Last van allergie minder dan met koolhydraten en met melk

Yvonne Lemmers:

Naast dat ik hoog-gevoelig ben heb ik een erfelijke aanleg voor allergie voor diverse pollen, huisstofmijt, honden en katten. Als ik te veel en te vaak koolhydraten eet merk ik dat gelijk. Koolhydraatbeperking en het vermijden van zoete melkproducten is voor mij echt hét middel.

In het kader van meten = weten heb ik twee allergietesten gehad.

Allergietest 1: Score ++ hoog-gevoelig en allergisch

Deze test liet ik doen in de tijd dat ik nog veel en vaak ‘gezonde en vetarme’ koolhydraatrijke producten at en dronk. De allergie bouwde zich gaande weg de jaren op. Ik kreeg steeds meer last van allergie. Op een gegeven moment was het zo erg dat als ik naast een persoon zat die een poes in huis had, mijn neus begon te prikkelen en op te spelen. Ook stond ik altijd op met een verstopte neus en opgezette ogen. Uiteindelijk ben ik naar de huisarts gegaan, een allergietest gedaan en kreeg ik van die kleine blauwe pilletjes.
De allergietest wees immers uit dat ik allergisch ben voor een aantal allergenen.
Ik scoorde overal ++ op, wat wil zeggen: erfelijk bepaald en zeer gevoelig voor deze allergenen.

Minder koolhydraten en minder melk: verlost van allergieklachten

Nadat ik overgestapt was op koolhydraatbeperking (Grip op Koolhydraten) en afstand gedaan had van mijn dagelijkse intake van chocomel en optimel (ik heb van kindsaf aan al een aversie tegen ‘gewone melk’ maar dacht dat ik in de vorm van zoete melkproducten gezond bezig was…) verdwenen mijn allergieklachten. Ik was verlost van hooikoorts. kreeg een betere huid, meer energie en kon weer noten eten zonder een zere branderige keel te krijgen.

Allergietest 2: Score ++ hoog-gevoelig en NIET allergisch

Ik vertelde mijn huisarts van mijn gezondheidsverbetering en zei dat het door mijn andere manier van eten kwam. Ik zei hem: “Mijn allergie is verdwenen’.
“DAT KAN NIET.” zei hij. “En toch ben ik van mijn allergieklachten af en gebruik geen medicijnen meer.” zei ik.
Als voorbeeld noemde ik ook nog dat ik nu gerust een hele avond in een huis mét katten kan verblijven zonder dat ik er last van heb.
“Dan doen we toch nog een allergietest” opperde ik.
Daar stemde hij mee in.
Zo gezegd zo gedaan 🙂

Zeer opmerkelijk maar mijn huisarts had gelijk! Mijn erfelijke hoog-gevoelige aanleg is gelijk gebleven. Eenmaal gevoelig altijd gevoelig!

In de tweede bloedtest – ten tijde dat ik dus geen enkele allergische reactie meer had – scoorde ik nog steeds overal ++ op.
Mijn erfelijke aanleg is dus hetzelfde gebleven, maar mijn immuunsysteem kan nu wel de allergenen aan. Ik overbelast mijn immuunsysteem niet meer door mijn voeding. Koolhydraten zijn ontstekingsbevorderend door de overproductie van insuline. Met noemt dat een laaggradige ontsteking (google maar) Het lichaam is dan in een continue staat van paraatheid. Het immuunsysteem draait overuren. Ook melk en kaas – van nature lust ik het niet, en als ik het dan toch vermomd in wat zoetigheid tot me neem – is een belasting voor mijn darmen/immuunsysteem.

Daarom: Belast je lijf niet met voeding waar het moeite mee heeft.

Zaak is dus om je immuunsysteem niet te overbelasten met voeding.
Ga over op koolhydraatbeperking en minder of stop met melkproducten.
Neem hooguit zure melkproducten zoals yoghurt en karnemelk. De lactose in deze zure producten is door de melkzuurbacteriën al grotendeels verteerd en dan vormt dit geen al te grote belasting voor je immuunsysteem.
Grote kans dat ook jouw immuunsysteem ontlast wordt en geen anti-allergische medicijnen (meer) nodig hebt. Laat voeding je medicijn zijn.

Te veel Stress en te veel zitten

Natuurlijk is het beperken van Koolhydraten en zoveel mogelijk vermijden van melk niet alleen hét wondermiddel.
Te veel en te vaak stress en teveel zitten is ook een continue aanslag op je lichaam, geest en immuunsysteem. Vermijden dus 😉

Doe er je voordeel mee!

Meer lezen:

Het verhaal van Yeppe

Dan kan ik je het volgende forumdraadje (link) aanraden van forumlid Yeppe. Ze is inmiddels al 5 jaar blijvend op gewicht 🙂
Lees vooral de update waarin Yeppe het volgende schrijft:

Update na 9 maanden Grip op Koolhydraten

We zijn 9.5 maand verder en vele kilo’s lichter, mijn streefgewicht bereikt en er moeten nog 2 koolhydraat schommelkilo’s af om het netjes af te werken.
Als iemand mij begin Maart verteld zou hebben waar ik vandaag zou staan zou ik die persoon echt voor gek verklaard hebben!
Vele kilo’s lichter, van maat 44/46 naar 36/38 gegaan.

Maar niet alleen het gewicht maar vooral de vele gezondheidsvoordelen hebben mij versteld doen staan van de “kracht” en invloed van deze manier van eten op mijn totale welbevinden.

Mijn man en ik hebben de weg terug gevonden naar gezond, heerlijk en eerlijk eten, het plezier in koken is compleet terug gekomen tot grote tevredenheid van mijn echtgenoot 🙂

Geen last meer van…

  • Sinds het begin van Gok, GEEN last meer gehad van steeds terugkerende blaasontstekingen en migraine aanvallen. Mijn medicijnen voor mijn eczeem liggen er ongebruikt bij. Ook de hooikoorts van mijn man en mij is afgelopen zomer achterwege gebleven . In al die tijd 1X 1 dag en 1X1,5 dag verkouden geweest. De slijmvliezen in mijn neus die altijd gezwollen waren, geen last meer van en kan nu prima door mijn neus adem halen. Mijn onderhoudsmedicijn en Ventolin liggen ook ongebruikt. Cellulitis is verdwenen als sneeuw voor de zon, net als de pukkeltjes in mijn gezicht die regelmatig te voorschijn kwamen :-
  • Mijn energie niveau wat erg laag was, ik was voor in de middag al compleet afgebrand is met sprongen omhoog gegaan. Daardoor kan ik nu 3 a 4 keer per week de sportschool bezoeken om mijn versleten, kwetsbare rug te trainen en mijn conditie omhoog te brengen en op gewicht te blijven natuurlijk 🙂
  • Ik Gok aan de strenge kant en ben voorzichtig met etentjes en verjaardagen , maar als je het bovenstaande gelezen hebt begrijp je wel waarom en waarom dit voor mij ook geen “opgave” is . Dit laat ik nooit maar dan ook nooit meer door mijn vingers glippen.

Meer lezen:

Beginnerstips Grip op Koolhydraten

Veel gestelde vragen

Reacties en ervaringen