Hugo de Jonge roept op tot gezond leven om je weerstand beter te maken

 

Hugo de Jonge “Gezond leven maakt je weerstand beter en je voelt je beter”

Minister De Jonge riep tijdens de persconferentie iedereen op om gezond te leven en dagelijks een half uurtje te wandelen. “Gezond leven maakt je weerstand beter en je voelt je beter”, zei hij daarover. Daar is Jessica Kiefte, hoogleraar Bevolkingsgezondheid, het helemaal mee eens. “Als je kijkt naar het ernstige verloop van Covid-19 speelt dat vooral bij mensen met obesitas of een obesitas-gerelateerde aandoening. Het is bekend dat hun weerstand minder goed is.” Naast een half uur bewegen en gezond eten adviseert zij ook om niet te roken en voldoende te slapen.

Bron:  nos.nl

Eindelijk een voorschrift van regeringswege dat het belang van een goede weerstand benadrukt. Met gelijk de boodschap dat je daar zelf iets aan kunt doen door een gezonde leefstijl. Een hele goede boodschap! Doe er iets mee.

Wat is een gezonde leefstijl?

Gelukkig zijn vele artsen, diëtisten, leefstijlcoaches en andere gezondheidscoaches er inmiddels wel over eens wat een gezonde leefstijl inhoudt:

  • Gezonde voeding met weinig suikers en beperkt aan koolhydraten, aangevuld met supplementen zoals vitamine C en D.
  • Eet minder vaak en vast met enige regelmaat periodiek. Bijvoorbeeld door je ontbijt uit te stellen.
  • Dagelijkse beweging: bijv. een half uurtje per dag wandelen
  • Een goede nachtrust. Eventueel overdag een powernapje.
  • Mijd chronische stress en neem je tijd voor een dagelijkse portie ontspanning
  • Rook niet
  • Blijf in contact met anderen, sociale contacten zijn en blijven belangrijk.

Al snel lichamelijke en geestelijke voordelen

De meeste mensen ervaren al snel lichamelijke én geestelijke voordelen als ze hun leefstijl van ongezond naar gezond omkeren.

Dit komt omdat het niet zozeer de kilo’s zijn – die je wellicht te veel aan je lijf hebt – die je weerstand bepalen. Maar veel meer de metabole toestand (je stofwisseling) waarin je op het moment zit, oftewel of je lichaam op het moment goed of niet goed gevoed wordt. Vandaar dat je je al snel veel beter gaat voelen als je een koolhydraatbeperkte eetmethode gaat volgen.

Hoe merk je dat je voeding een aanslag is op je lichaam/weerstand?

Dat kun je zelf vaak aanvoelen door o.a. de volgende twee signalen van je lichaam. Luister er naar!

1. Je huid als signaal

De term ‘lekker in je vel zitten’ moet je eigenlijk letterlijk nemen. Als je vel (huid) er goed uit ziet, dan zit je vaak ook ‘lekker in je vel’ en is je weerstand veelal goed. Ontstekingen aan de huid, zoals puistjes en roodheid zijn vaak een teken van laaggradige (chronische of stille) ontstekingen. En die ontstekingen zitten niet alleen óp je huid, maar ook in je slijmvliezen, darmen en bloedvaten. Je lijf – en dan voornamelijk je immuunsysteem –  is dan continu aan het werk om die ontstekingen weg te werken. Daardoor blijft er weinig energie over om indringers zoals virussen en bacteriën weg te werken. Je hebt dan een grotere kans om (behoorlijk) ziek te worden. En vaak duurt het herstelproces ook langer. Ook allergieën en eczeem zijn voorbeelden van een slecht werkend immuunsysteem en laaggradige chronische ontstekingen.
Lees mijn verhaal over hoe ik door andere voeding van mijn allergieën af kwam.

2. Je honger als signaal

Als je veel en vaak honger hebt, dan is dat een teken dat je lichaam voornamelijk in de koolhydraatverbranding is. Je lichaam kan dan niet  bij zijn eigen vetreserves. De hele dag door schommelt dan de bloedsuikerspiegel van laag naar hoog, naar weer snel laag en weer snel hoog etc. Met honger en overeten als gevolg. Zodra je anders gaat eten – zoals met Grip op Koolhydraten – merk je al snel dat de honger verdwijnt. Het lichaam kan dan weer bij zijn eigen vetten, de bloedsuikerspiegel blijft redelijk stabiel, honger verdwijnt en je eet als vanzelf minder en je (extreme) behoefte aan tussendoortjes verdwijnt.

Met als bonus dat je gaat afvallen.

Én je zit zowel lichamelijk als geestelijk beter in je vel! 

Én je buik voelt goed

Én je hoofd is weer helder.

Én je weerstand en je energielevel krijgen een boost.

Waarom?

Omdat je lichaam niet meer die hoge bloedsuikers heeft krijgen laaggradige ontstekingen kans om te herstellen en daarmee krijgt het immuunsysteem rust. Het is dan optimaal in staat om indringers zoals virussen, bacteriën en schimmels te lijf te gaan. En mocht je toch ziek worden dan blijven de klachten milder en ben je sneller weer beter. Met dank aan je eigen goede weerstand! Mooi toch dat je daar zelf wat aan kunt doen.

Maar ja… zoals bij zoveel dingen… weten is nog geen doen.

Ik zou zeggen DOEN!

Je kunt zelf hét verschil maken!

Wapen jezelf dus met koolhydraatbeperkte voeding en een gezonde leefstijl.

Meer lezen:

Test hier jezelf hoe verslaafd je bent aan koolhydraten

Ervaringen van anderen

Beginnerstips Grip op Koolhydraten

Weerstand, voeding en vitamine D

Verschil Grip op Koolhydraten en koolhydraatarm

Auteur:
Yvonne Lemmers

Basisboek Opgewicht Grip op Koolhydraten