Op de site van Melchior Meijer het volgende bericht :

Steve Cooksey werd een paar maanden geleden aangeklaagd door een overkoepelende organisatie van diëtistes, omdat hij op zijn blog Diabetes Warrior ‘illegaal’ advies geeft aan mensen met diabetes. Nadat hij zelf zijn spuit en pillen in de vuilnisemmer kon gooien, stelt hij lotgenoten die op zijn site komen voorzichtig voor om paleo te gaan.

Veel mensen, waaronder vele diabeten zoals Janny hebben inmiddels hun heil gevonden in Grip op Koolhydraten.
Ook deze koolhydraatbeperkte methode druist net als de oervoeding van Paleo in tegen de reguliere voedingsvoorschriften van “goed verdeeld over de dag koolhydraten en daarop de medicatie aanpassen”.
Door juist koolhydraatbeperkt te eten, merken diabeten dat ze heel snel hun medicatie kunnen verminderen of er zelfs helemaal van af komen.

In Nederland zijn er gelukkig al vele diëtisten en voedingsconsulenten overtuigd van het belang van koolhydraatbeperking.
Niet gek natuurlijk, want dé afvalmethode die door diëtisten aanbevolen wordt als uiterste redmiddel tegen een flink overgewicht zijn eiwitshakes. Koolhydraatarm dus. Een overstap naar natuurlijke koolhydraatbeperkte voedingsmethodes zoals paleo en Grip op Koolhydraten is dan snel gemaakt.

Terugvallen in een eetpatroon van vetarm, koolhydraatrijk en light, dat zou immers weer keihard terugvallen zijn in de vicieuze cirkel van honger en overeten.

In dit forumdraadje Vraagje over mijn diabetes legt metabool specialist Kees hetvolgende uit over de tegennatuurlijke werking van het bloedsuikerverlagende middel Metformine.
———–
Metformine doet meerdere dingen:
Remmen van de gluconeogenese en de glycogenolyse in de spieren.
– Vergroten van de gevoeligheid voor insuline en van het cellulaire glucosegebruik.
– Remming van de resorptie van glucose.
– En nog meer ingewikkelds.

Diabetes is een bijzonder ingewikkelde materie waar ontelbare studieboeken over zijn geschreven maar je kunt je ook heel goed beperken tot de hoofdprincipes om een aantal dingen te begrijpen. Dat geeft mij althans wat houvast.
Als je naar bovenstaande opsomming kijkt dan zie je daar o.a. ‘gluconeogenese’ staan. Dat is de omzetting van lichaamsvetten en -eiwitten in glucose. Dat gebeurt als je onvoldoende koolhydraten binnenkrijgt met je voeding.
Laat dit, vetverbranding, nu net het principe van Grip op Koolhydraten (GOK) zijn!
Natuurlijk moet je het verbranden van lichaamseiwitten, dus de spieren, zien te voorkomen door voldoende aanvoer.

Je begrijpt nu dat metformine GOK tegenwerkt. Een levensbedreigende hypo zal je er niet van krijgen maar van bloedsuikers van onder de 3.0 mmol/l word je ook niet vrolijk.
De oplossing is natuurlijk een verdere verlaging van de dosering metformine.
Bij voorkeur onder begeleiding van je diabetesverpleegkundige.