GEWELDIG NIEUWS! EINDELIJK… STEVIA GOEDGEKEURD VOOR GEBRUIK IN VOEDING EN DRANKEN!


De Europese voedselautoriteit EFSA heeft een positief wetenschappelijk advies gegeven over het gebruik van stevioglycosiden, het zoete deel van de steviaplant. Dat betekent dat EFSA stevia-onderdelen veilig acht voor het gebruik in voeding en dranken.

Eerder werd stevia al goedgekeurd in de Verenigde Staten en in Frankrijk, waar het al in tal van voedingsmiddelen en lightdranken wordt gebruikt.

200 keer zoeter
Het wetenschappelijk advies geldt voor steviolglycosiden, waaronder stevioside, rebaudioside A, rebaudioside C, dulcoside A, rubusoside, steviolbioside, rebaudioside B.

Test
Twee jaar geleden werd een uitgebreid veiligheidsprogramma uitgebreid getoetst in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Food and chemical Toxicology journal’. Professor Andrew Renwick, professor geneeskunde aan de Universiteit van Southampton werkte mee aan het onderzoek.

“Het positieve wetenschappelijke advies van de EFSA bevestigt dat het uitgebreide onderzoek naar rebiana het veilige gebruik ervan in voeding en dranken heeft aangetoond.”

Andere landen
Behalve in de VS en Frankrijk, worden zoetstoffen op basis van stevia ook toegelaten in Argentinië, Australië, Brazilië, China, Colombia Japan, Korea, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Paraguay, Peru, Rusland, Zwitserland, Taiwan, Turkije, Oekraïne en Uruguay. (edp)

Nu nog een verbod op aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen…