De 35 jarige identieke tweeling Jax en Jeanne is familiair belast met een hoog cholesterol.
De dames zijn beiden slank (54,7 kg en 51,6 kg) maar zaten met dezelfde vraag:
Welk eetplan zal ik volgen voor mijn gezondheid: Koolhydraatrijk-en-vetarm of Koolhydraatbeperkt-en-vetrijk?
Als ik beide eetpatronen zou volgen op dezelfde tijd, wat gebeurt er dan?
Aangezien ze dezelfde genen hebben is dit een heel aardig experiment.
Ze hebben contact gezocht met gerenommeerd inspanningsfysioloog Tim Noakes, die er inmiddels van overtuigd is dat veel koolhydraten niet goed zijn voor het lichaam. Zie o.a. Tim Noakes pleit voor koolhydraatbeperking
Twee maanden lang gaan de dames de eetpatronen testen.
Jax eet koolhydraatrijk en mager (zoals brood, rijst, pasta, mager vlees, magere yoghurt, bananen, groenten en fruit) en
Jeanne eet koolhydraatbeperkt en vetrijk (zoals vlees, kip, haring, groenten en bepaald fruit, Griekse yoghurt, vezelcrackers).
Door het team van Tim Noakes wordt nauwkeurig de gewichten, maten en bloeduitslagen bijgehouden. (bloeddruk, heup, taille, gewicht, rustmetabolisme, % lichaamsvet, HDL, LDL, Totaal cholesterol, triglyceriden, Insuline, bloedsuiker, ketonen, HBA1C-waarde en hsCRP-waarde (ontstekingsgraad)
Ze eten drie keer daags en naar behoefte tussendoor. Er is geen calorierestrictie. Ze laten zich leiden door hun honger/verzadigingsgevoel.
Inmiddels zijn de uitslagen en bevindingen van de eerste twee weken binnen.
Jax – carbs (koolhydraatrijk)
– merkt op dat koolhydraten overal zijn
– allergieën zijn verergerd
– veel vaker niezen en meer neusverkouden dan anders
– slaperiger en een after lunch dip
– opgeblazen
– meer honger
– ze kan steeds grotere porties op
– 1,4 kg aangekomen
Jeanne – proteïns (eiwitten+vetten)
– ze is gek op het eten
– het energielevel begint terug te komen (door overgang van koolhydraat naar vetverbranding)
– allergieën zijn verdwenen
– een ‘snuitvrije’ week
– veel minder honger
– weinig behoefte om tussendoor te snacken
– 1 kg afgevallen
Vraag is wel hoe het met hun cholesterolwaarde staat…
Daar ben ik ook erg benieuwd naar.
Cholesterol is nodig om schade aan het lichaam te repareren.
Na een operatie, ziekte of bij diverse andere vormen van stress is er meer cholesterol nodig. Je ziet dan meestal dat vooral het LDL verhoogd is.
Voor hypertensie is heel vaak niet echt een oorzaak aan te wijzen. Stress, overgewicht en veel geraffineerde koolhydraten zijn echter wel verhogende factoren.
Hopenlijk heeft de ene zus niet veel meer stress dan de ander. Ze leiden wel een heel ander leven. Jeanne (carbs) is moeder en Jax (proteins) is kinderloos en actrice.
Goed aan dit experiment is wel dat de bevindingen en tussen-uitslagen wereldkundig gemaakt worden via internet. Daar kunnen wetenschappelijke onderzoeken een voorbeeld aan nemen.