Koolzuurhoudende drank

Bij Grip op Koolhydraten zijn koolzuurhoudende dranken zonder suiker en zonder kunstmatige zoetstoffen toegestaan. Ze zijn koolhydraatarm en GOK-groen.
Je zou dit dus de hele dag door mogen drinken omdat geen invloed heeft op de bloedsuiker. Het lichaam hoeft er dus ook geen insuline voor aan te maken.
Wees je er wel bewust van dat koolzuur door het lichaam gaat en dat het invloed heeft op je darmstelsel. In dit artikel leggen we dit uit.

 

Wat is koolzuur?

 

Koolzuur (H2CO3) ontstaat wanneer koolstofdioxide (CO2) oplost in water. In frisdranken en andere koolzuurhoudende dranken wordt CO2 onder druk toegevoegd, waardoor het als koolzuur in de vloeistof aanwezig is. Zodra je de fles of het blikje opent, ontsnapt een deel van het gas, maar een aanzienlijk deel blijft opgelost in de drank.

Wat doet koolzuur in je lichaam?

 


Wanneer je een koolzuurhoudende drank drinkt, gebeurt het volgende in je lichaam:

🩸 In de mond en slokdarm:

– Bij het drinken van een koolzuurhoudende drank slik je niet alleen de vloeistof in, maar ook het gas (CO2). Dit kan extra lucht met zich meebrengen.
– Door de aanwezigheid van CO2 kunnen je smaakpapillen een licht tintelend gevoel ervaren, wat veel mensen prettig vinden.

🩸In de maag:

– Eenmaal in de maag komt een deel van het opgeloste CO2 als gas vrij door de temperatuur en chemische omgeving.
– Dit gas hoopt zich op in de maag en kan leiden tot een opgeblazen gevoel of druk.
– Om deze druk te verlichten, moet het lichaam het gas kwijt, vaak door te boeren.

 

Koolzuurhoudende drank

 

🩸 In de darmen: 

– Niet al het gas verlaat het lichaam via boeren. Een deel kan doorstromen naar de darmen.
– In de darmen kan het gas zich ophopen, wat uiteindelijk via winderigheid wordt afgevoerd.

🩸  Spijsverteringsirritatie


– Koolzuur kan de maagwand licht irriteren, wat bij sommige mensen zorgt voor maagzuur of een opgeblazen gevoel.
– Mensen met gevoelige magen of aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen extra gevoelig zijn voor deze effecten.

 

Koolzuur

Effecten van koolzuur:

Boeren: Koolzuurhoudende dranken verhogen de hoeveelheid gas in de maag, wat boeren veroorzaakt om de druk te verlichten.
Winderigheid: Gas dat niet via boeren ontsnapt, reist door naar de darmen, waar het via winderigheid het lichaam verlaat.
Maagirritatie: Bij sommige mensen kan koolzuur bijdragen aan een opgeblazen gevoel of maagklachten.

In het kort:

Koolzuur ontstaat door de toevoeging van CO2 aan dranken. In je lichaam leidt dit tot extra gasvorming, wat resulteert in boeren en winderigheid. Hoewel het voor de meeste mensen onschadelijk is, kan het bij sommigen lichte irritatie van het spijsverteringsstelsel veroorzaken.

Advies:

Als je merkt dat je last hebt van boeren, winderigheid of een opgeblazen gevoel door koolzuurhoudende dranken, kun je de volgende adviezen volgen:

1. Beperk de inname van koolzuurhoudende dranken:
– Kies vaker voor plat water of niet-koolzuurhoudende dranken om gasvorming te verminderen.

2. Drink langzamer:
– Door langzamer te drinken, slik je minder lucht in. Dit kan helpen om het aantal boeren en winderigheid te verminderen.

3. Laat je drankje even staan:
– Als je een drankje met koolzuur drinkt, laat het dan een paar minuten open staan, zodat een deel van het koolzuur kan ontsnappen.

4. Vermijd grote hoeveelheden:
– Probeer koolzuurhoudende dranken in kleinere hoeveelheden te drinken, vooral tijdens maaltijden. Grote hoeveelheden kunnen de spijsvertering verstoren.

5. Kijk naar andere ingrediënten:
– Let op andere ingrediënten zoals zoetstoffen, die ook een opgeblazen gevoel of winderigheid kunnen veroorzaken. Kies indien mogelijk voor dranken met natuurlijke ingrediënten.

Kortom:
Beperk koolzuurhoudende dranken of drink ze langzaam om spijsverteringsklachten te voorkomen. Kleine veranderingen in hoe je drinkt, kunnen veel verschil maken in hoe je je voelt.

GOK-groene dranken zonder koolzuur

In de GOK-boeken staan lekkere koolhydraatarme dranken zonder suiker en kunstmatige zoetstoffen. In het boek Grip op Koolhydraten Zoet zonder Suiker vind je ze allemaal. Zoals Icetea, kokoslimo, amandeldrink, gemberthee, bullet proof koffie, chocomel, kaneelkoffie.

De volgende koolhydraatarme dranken kunnen met en zonder koolzuur: limoenade, stevia limonade, grapefruitspritzel

Als zoetstof gebruiken we in de dranken deze stevia zonder bijsmaak. Je hebt er slechts een paar druppels van nodig voor een lekker zoet drankje zonder suiker.