Diëtisten klagen Paleo Steve Cooksey aan vanwege diabetes voedingsadviezen

Op de site van Melchior Meijer het volgende bericht :

Steve Cooksey werd een paar maanden geleden aangeklaagd door een overkoepelende organisatie van diëtistes, omdat hij op zijn blog Diabetes Warrior ‘illegaal’ advies geeft aan mensen met diabetes. Nadat hij zelf zijn spuit en pillen in de vuilnisemmer kon gooien, stelt hij lotgenoten die op zijn site komen voorzichtig voor om paleo te gaan.

Veel mensen, waaronder vele diabeten zoals Janny hebben inmiddels hun heil gevonden in Grip op Koolhydraten.
Ook deze koolhydraatbeperkte methode druist net als de oervoeding van Paleo in tegen de reguliere voedingsvoorschriften van “goed verdeeld over de dag koolhydraten en daarop de medicatie aanpassen”.
Door juist koolhydraatbeperkt te eten, merken diabeten dat ze heel snel hun medicatie kunnen verminderen of er zelfs helemaal van af komen.

In Nederland zijn er gelukkig al vele diëtisten en voedingsconsulenten overtuigd van het belang van koolhydraatbeperking.
Niet gek natuurlijk, want dé afvalmethode die door diëtisten aanbevolen wordt als uiterste redmiddel tegen een flink overgewicht zijn eiwitshakes. Koolhydraatarm dus. Een overstap naar natuurlijke koolhydraatbeperkte voedingsmethodes zoals paleo en Grip op Koolhydraten is dan snel gemaakt.

Terugvallen in een eetpatroon van vetarm, koolhydraatrijk en light, dat zou immers weer keihard terugvallen zijn in de vicieuze cirkel van honger en overeten.

In dit forumdraadje Vraagje over mijn diabetes legt metabool specialist Kees hetvolgende uit over de tegennatuurlijke werking van het bloedsuikerverlagende middel Metformine.
———–
Metformine doet meerdere dingen:
Remmen van de gluconeogenese en de glycogenolyse in de spieren.
– Vergroten van de gevoeligheid voor insuline en van het cellulaire glucosegebruik.
– Remming van de resorptie van glucose.
– En nog meer ingewikkelds.

Diabetes is een bijzonder ingewikkelde materie waar ontelbare studieboeken over zijn geschreven maar je kunt je ook heel goed beperken tot de hoofdprincipes om een aantal dingen te begrijpen. Dat geeft mij althans wat houvast.
Als je naar bovenstaande opsomming kijkt dan zie je daar o.a. ‘gluconeogenese’ staan. Dat is de omzetting van lichaamsvetten en -eiwitten in glucose. Dat gebeurt als je onvoldoende koolhydraten binnenkrijgt met je voeding.
Laat dit, vetverbranding, nu net het principe van Grip op Koolhydraten (GOK) zijn!
Natuurlijk moet je het verbranden van lichaamseiwitten, dus de spieren, zien te voorkomen door voldoende aanvoer.

Je begrijpt nu dat metformine GOK tegenwerkt. Een levensbedreigende hypo zal je er niet van krijgen maar van bloedsuikers van onder de 3.0 mmol/l word je ook niet vrolijk.
De oplossing is natuurlijk een verdere verlaging van de dosering metformine.
Bij voorkeur onder begeleiding van je diabetesverpleegkundige.

3 antwoorden
 1. Joyce
  Joyce zegt:

  Ik vond de publicatie vooral over de Metformine schokkend, omdat mijn schoonzus dit slikte, bijna dood was vanwege haar juist te hoge suiker en uitdrogingsverschijnselen van dien aard dat al haar spieren werden opgevreten door dat goedje. Ze lag als een foetus te kreperen op de bank en woog slecht 45 kilo. Totdat ik het zat was en haar meenam naar de SEH van het ziekenhuis hier en
  ze meteen kon blijven. Haar suiker was veels te hoog en het was nog een wonder dat ze niet in een shock was beland. Ze is toen voor het eerst insuline gaan prikken ( waar ze het meest tegenop zag, want in Suriname hadden ze enorme naalden) en dat bleek 200% mee te vallen. Ze moest er bijna van huilen toen ze zag hoe makkelijk en pijnloos het was. Inmiddels ruim 1,5 jaar later is ze inmiddels ruim 20 kilo aangekomen en ziet ze er weer goed uit. Maar …..onlangs hoorde ik van mijn man ( haar broer) dat ze toch weer aan de Metformine zit. Hoe kunnen ze haar weer daarop zetten? Met haar medische achtergrond?? Onvoorstelbaar. Wat kan ik hieraan doen?

  Een liefhebbende schoonzus, Joyce Wijngaarde

  Beantwoorden
 2. Jose Otte
  Jose Otte zegt:

  Het gaat niet om koolhydraatbeperking. Het gaat om het beperken van slechte koolhydraten. Koolhydraten zijn suikers, en die zijn inderdaad ongezond. Maar je moet altijd het hele plaatje bekijken. Suiker zorgt voor versnelde veroudering, en een verhoogde kans op kanker. Professor Cynthia Kenyon van de Universiteit van Californie doet genetische experimenten met wormpjes. Zij zegt (bron: De voedselzandloper, Kris Verburgh): Er bestaan een heleboel van deze gezonde dieten en wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze weinig koolhydraten bevatten – of preciezer: ze bevatten lage glycemische index koolhydraten. Dat wil zeggen dat je niet de kh eet die zeer snel in het bloed worden opgenomen (en zo de productie van insuline stimuleren). Geen desserts, geen zoetigheid. Geen aardappelen, geen rijst, geen brood, geen pasta.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *