Als hooggevoelig persoon ben ik erg gevoelig voor geurtjes.
Ik krijg sowieso hoofdpijn als ik in een ruimte kom waar continu van die geurstokjes staan of waar een elektronische geurverspreider de lucht ‘vervuild’.
Ook krijg ik hoofdpijn als er in mijn kantoor een of meerdere dozen vers-van-de-pers boeken staan. De verse drukinkt bezorgt me die hoofdpijn.
Als ik veel print gaat het raam open om de lucht snel te zuiveren.

3 soorten stress

Er zijn 3 soorten stress: Fysieke stress, emotionele stress en chemische stress. Langdurige blootstelling aan stress is niet goed. Vermijden dus.
Blootstelling aan geuren en chemische luchten valt onder de noemer Chemische stress.

Chemische stress

In deze Engelstalige blog ‘Geur is de nieuwe tweedehands rook’ staat veel uitleg over geurtjes en chemische stress.

De laatste alinea van de blog in het Nederlands:

Geparfumeerde producten zijn schadelijk voor onze gezondheid. Baby’s, kinderen, ouderen en mensen met kanker of andere chronische ziekte zijn in het bijzonder in gevaar. De huidige vraag naar producten die “goed ruiken” laat zien dat de consument niet op de hoogte is van een potentieel gevaar. Bewustwording van deze kwestie staat nog in de kinderschoenen, maar het goede nieuws is dat er al een actie genomen wordt om het publiek te informeren en te beschermen. De American Lung Association heeft een geur-vrij beleid gemaakt voor werkplekken en voor scholen. Harvard University academisch ziekenhuis is een model voor het bevorderen van geur-vrij beleid in hun hospital.  Brigham and Women’s Hospital is zelfs begonnen met een campagne voor de geur-gratis gezondheidszorg.

Wees pro-actief!

De beste manier voor individuen invloed te hebben bij de geur-industrie, is bij de kassa – dit zal uiteindelijk zorgen voor de impuls voor verandering in de markt. Wees proactief en koop alleen producten die ongeparfumeerd zijn of die alleen pure, veilige essentiële oliën bevatte. Zelfs alleen maar het verwijderen van alle producten met parfum als ingrediënt zal onmiddellijk de luchtkwaliteit in uw huis verbeteren. Neem de leiding van de gezondheid en het welzijn van uw familie – mijd deze kunststoffen!

fragrance - geurtjes grip op koolhydraten

Geur is de nieuwe tweedehands rook. Vermijden dus! (Fragrance = Geur)

Wat te doen?

1. Koop geen geparfumeerde producten  (tenzij ze alleen pure biologische essentiële oliën bevatten)
2. Vermijd: Alle synthetische geurstoffen
3. Investeer in Geurvrije non-toxische alternatieven

We hebben gezien hoe snel deze aanpassingen onze gezondheid en onze luchtkwaliteit binnenshuis kan veranderen.

Verder nog wat tips van Paula Baillie-Hamilton uit: Het Detox Dieet om chemische calorieën te verslaan:

LUCHTEN, BESTRIJDINGSMIDDELEN EN ALTERNATIEF SCHOONMAKEN

4. De eerste stap is Luchten!  Ddoor de ramen open te zetten raak je het snelst de geuren en chemische stoffen uit de lucht. Zet ze zo mogelijk zowel aan de voor- als achterkant open, want dat versterkt de doorstroming aanzienlijk. Dat is vooral van belang in nieuwe huizen, want die sluiten vaak hermetisch. Een halfuurtje ventileren kan al veel verschil maken.

5. Gooi je huishoudelijke bestrijdingsmiddelen weg zoals spuitbussen, poeders en shampoos tegen vliegen, muggen, luizen, onkruid, mieren en slakken.

6. Alternatief schoonmaken: Maak meer gebruik van de natuurlijke schoonmaakmiddelen als azijn, citroensap, bakpoeder en met water verdunde borax (boorzuur).  Doet me denken aan mijn vader. Hij strooide wekelijks wat boorzuur in zijn schoenen om. Wij blij 😉

Tips van Yvonne

Lucifer als wc-luchtverwijderaar

7. Leg op de WC een doosje lucifers neer. Na de grote boodschap doet een afgestreken lucifer door de vrijkomende zwavel zijn werk. Geen spuitbus of andere chemische luchtjes nodig! In studentenhuizen liggen ze ook 😉

Ontgiften met Psylliumvezels

psylliumvezels Grip op Koolhydraten

8. Psylliumvezels
Ook bij het afvallen komen er gifstoffen vrij die in het lichaamsvet opgeslagen zaten. Daar kun je ziek van worden, of het kan het afvalvermogen verminderen. Het snel verwijderen van deze door stress veroorzaakte of door afvallen vrijkomende gifstoffen is daarom van groot belang. Door het gebruik van 𝙥𝙨𝙮𝙡𝙡𝙞𝙪𝙢𝙫𝙚𝙯𝙚𝙡𝙨 worden de gifstoffen in de darm ‘gevangen’ en kunnen ze niet via de darmwand weer opgenomen worden. Dat is wel zo prettig. Een soepele en vrijwel geurloze niet-plakkende grote boodschap is het welkome resultaat in het toilet. Daar hoeven dus geen chemische middelen meer aan te pas te komen. Psylliumvezels zijn ook te gebruiken bij diarree. Neem de vezels dan met minder water in.

Verder Lezen:

Paula Baillie-Hamilton uit: Het Detox Dieet

‘Geur is de nieuwe tweedehands rook’

Over psylliumvezels