Bewegen is net als de afwas.

Bewegen is net als de afwas.

Het hart heeft een pomp, het lymfesysteem niet. Een belangrijk verschil.

Bewegen brengt het lymfesysteem in actie.

Hierdoor kunnen o.a. afvalstoffen, afgedankte lichaamscellen, spanning en stijfheid uit je spieren verwijderd worden.
Bewegen is daarmee de pomp van het lymfesysteem.
Zet daarom die pomp met regelmaat aan!

Bewegen is net als de afwas, als je het gedaan hebt voelt het goed.

Een verdere vergelijking gaat ook op.

Met afwassen maak je de vaat schoon, en met bewegen maak je je lymfevaten schoon.

 

Sporten met minder koolhydraten

[av_dropcap2 color=”orange” custom_bg=”#444444″]1[/av_dropcap2]

Voordeel 1: Minder spierpijn

Als je koolhydraatbeperkt eet zul je merken dat je na sporten of andere intensieve bewegingen minder spierpijn hebt en dat de spierpijn ook weer snel uit je lijf is.

Uitleg: Koolhydraten leveren als afbraakproduct melkzuur in je spieren op. Veel koolhydraten -> veel sporten -> veel melkzuur. Je spieren verzuren en dat levert spierpijn op. Met sporten/bewegen op weinig koolhydraten – dus op je eigen lichaamsvetten – heb je daar veel minder last van omdat bij de verbranding van vetten geen melkzuur vrijkomt.

[av_dropcap2 color=”orange” custom_bg=”#444444″]2[/av_dropcap2]

Voordeel 2: Meer zuurstof in de longen

Uitleg: Je ademt zuurstof in en koolzuur uit. Zuurstof gaat via je bloed naar je spieren en organen. Cellen verbranden moleculen als eiwitten, vetten en koolhydraten met behulp van zuurstof. Zonder zuurstof is er geen verbranding en ga je dood. Overtollig koolzuur gaat als afval via je longen weer naar buiten. Bij de verbranding van koolhydraten komt meer CO2 vrij dan bij de verbranding van vetten. Koolhydraten zijn dus een belasting voor de longen. Dit verschil is snel te merken zodra je lichaam goed in de vetverbranding zit (duurt enkele dagen tot weken na overschakeling op een koolhydraatbeperkte voeding). Een verademing!

[av_dropcap2 color=”orange” custom_bg=”#444444″]3[/av_dropcap2]

Voordeel 3: Bewegen en sporten voelt weer fijn

Uitleg: Doordat het lichaam zijn eigen vetten gaat gebruiken om prestaties te leveren en de bloedsuiker op peil te houden, slinkt je vetreserve.

Geen hongerdip

Na een intensieve training is er door de koolhydraatbeperkte voeding geen hongerdip omdat de bloedsuiker niet abnormaal laag wordt. De onuitputtelijke energiebron – lichaamsvet – heeft daar nl. goed voor gezorgd. Het houdt de bloedsuiker mooi stabiel. Geen enorme pieken.
Bij een koolhydraatrijke voeding en een lijf dat moeilijk zijn eigen vetten kan verbranden (wat komt door de continue aanmaak van insuline die nodig is om kh te verbranden) is de bloedsuiker continu aan het schommelen tussen hoog en vaak ook zeer laag. Veel hoge en lage pieken dus in de bloedsuiker.
En bij die lage bloedsuiker geeft ieders lijf het overlevingssignaal af: honger wat niet te negeren is. Je lichaamscellen ‘schreeuwen’ om koolhydraten.. en snel! Zo worden de verbrande kcal door het sporten weer snel aangevuld met koolhydraatrijke voeding/vulling.

Tja… en dan is sporten een niet aangename en onnatuurlijke manier om af te vallen, waarschijnlijk een straf. Want honger is niet prettig en eenvoudigweg niet te negeren. Kwestie van biologie.

Een bevrijding en eindelijk afvallen door bewegen.

Daar heb je bij koolhydraatbeperkte voeding geen last van. Dat voelt als een bevrijding en bewegen is dan een aangename bezigheid met vele voordelen, zoals afvallen en jezelf goed voelen, bevrijd van afvalstoffen.

Google op HIIT (High Intensive Interval Training) en doe er je voordeel mee.

Hoe koolhydraatverslaafd ben jij?

Doe hier de test.