Zojuist (28 jan. 2015) heeft Melchior Meijer de volgende blog wereldkundig gemaakt.
In de blog vele links en 2 video’s met een verklaring waarom niet insuline maar glucagon bepalend is bij diabetes.

Roger Unger., arts en wetenschapper (Dallas, University of Texas Southwestern Medical Center) is al sinds 1947 actief in de loopgraven van het diabetesonderzoek.

 

roger unger

Ook glucagonproducerende cellen in de maag

Naschrift: Er bevinden zich ook glucagonproducerende cellen in de maag. Unger heeft dit ontdekt, nadat bleek dat honden na een volledige pancreatectomie (waarbij dus ook de alfacellen worden verwijderd) hyperglycaemisch worden. Hoe dat kon was lange tijd een mysterie. Maar ook na een pancreatectomie is er dus nog gewoon glucagon – en geen insuline.”

————-

Goed nieuws voor diabeten

Als dit allemaal waar is dan is dit zeer goed nieuws voor alle diabeten. Een doorbraak en een aanpassing in de behandeling.

Insuline inspuiten is in feite ‘dweilen met de kraan open’.

Eerst de kraan dicht doen met koolhydraatbeperking.

Volg de reacties

Op de blog van Melchior wordt veel gereageerd. Uitermate interessant om dit te blijven volgen.
En als je wilt, reageer!
Zie hier
————-

Kees Noome schrijft in een van de reacties:

Het succes van bariatrische ingrepen met een “sleeve” zit niet alleen in het fysiek beperken van de hoeveelheid voedsel die per keer gegeten kan worden maar ook het het selectief wegnemen van juist dat stuk maag wat het meeste ghreline produceert. Nu blijkt dat dus ook glucagon producerende maagcellen worden weggenomen.
Dit verklaart m.i. waarom vrijwel direct na operatie type 2 diabeten “genezen” zijn.
Zie bijv.: http://en.wikipedia.org/wiki/Ghrelin en http://www.webmd.com/diet/weight-loss-surgery/ss/slideshow-weight-loss-surgery

[av_dropcap2 color=”aqua” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2] Blog Melchior Meijer

[av_dropcap2 color=”aqua” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2]  Lipopolysachariden, graan, diabetes en springen zonder parachute