Nelleke Dillema - Grip op Koolhydraten diëtist

Vitamines, mineralen en sporenelementen zijn beschermende stoffen.

Voor een goede stofwisseling en een optimaal afvalvermogen heb je alle vitamines, mineralen en sporenelementen nodig. Het zijn beschermende stoffen en worden nutriënten genoemd. Als je een tekort aan vitamines of mineralen hebt, kan dat het afvallen en ‘je goed voelen’ belemmeren.

Een tekort een vitamines wordt vaak niet gelijk opgemerkt. Klachten en ongemakken zoals vermoeidheid, slechte concentratie, slecht slapen en lusteloosheid kan door langdurig vitaminegebrek komen. Ook kan het ziektes veroorzaken.

De wetenschap is zover dat men precies weet wat een lichaam nodig heeft voor optimale groei, herstel en welbevinden.

Er is weleens berekend dat een eetpatroon met minder dan 3000 kcal aan puur gezonde producten niet voldoende vitamines, mineralen en sporenelementen kan leveren.

Niet voor niets voegen ze aan eiwitshake diëten met slechts 800 of 1000 kcal de nodige vitamines en mineralen toe. Ook babyvoeding is zorgvuldig voorzien van alle vitamines, mineralen en sporenelementen die nodig zijn voor groei en welzijn van een lichaam.

Astronautenvoeding bevat alle voedingsstoffen, calorieën, vitaminen en mineralen die het menselijk lichaam dagelijks nodig heeft. Ook maaltijdvervangers, vaak vloeibare voeding, heeft deze samenstelling. Om het smakelijk te maken worden er helaas veelal kunstmatige zoetstoffen aan toegevoegd.

Één van de richtlijnen van Grip op Koolhydraten is het dagelijks innemen van voedingssupplementen.

Dagelijks aanvulling

Neem daarom dagelijks aanvullende voedingssupplementen om de eventuele tekorten aan de beschermende stoffen vitamines, mineralen en sporenelementen in je voeding op te lossen. Gelukkig blijkt het merendeel, naar schatting ongeveer 66% (bron: npninfo.nl) van de volwassenen voedingssupplementen te gebruiken.

Maak van het innemen een vast ‘ritueel‘, bijvoorbeeld na het eten. Op die manier zal je het zo min mogelijk vergeten. Leg de vitaminepillen ook in het zicht, dan word je er sneller aan herinnerd.

Een vaak gehoord argument dat mensen tegenhoudt om supplementen in te nemen is dat zij moeite hebben met het doorslikken van de vitaminepillen. Doordat je er elke keer tegenop kijkt om weer zo’n ‘grote’ pil in te nemen, doe je het maar niet. Herkenbaar?

Vitamines in poedervorm

Je kunt dan gebruik maken van vitamines in poedervorm. Voeg de poeder aan een glas water of vruchtensap toe of meng het bijvoorbeeld door wat yoghurt.
Let wel op welke vitamine je gebruikt. De meeste vitamines in poedervorm of bruistabletten bestaan voor een (groot) deel uit suikers en/of bevatten kunstmatige zoetstoffen om de smaak te verbeteren.

Neem bijvoorbeeld de multivitamine poeder uit onze webshop. Deze bevat geen suiker en kunstmatige zoetstoffen. Ook vitamine C hebben we in poedervorm in onze webshop.

Tips voor het innemen van pillen en capsules

Neem je toch liever de vitaminepillen, lees dan eens onderstaande tips voor het gemakkelijk doorslikken.

  • Het innemen gaat makkelijker als je een dikke drank gebruikt zoals yoghurt of een smoothie. Het zorgt er namelijk voor dat je minder last hebt van de gevoelige slikreflex.
  • Als je een vitaminepil inneemt met water, neem dan eerst een slok water in je mond en slik deze nog niet door. Doe de pil in je mond en zorg dat je hoofd in normale positie blijft of houd je kin naar beneden en slik de pil door. Houd je hoofd in ieder geval niet naar achter, dit maakt het juist nog moeilijker. Een hap eten doorslikken met je hoofd achterover lukt ook niet. Het gat wordt namelijk niet groter maar juist kleiner. Niet gedacht hè…
  • Een andere manier is om een grote hap van een banaan te nemen en deze goed te kauwen tot een ‘banenenpuree‘. De pil leg je in het midden van de puree, je neemt een grote slok water en slikt het geheel door. Gebruik je deze methode, doe dit dan wel in je koolhydratenuurtje 😉
  • Bedenk jezelf ook dat je met gemak grote happen eten naar binnen werkt, dan stelt zo’n klein pilletje toch niks voor.

Welke vitamines?

Wij raden aan om de volgende vitamines te nemen:

  • Een goed opneembare multivitamine dagelijks.
  • Extra vitamine D als de R in de maand is.
  • Extra vitamine C bij stress, ontstekingen en ziekte.

Wanneer kun je vitamines het beste innemen?

Bepalend voor het moment van innemen is of de vitamine in WATER of in VET oplosbaar is.

  • 𝙑𝙚𝙩-𝙤𝙥𝙡𝙤𝙨𝙗𝙖𝙧𝙚 𝙫𝙞𝙩𝙖𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨
    Dit zijn de vitamines A, D, E en K.
    In een multivitamine zitten in water én in vetoplosbare vitamines in.
    Neem een multivitamine en vitamine D daarom altijd in combinatie met een maaltijd die vet bevat in. Anders worden de in vet-oplosbare vitamines A, D, E en K niet goed opgenomen in je lichaam.
    Wanneer innemen? Tijdens of net na een maaltijd of vetrijk tussendoortje (bijvoorbeeld een paar noten). Zo worden de vitamines het best opgenomen en opgeslagen. En kunnen ze gebruikt worden voor onderhoud van je botten, huid, ogen en aanmaak van hormonen.
    Van nature zitten deze vitamines dan ook in vette producten, zoals vette vis, vlees, boter, eigeel en noten.
  • 𝙒𝙖𝙩𝙚𝙧-𝙤𝙥𝙡𝙤𝙨𝙗𝙖𝙧𝙚 𝙫𝙞𝙩𝙖𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨
    In water oplosbare vitamines en mineralen zoals vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12 en C en magnesium kunnen wel los van de maaltijd met water ingenomen worden.
    Deze vitamines kun je niet opslaan in je lichaam en dien je dus dagelijks in te nemen. Een teveel plas je uit.
    Let alleen op bij vitamine B6, hier kun je wel een teveel van krijgen. De Vitals multivitamines zijn hierop inmiddels ingesteld en zijn in de juiste verhoudingen samengesteld.
vitamines

Kijk in onze webshop voor o.a. multivitamines (in pil en poedervorm) kauwvitamines voor kinderen, vitamine D en vitamine C in 𝙥𝙤𝙚𝙙𝙚𝙧𝙫𝙤𝙧𝙢.