijd tegen kilo’s en ongezonde levenswijzen van een persoonlijke zoektocht veranderd in een regelrechte kruistocht?
Lemmers: „Nou… het houdt me wel iedere dag bezig. Kijk maar eens wat het voor mensen kan betekenen op galerij met succesverhalen (link)  en uit mijn mailbox (link).
“Natuurlijk hoop ik dat Frans Duijts en Marloes velen zullen inspireren.
Als ik soms kroonprins Willem-Alexander zie en zijn drie dochters met die bolle toetjes, denk ik: ‘Mijn boeken moeten ook op de keukentafel van Villa Eikenhorst liggen.’ Dat zou pas mooi zijn
.”

[av_dropcap2 color=”purple” custom_bg=”#444444″]![/av_dropcap2]

Juni 2015 Naschrift Yvonne: 

Begeleiding van Frans Duijts is een te groot woord. Ik ben twee keer bij Frans en zijn vrouw geweest en heb hun de principes van koolhydraatbeperkte voeding uitgelegd. Maar ja… het weten hoe het werkt wil nog niet zeggen dat het werkt. Je zult het uiteindelijk zelf moeten DOEN.  Zelf zul je bewust de keuzes moeten blijven maken.

Ik vermoed dat in huize Duijts toch nog al eens meer koolhydraten gegeten worden dan goed voor een mens is.

Ik geef mensen graag een duwtje in de goede richting, maar ik houd ze nooit aan het handje. Zelf doen en er een patroon / gewoonte van maken om grip op koolhydraten te kunnen krijgen.

Je lijf zal je belonen door energieker, slanker en gespierder te worden.