Het is goed nieuws dat er steeds meer (aanmaak)limonades en frisdranken te koop zijn zonder kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose en acesulfaam.
Stevia is een natuurlijke zoetstof. De rest is kunstmatig. Vermijden dus!

Kunstmatige zoetstoffen hebben een negatieve invloed op je darmflora.

Hierdoor hebben ze invloed op de stofwisseling. Denk dus niet dat je slank wordt door van suikerhoudende dranken over te stappen op kunstmatig gezoete dranken.  Vanuit wetenschappelijke onderzoeken wordt de rol van kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose (met merknaam Splenda), aspartaam en saccharine steeds duidelijker. Ze bevatten dan wel geen calorieën maar door hun invloed via de darmen hebben ze invloed op de stofwisseling en zorgt het ervoor dat je eerder méér gaat eten dan minder. Het is dus eetlustbevorderend.

Water is in!

Mijd kunstmatig gezoete drankjes en kies voor water, al dan niet bruisend, al dan niet met een smaakje zoals een schijfje citroen, wat takjes munt, komkommer.

Zin in een zoet drankje? Kies dan voor stevia en zonder kunstmatige zoetstoffen.

Een aantal voorbeelden: Rood is dus niet goed!

slimpie karvan cevitam go Teisseire mix&go met sucralose en stevia no go

Deze kleine handige meeneemflesjes ‘To Go’ met vruchtensiropen 0% suiker bevatten naast stevia ook sucralose. Een NO GO (niet meenemen) dus voor Slimpie, Karvan cevitam Go en Teisseire mix&go. De kleine flesjes van Cool Bear (niet op de foto) zijn wel zonder kunstmatige zoetstoffen.

Cool Bear 0% suiker met stevia GO

Cool Bear 0% suiker met stevia bevat geen kunstmatige zoetstoffen.

stevia grip op koolhydraten go go go

Grip op Koolhydraten stevia is gemaakt van een non-bitter extract. De smaak komt daarmee zeer dicht bij de smaak van suiker uit zonder vervelende bijsmaak. In GOK-kookboek 2 staan diverse voorbeelden om een eigengemaakte suikervrije limonade (spritzel) te maken. Ook lekker voor je kinderen. Ook lekker om Ice-Tea te maken en dan naar smaak met stevia zoeten.

 

Stevia is een ander soort zoetstof dan de kunstmatig gezoete.

In producten zie je het terug als steviolglycosiden. Dit is het extract uit de mierzoete blaadjes van de steviaplant.
Professor Geuns heeft veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van stevia. Luister hier zijn bevinding.

Professor Geuns over stevia

Professor Geuns over stevia

 

Zie ook het onderzoek: Stevia_rebaudiana_a_bio-sweetener_a_review.pdf met daarin de conclusie dat stevia veilig is voor iedereen en met name bij diabetes, voor gewichtsverlies en ook voor kinderen.

Stevia safe for diabetics, children and weight loss

 

Meer lezen:

[av_dropcap2 color=”red” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2]Sucralose E955 gelinkt aan kanker: vermijden dus!

[av_dropcap2 color=”red” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2] Sugar Substitutes, Gut Bacteria, and Glucose Intolerance

[av_dropcap2 color=”red” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2] Splenda alters gut microflora and increases intestinal p-glycoprotein and cytochrome p-450 in male rats.

[av_dropcap2 color=”red” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2] Stevia_rebaudiana_a_bio-sweetener_a_review.pdf

[av_dropcap2 color=”red” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2] Grip op Koolhydraten stevia