Suiker is gif NRC Next Grip op Koolhydraten

Op 8 februari 2012 werd ik gebeld door Radio Tv Noordholland voor het programma De Peiling n.a.v. het krantenartikel van NRC Next van 7 febr 2012, met het verzoek om wat uitleg te geven over suiker en koolhydraten. Het eerste half uur ben ik o.a. te horen.

Suikerstichting ontkent

Ook de directrice van de suikerstichting Janine Verheesen komt aan het woord. Natuurlijk met een uitstekend promoverhaaltje dat suiker niet de boosdoener is van de hedendaagse vetzucht. En maar net doen of het verhaal van Wim Köhler in NRC Next bezijdens de waarheid is omdat veel informatie afkomstig is van de Amerikaanse kinderarts Robert Lustig.

Robert Lustig’s kruistocht tegen fructose

Lustig is gespecialiseerd in vetzucht bij kinderen en zijn kruistocht tegen suikers en met name fructose (waar suiker voor 50% uit bestaat) krijgt steeds meer bekendheid.
En op mijn uitleg dat het verwerken van koolhydraten met een hoge insulinespiegel gepaard gaat, reageerde de woordvoerster van de Suikerstichting alsof ik niet helemaal wist waarover ik praatte … Janine beweerde glashard dat je ook door het eten van vetten en eiwitten net zo goed een fikse insulineafgifte krijgt.

Twee GOK-kers aan het woord

Twee bellers die ook het dieet van Yvonne Lemmers volgden, kwamen aan bod 🙂
Alkmaarder Peter Groen met een goed verhaal dat hij vroeger veel klachten had van suiker en zoetstoffen, die verdwenen op het moment dat hij geen kunstmatige zoetstoffen en minder koolhydraten ging eten.
Als afsluiting van het uur een laatste reactie, Marjon Vermeulen vertelt over wat zij als grote verschil ervaart nu ze minder koolhydraten eet volgens Yvonne Lemmers en ze sluit af met: ‘Ik kan het iedereen aanraden’

In het tweede half uur uitleg over stevia en ’40 dagen zonder suiker’.

Vet opslaan of vet verbranden

Met een vetarm koolhydraatrijk eetpatroon staat je lichaam in standje vet opslaan
en met koolhydraatbeperkt eetpatroon in standje vet verbranden

Het programma De Peiling is te herbeluisteren via onderstaande link.

http://www.rtvnh.nl/uitzending-gemist/radio/20/36093/De+Peiling