Heb je een vraag?
Vind hier het antwoord op de meest gestelde vragenVragen over Grip op Koolhydraten
Deze laten staan zodat accordeon dicht staat
Doorbreekt Stevia het vasten?
Matig gebruik van stevia lijkt over het algemeen geen negatieve effecten te hebben op vasten.
Luister naar je lichaam en pas het gebruik aan indien nodig.
Waarom?
Stevia bevat geen calorieën, waardoor het vasten op papier niet zou moeten doorbreken.
Het heeft geen significante invloed op de bloedsuikerspiegel.
– Stevia kan een insuline-achtige respons activeren, hoewel dit waarschijnlijk minimaal is als je al een tijdje koolhydraatbeperkt bezig bent.
– Psychologisch gezien kan het proeven van iets zoets tijdens vasten de eetlust opwekken.
Advies:
Matig gebruik van stevia is belangrijk tijdens het vasten.
Let op je eigen reactie en overweeg aanpassingen indien nodig.
Zie ook deze info pagina over stevia
Ik ben afgevallen met eiwitshakes… En nu?
Ben je succesvol afgeslankt met eiwitshakes?
Of ben je op dit moment nog aan het afvallen met eiwitshakes lees dan de volgende verhalen van ex-shakers (link) (Prodimed, Cambridge, Modifast) eens.
Koolhydraatbeperkt eten vanaf de afbouwfase is een regelrechte aanrader. Velen hebben dit inmiddels met succes gedaan en zijn nog steeds op gewicht of zelfs nog slanker geworden met Grip op Koolhydraten.
Pas op voor vetarm en light
Het is geen aanrader om een eiwitdieet af te bouwen en dan weer brood, ontbijtkoek en vetarme lightproducten te eten. Deze bevatten meestal veel koolhydraten en dat levert alleen maar honger en over-eten / door-eten op, met als gevolg helaas weer aankomen van de duurafgevallen kilo’s.
Waarom Grip op Koolhydraten?
- Grip op Koolhydraten geeft eetrust en dat voelt zeer bevrijdend. Het wordt als een van de voordelen genoemd.
- GOK is geen dieet. Het is gewoon eten, maar dan anders. Een manier van eten die voor iedereen geschikt is en vooral door het flexibel in te zetten koolhydraten uurtje en de 5 strategieën in fase 2 (op gewicht blijven) in ieders leef- en werkomstandigheden in te passen is.
- Grip op Koolhydraten is geen koolhydraatarme dieet, maar een voedingsmethode met een beperking van het aantal koolhydraatrijke eetmomenten.
- Fase 1 is op gewicht komen en fase 2 is op gewicht blijven. Fase 2 heeft 5 strategieën die in het basisboek Opgewicht volledig beschreven worden. Kies je eigen favoriete strategie.
Fase 2 is dus prima nadat je via een eiwitdieet zoals Cambridge op gewicht gekomen bent. Want als je weer over zou gaan op vetarme koolhydraatrijke voeding dan komt de honger weer in volle hevigheid opzetten en dan zijn de duur-afgevallen kilo’s er zo weer bij.
Blijf daarom je koolhydraten beperken!
Ik kan je van harte aanbevelen om lid te worden van het forum. Dan kun je ook toegevoegd worden in de besloten fb groep van grip op koolhydraten. Zo kun je lezen en leren hoe anderen de overstap gedaan hebben.
Lees in het basisboek de richtlijnen van fase 1 en de pagina’s 53 en 54 goed door.
Zie verhalen van ex-shakers (link)
Wat is het verschil tussen Keto / Atkins en Grip op Koolhydraten?
Atkins en Keto
- Atkins is een koolhydraatarm dieet met erg weinig koolhydraten in de inductiefase (max 20 gram per dag). In de vervolgfases zijn meerdere koolhydraten toegestaan tot bijv. een max. van 45, 60, 80 of 100 gram per dag. Bij keto is het de bedoeling dat je ALTIJD heel erg koolhydraatarm bezig bent, dus altijd max. ca. 25 gram koolhydraten. De toegestane koolhydraten zijn verdeeld over de dag en kunstmatige zoetstoffen en poly-alcoholen zijn toegestaan.
Twee duidelijke verschillen met GOK
- Vooral de vele zoetstoffen die bij Atkins en Keto toegestaan zijn en de dure koolhydraatarme repen, shakes en maaltijdproducten (met o.a. kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose, Acesulfaam en poly-alcoholen als sorbitol en hele lange ingrediëntenlijsten) zijn niet goed voor je lijf, je darmen en je portemonnee. Vanuit wetenschappelijke onderzoeken naar kunstmatige zoetstoffen wordt steeds duidelijker dat deze stoffen een negatieve invloed op de darmflora hebben met gevolgen voor o.a. het immuunsysteem en het hormoonstelsel.
- Doordat de koolhydraten bij Atkins, Keto (en ook Paleo) over de dag verdeeld zijn, kan het zijn dat hierdoor de koolhydraat-gevoelige/verslaafde mensen snel weer honger krijgen, met kans op terugvallen in een koolhydraatrijker eetpatroon.
Bij Grip op Koolhydraten wordt ‘Het bevrijd zijn van de ‘eeuwige’ honger’ als een van de grote voordelen ervaren door mensen die zich strikt aan de richtlijnen van Grip op Koolhydraten-fase 1 houden. Als vanzelf gaan mensen hierdoor minder eten. Ook de behoefte aan tussendoortjes verdwijnt.
Speerpunten Grip op Koolhydraten (=GOK)
- 1. Grip op Koolhydraten is een koolhydraatbeperkt eetprogramma. Met dagelijks een koolhydratenuur en de rest van de dag koolhydraatarm. (< 5 gr per koolhydraatarme maaltijd), met zo min mogelijk tussendoortjes.
- 2. Makkelijk in te passen in het dagelijkse eet- en leefpatroon, vooral ook door de ‘joker’ van het programma: Het koolhydratenuurtje.
- 3. Kunstmatige zoetstoffen staan bij Grip op Koolhydraten op de rode lijst, vermijden dus!
Van EETLUST naar EETRUST
De slogan “Met Grip op Koolhydraten van eetlust naar eetrust” is jaren geleden door een tevreden GOK-ker (iemand die eet volgens Grip op Koolhydraten) verzonnen. Deze dame (forumlid Yeppe) is met GOK vele kilo’s afgevallen en is nu al jaren energiek op gewicht met fase 2 van GOK en ze voelt zich prima.
Hoe zit het met GOK en cholesterol?
Cholesterol is een beschermende stof die vooral aangemaakt wordt bij stress en een teveel aan koolhydraten. Aangezien je met GOK de koolhydraten al beperkt kan de oorzaak dan vooral lichamelijke of geestelijke stress zijn. Ook onderliggende ontstekingen kunnen de oorzaak zijn van lichamelijke stress.
Cholesterol meting is een momentopname
Het kan best zijn dat je hoge cholesterol een momentopname is en dat je een paar dagen later weer lager zit.
Bij ontstekingen en na operaties pieken de cholesterolwaardes.
Lees ook eens deze blogs over cholesterol.
Het gebruik van oplosbare vezels is ook zeer aan te raden.
Zitten er gluten in de GG-crackers?
Deze koolhydraatarme crackers bevatten voornamelijk zemelen (= de buitenkant van de tarwekorrels, de vezels) en wat zaden en pitten. In al deze crackers zitten daarom weinig gluten. Alleen het binnenste van de graankorrel bevat gluten en dat zit dus vrijwel niet in deze crackers.
De original, zonnebloem en pompoen crackers bevatten wel wat roggemeel of tarwemeel, maar slechts in een geringe hoeveelheid. Roggemeel bevat niet veel gluten.
In tegenstelling tot andere kant- en klaar gekochte crackers zitten in deze koolhydraatarme crackers géén toegevoegde gluten en soja.
In de GOK-crackermixen (die je zelf nog moet afbakken) zitten alleen zemelen, zaden en pitten.
De crackermix Amandel bevat alleen haverzemelen. Haver is glutenvrij, dus in de zemelen zit dan sowieso geen resten van gluten. De crackermix hennepzaad en het koolhydraatarme GOK-broodmix bevat naast haverzemelen ook tarwezemelen. Deze laatste kunnen dus wat resten van gluten bevatten, omdat er immers altijd wel wat resten van tarwemeel aan de vezels kunnen zitten.
Als je geen aangeboren glutenintolerantie hebt, kun je de kant-en-klare crackers en de GOK-brood- en crackermixen hoogstwaarschijnlijk naar tevredenheid gebruiken. Je darmen zullen er blij van worden.
Buik blij, jij blij
Maagoperatie en GOK is dat te combineren?
Koolhydraatbeperkt in combinatie met een maagverkleining kan zeker. Heel goed zelfs! Het zal je juist heel erg aanstaan. Vooral omdat je dan tussendoor weinig honger hebt. Want als je – zoals nu waarschijnlijk – 6 keer op een dag koolhydraatrijk eet, dan creëer je continu honger. Het lichaam reageert immers met insuline en je krijgt er de hele dag door schommelende bloedsuikers door. Je blijft dan in het cirkeltje van honger en eten zitten.
Met Grip op Koolhydraten krijg je eetrust doordat de bloedsuikers normaal blijven. Dat regelt het lichaam dan omdat je goed bij je eigen vetreserves komt bij een koolhydraatbeperkte voeding. Het lichaam snoept dan tussendoor van zijn eigen lichaamsvetten en maakt er bloedsuiker van. Hierdoor kom je uit de vicieuze cirkel van honger en (over)eten. Van eetlust naar eetrust.
Als aanpassing op de richtlijnen van fase 1 van Grip op Koolhydraten zul jij waarschijnlijk in het koolhydratenuur niet zo veel kunnen eten. Neem dan bij honger een GOK-groen tussendoortje, die je dan al ‘voor het grijpen hebt liggen in de koelkast. Zo houd je controle en dat gaat dan goed.
Als je al een maagverkleining hebt, ga dan met Grip op Koolhydraten aan de slag en geniet van de lichamelijke en geestelijke voordelen die je gaat ervaren!
Waarschijnlijk een goede GOK 🙂
Heb je nog geen maagverkleining maar wel veel overgewicht ga dan ook aan de slag met Grip op Koolhydraten. Met vastberadenheid en volhouden kun je er mooie resultaten mee behalen. Velen zijn je inmiddels voorgegaan.
Ben ik verslaafd aan koolhydraten?
Wil je weten in hoeverre je koolhydraatverslaafd bent?
Hoe meer Ja’s in deze test, hoe meer verslaafd je bent.
Hoe kan het dat ik niet afval, terwijl ik me wel aan het GOK programma houd?
Fixeer je niet teveel op de weegschaal, maar meer op de centimeters en op een positiever welbevinden, minder honger etc.
Minder (buik)centimeters en een paar kilo méér aan spieren is een beter streven.
Gewoon doorgaan met Grip op Koolhydraten, volg strikt de richtlijnen volgens het basisboek vanaf pag. 35. Al schommelend kom je dan – net als vele anderen – op je ideale maat uit.
Is GOK ook geschikt voor kinderen?
Je kunt je kind het beste twee weken volgens de richtlijnen van Grip op Koolhydraten Fase 1 laten eten. Daarna kun je overgaan op fase 2. Je kind zal in die eerste weken dan 1 of 2 kilo kwijt zijn, zijn eetlust zal getemperd zijn, het zal sneller verzadigd zijn en daarmee zal je kind de normale kilo’s aan komen die bij de groei horen.
En je kind zal zich zoveel beter voelen, zowel geestelijk als lichamelijk.
In het basisboek staat op bladzijden 44 en 45 meer uitleg over GOK en kinderen. Tevens staan in het basisboek alle richtlijnen van Grip op Koolhydraten volledig en gemakkelijk uitgelegd. Zowel voor fase 1 (opgewicht komen) en fase 2 (opgewicht blijven).
Lees ook dit ontroerende ervaringsverhaal van Mary, hoe zij het aanpakte met haar 12-dochter. Daar kun je de nodige tips en inspiratie uit halen.
Vet is toch slecht?
Helaas leren diëtetiek studenten anno 2017 nog steeds dat vetarm en koolhydraatrijke voeding goed is, dat eieren het cholesterol verhogen en daarom met mate gegeten dienen te worden, dat linolzuur goed is voor hart en bloedvaten, dat teveel eiwitten slecht zijn voor je nieren en dat zout de bloeddruk verhoogt.
Slankere en energieke maatschappij door 40 jaar vetarme voedingsregels???
De voedingsregeltjes die op deze theorie gebaseerd zijn, worden nu al meer dan 40 jaar verkondigd.
En is de mensheid daar beter van geworden? Nee, het gros van de mensen is alleen maar dikker en zieker geworden door koolhydraatrijke vetarme light voeding. Het wordt steeds meer duidelijk dat het helaas dikmakende en ziekmakende voeding.
Als alle diëtisten nu dé voedingswaarheid anno 2017 gaan verkondigen dan volgt het voedingscentrum vanzelf!
Daarom
- – Koolhydraatbeperking is prima;
- – verzadigd vet is niet slecht;
- – zout is niet slecht;
- – linolzuur is niet goed en
- – geniet dagelijks van een van de meest voedzame levensmiddelen ter aarde: eieren!
Minder koolhydraten en meer vet werkt!
Bekijk deze succesverhalen en laat je overtuigen door het belang van koolhydraatbeperking en de waanzin van vetarm.
Krijg ik niet te veel eiwitten binnen met GOK?
Eiwitten zijn zeer waardevol voor het lichaam. Eiwitten zijn brandstoffen (ze leveren energie) én het zijn onmisbare bouwstoffen (bestanddelen van enzymen, hormonen, antistoffen). Bijkomend voordeel is dat eiwitten meer verzadigend werken dan koolhydraten.
Als je de richtlijnen van GOK volgt, kom je uit op dagelijks bijvoorbeeld 3 x 100 gram eiwitrijk product (zoals vlees, vis, kaas, eieren, soja) met daarnaast groenten, fruit, vezels en veel vocht. Wellicht nog maximaal 2x 50 gram eiwitrijk product als tussendoortje (bijvoorbeeld noten met 20% eiwitten).
Ik kom dan uit op max. 400 gram eiwitrijk product.
Deze natuurlijke eiwitbronnen bevatten tussen 15 en 30% eiwit. Hiermee voed je je lichaam dus met ongeveer 100 gram eiwit per dag.
De ondergrens voor de hoeveelheid dagelijks aanbevolen eiwitten wordt door het voedingscentrum gesteld op 0,8 gram per kg lichaamsgewicht. En de bovengrens op 1,2 gram.
Ga je een vergelijking maken met een 1000-kcal mager dieet, dan zal het je opvallen hoe weinig eiwitten een dergelijk vetarm koolhydraatrijk dagmenu bevat. De ondergrens van 0,8 gram per kg wordt daarbij waarschijnlijk niet gehaald. Vandaar ook dat slappe gevoel gaandeweg het langer volgen van dit dieet. Honger door teveel koolhydraten en een slap en lusteloos gevoel doordat je lichaam niet voldoende eiwitten binnenkrijgt en dus eigen spierweefsel gaat verbranden.
Bedenk daarbij even hoeveel eiwitten je níet meer binnenkrijgt doordat je met GOK niet de hele dag door melkproducten kunt gebruiken. Was je eerst gewend om dagelijks minstens een liter melk, karnemelk of yoghurtdrank te gebruiken, daar bespaar je nu op. De hoeveelheid eiwitten per liter melkproduct is 40 gram!
Kan ik ook een koolhydraatrijk ontbijt nemen?
Binnen de richtlijnen van GOK is het zeker mogelijk om een koolhydraatrijk ontbijt te nemen. Dat is dan je koolhydratenuurtje, de rest van de dag bestaat dan uit GOK-groene (=koolhydraatarme) eetmomenten. Tenminste als je met fase 1 GOK (=afvalfase) bezig bent. In fase 2 (gewichtsbehoud fase) zijn er meer momenten waar je koolhydraten kunt toevoegen.
Een koolhydraatrijk ontbijt is echter niet voor iedereen geschikt, aangezien het moeilijk kan zijn om dan de rest van de dag uitsluitend GOK-groen te eten, er is nog een hele dag te gaan met allerlei verleidingen die op je pad kunnen komen.
Er is ook een kans dat je honger krijgt van een koolhydraatrijk ontbijt. De koolhydraten van een ontbijt met havermout en vooral quinoa zijn natuurlijk van een heel andere orde dan bijvoorbeeld een aantal sneden brood met een glas fruitsap. Houd er daarom altijd rekening mee dat je koolhydratenuur in balans is. Dus naast koolhydraten dient de maaltijd ook eiwitten, vezels en vetten te bevatten.
Waarom zitten er geen zoetjes (tabletten) in het assortiment van de GOK-webshop?
We hebben diverse Stevia zoetjes uitgeprobeerd, maar we kunnen helaas geen enkele vinden waar we 100% tevreden over zijn.
Het zoetje zonder bijsmaak lost niet goed op. En de zoetjes die goed oplossen hebben weer een bijsmaak.
Komt bij dat de zoetjes behoorlijk zoet zijn om in 1 kopje thee of koffie te doen.
De meeste zoetjes hebben een zoetkracht van 3 suikerklontjes.
Vloeibare Stevia is veel beter te doseren en prima van smaak.
Koop je Stevia poeder, los dit dan zelf op in wat afgekoeld gekookt water om het doseerbaar te maken.
Maak niet teveel zodat je het vanwege de houdbaarheid binnen 1 à 2 weken op hebt en weer verse vloeistof kunt maken.
Zie verder
Stevia-producten
Hoe zit het met GOK en sporten?
Sporten en koolhydraatbeperking gaan prima samen. Dé ideale energieke combinatie!
Zie deze video en luister dan vooral naar het verhaal van de twee mannen Jeroen en Erik
En bekijk de volgende artikelen.
Wil je nog afvallen houd dan de richtlijnen van fase 1 aan en ben je opgewicht kies dan een van de 5 strategieën van fase 2 (zie basisboek vanaf pagina 141)
Zwangerschap en borstvoeding in combinatie met Grip op Koolhydraten. Kan dat?
Koolhydraatbeperkt eten volgens Grip op Koolhydraten-fase 2 adviseer ik, met inachtneming van voldoende vitamines en mineralen. Maak de juiste voedingskeuze (veel kiemgroenten, noten, eieren, vis, water), geniet van het eten, beweeg en rust voldoende. Maak je geen zorgen om je gewicht, wel om je energieniveau en luister naar je lichaam!
De richtlijnen van fase 2 (opgewicht blijven) staan in het basisboek Grip op Koolhydraten vanaf pagina 141. Er zijn 5 strategieën om uit te kiezen. Kies wat bij je past en luister naar je lichaam.
Vermijd in ieder geval de rode pagina’s!
Je zult merken dat het aantal zwangerschapskilo’s met Grip op Koolhydraten niet extreem veel zal zijn. Én dat die na de bevalling er ook zo weer af zijn met Grip op Koolhydraten.
Grotere kans op zwangerschap
Doordat je koolhydraatbeperkt eet, is de kans op een zwangerschap vaak groter dan dat je én te veel weegt én de hele dag door koolhydraten eet. Ik ken meerdere verhalen van dames die al jaren zwanger wilden worden en die redelijk snel na de start van GOK tot hun grote vreugde ineens spontaan zwanger geworden zijn.
Ik heb last van zware benen, kan dit?
Er zijn meer mensen die in de eerste weken van de GOK, door de overgang naar de vetverbranding klagen over ‘vermoeide’ benen.
Spierklachten duiden op een verstoring in de elektrolytenbalans op celniveau.
De vermoeidheid in de benen gaat over. Daarna krijg je er juist energie voor terug. Het is een kwestie van even doorzetten en je lichaam de tijd gunnen om te laten wennen aan zijn nieuwe voedingstoestand.
Belangrijk is dat je vooral deze eerste weken voldoende zouten tot je neemt. Het lichaam laat vocht los en hierdoor gaan er ook zouten mee het lichaam uit. Vul die zouten dus aan met bijv. Keltisch zout. Ook aanvullend magnesium (geen magnesiumoxide maar magnesiumcitraat – ascorbaat of -bisglycinaat) kan spierklachten verlichten.
Lees vooral de pagina’s 53 en 54 van het basisboek nog eens goed door. Houd je vooral ook aan alle richtlijnen van fase 1 inclusief het gebruik van supplementen.
Geef je lichaam de tijd om te wennen aan minder koolhydraten en je zult al snel veel meer voordelen dan nadelen van Grip op Koolhydraten kunnen benoemen.
Ik moet vaak plassen, klopt dit?
Het feit dat je veel moet plassen wil zeggen dat je goed in de vetverbranding zit en dat je – zoals ze in de fitnesswereld zeggen – aan het opdrogen bent.
Als je weer meer koolhydraten eet, houden de weefsels gelijk weer meer vocht vast, waardoor je in een dag tijd wel een kilo gewicht erbij kunt hebben.
Je merkt dat ook direct aan je plasgedrag. Je kunt dan bijvoorbeeld op een feestje ‘los’ gaan qua koolhydraten terwijl je de hele avond niet naar de wc hoeft.
(wel handig op festivals 😉 )
Zelf zit ik in fase 2 (opgewicht blijven) en dan eet ik in de weekenden vaak wat meer koolhydraten. Vanaf de maandagochtend weer fase 1. Op de maandag is het standaard veel vaker naar de wc dan op andere dagen.
Ik heb diabetes type 1, kan ik dan Grip op Koolhydraten volgen?
Een beperking van het aantal koolhydraten zorgt er vanzelfsprekend voor dat er minder insuline gespoten hoeft te worden. En dat levert alleen maar voordelen op.
Voor een goede koolhydraatbeperkte aanpak is het raadzaam om gedisciplineerd je bloedsuikerwaarden voor en na de maaltijden te verrichten. Hierdoor krijg je inzicht in je bloedsuikerwaarden en benodigde insuline hoeveelheden. De diabetes verpleegkundige kan je daarmee helpen.
Het zal je opvallen dat je insuline bij de koolhydraatarme eetmomenten laag kan blijven, terwijl na het koolhydratenuur wat meer insuline nodig is. Over de gehele dag zul je snel aanzienlijk minder hoeven (bij) te spuiten. En dat levert je snel voordelen op. Kans is groot dat – mocht je te zwaar zijn – dat je eindelijk af kunt vallen en dat je energielevel hoger wordt.
Zorg wel voor goede aanvulling in de vorm van supplementen.
Beperk bovendien zoveel mogelijk de geraffineerde koolhydraten die alleen maar lege calorieën leveren. Voor de verbranding van deze loze koolhydraten verbruikt het lichaam immers kostbare vitamines en mineralen. Mijd verder de rode pagina-producten, inclusief alle light producten.
Lees van het basisboek – Grip op koolhydraten Opgewicht – vooral de richtlijnen van fase 1 en de pagina’s 53 en 54 meerdere keren goed door.
* Zie ook de facebookpagina van Diabetes 1 in combinatie met Low Carb High Fat
* Zie hier het verhaal van Troy Stapleton die op latere leeftijd Diabetes 1 kreeg en hoe hij dat combineert met LCHF (Low Carb High Fat).
Ik ben allergisch voor noten en veel soorten fruit. Is Grip op Koolhydraten dan iets voor mij?
Ik heb lactose intolerantie, is Grip op Koolhydraten dan iets voor mij?
Ja dat kan zeker. Je eigen lactosevrije menu samenstellen aan de hand van de richtlijnen, recepten en voorbeeldmenu’s van Grip op Koolhydraten, dat is heel goed te doen.
Ik ben een schildklierpatient, is Grip op Koolhydraten dan ook iets voor mij?
Koolhydraatbeperking is voor iedereen goed, ook voor schildklierpatiënten.
Ik mis mijn kauwgom, kan ik die echt niet nemen?
Liever niet omdat er in vrijwel alle kauwgom kunstmatige zoetstoffen zitten.
Neem liever een laurierdropje in je mond. Daar doe je ook heel lang mee en het stimuleert de speekselproductie.
De droge mond heb je vooral in het begin bij de omschakeling naar de vetverbranding. Dat gaat later wel over.
Ik eet vegetarisch, is GOK dan ook iets voor mij?
Met de Grip op Koolhydraten boeken kun je prima aan de slag als vegetariër. Er zijn veel recepten met kaas en eieren. Recepten met vlees zijn ook “vegetarisch” om te toveren door het vlees te vervangen door een vegetarische variant. Naast vis kun je aan voldoende eiwitten komen door vooral ook eieren, kaas, champignons en noten te eten. En in je koolhydratenuur veelvuldig peulvruchten-gerechten maken.
Ook zeer geschikt zijn de koolhydraatarme crackers die in de Grip op Koolhydraten boeken staan. Besmeerd met roomboter en ruim belegd met kaas, zalm, ei of notenpasta zijn ze lekker en voedzaam. Heb je geen zin om de crackers zelf te maken, dan kun je ook koolhydraatarme vezelcrackers kopen in o.a. de GOK-webshop.
Verder is het de bedoeling dat je aan de hand van de lijsten zelf je eigen dagmenu gaat samenstellen.
Ik eet veganistisch, is GOK dan ook iets voor mij?
Iemand die alleen maar plantaardig eet, een planteneter, zal het moeilijk hebben om op een koolhydraatbeperkte manier te leven. De eiwitrijke plantenbronnen zoals bijv. peulvruchten, granen, soja bevatten allemaal de nodige koolhydraten en zijn dus niet koolhydraatarm. Terwijl een vegetariër die wel eieren, vis en melkproducten gebruikt wel voldoende koolhydraatarme eiwitbronnen tot zich kan nemen en daarmee prima koolhydraatbeperkt volgens de richtlijnen van GOK aan de slag kan gaan.
Ik voel me goed maar val niet af, wat gaat er mis?
Fixeer je niet op je gewicht. Centimeters en een goed welbevinden is belangrijker.
De weegschaal volgt vaak vanzelf. De meesten vallen al schommelend af.
Lees de beginnerstips
- Houd je aan de richtlijnen van fase 1 Grip op Koolhydraten zoals beschreven in het basisboek
- Neem goede supplementen.
- Om het afvallen te bevorderen zou je eens een ontbijt kunnen uitstellen.
- Ook met de portie grootte kun je afwisselen.
- Google op HIIT voor je beweging. Dat kan je stofwisseling ook een boost geven.
Blijf vastberaden doorgaan met GOK en zie wat er gebeurt.
Geef je lichaam de tijd en rust.
Mag je bij GOK spelt brood of andere producten die geheel van spelt zijn gemaakt?
Spelt bevat net als alle graansoorten ca 65% koolhydraten. Spelt is dus GOK-oranje en mag in fase 1, met in achtneming van de overige richtlijnen, alleen in het koolhydratenuur gebruikt worden.
Hoe lang zijn de gerechten houdbaar?
Alle eigen baksels met eiwitrijke producten zoals eieren, vlees, vis, kaas kun je maar beter in de koelkast of in de vriezer bewaren. De voedingsindustrie maakt alles houdbaar door allerlei toevoegingen.
Houd als stelregel aan dat alles wat je zelf bereid binnen 3 dagen op moet. En afgesloten koel en/of droog bewaren.
Dus:
Alle koolhydraatarme broden, crackers, quiches, muffins etc. met eieren erin kun je het beste in de koelkast bewaren om bederf en schimmelvorming te voorkomen.
Wil je het langer dan drie dagen bewaren dan kun je beter gelijk van de vriezer gebruik maken.
Het is makkelijk om het in porties in te vriezen.
Dat gaat goed en is super handig. Je hebt altijd een voorraad waar je snel gebruik van kunt maken.
Waarom staan er geen voedingswaarden bij de recepten?
Het niet-vermelden van voedingswaarden in de GOK-boeken is een bewuste keuze.
Vooral met als doel om het tellen van calorieën los te laten.
Begrijpelijk dat je inzicht wilt hebben wat je eet.
Maar… dat zie je beter door naar de ingrediënten te kijken dan door precies de macronutriënten / macro’s (KH, Eiwitten, vetten en alcohol) in cijfertjes te hebben.
Wat je eet, is niet wat helemaal opgenomen wordt door je lichaam.
De verwerking en opname van voeding is bij iedereen verschillend, met name door factoren zoals meer of minder kauwen, geode of slechte opname via het darmstelsel, de combinatie met andere voedingsstoffen, veel of weinig lichaamsinspanning, wel of niet in de vetverbranding zitten, hoge of lage insulineafgifte, veel of weinig water drinken, kunstmatige zoetstoffen, alcoholgebruik, vitaminen- en mineralenstatus van het lichaam, medicijngebruik en je algehele geestelijke en lichamelijke welzijn.
Calorieën tellen heeft ook weinig zin.
Lees deze blog voor meer uitleg over calorieën tellen.
Vertrouw op de indeling van producten op de groene, oranje en rode lijst, de richtlijnen van fase 1 Grip op Koolhydraten en je eigen verzadigingsgevoel.
Dat brengt eetrust in je leven.
Juist de mensen die heel wat jaren gewend zijn om calorieën, macro’s en punten te tellen, vinden het niet-hoeven-tellen zo fijn aan GOK.
Voor de meesten is de EETRUST en het hebben van een verzadigingsgevoel een bijzonder bevrijdend gevoel.
Loslaten dus dat tellen van kcal en macro’s!
Naast de boeken van Grip op Koolhydraten is de productenwijzer een handig en praktisch hulpmiddel voor het inzicht en controle over je voeding.
Waarom zou ik Grip op Koolhydraten moeten volgen in plaats van een ander dieët?
Alle koolhydraatbeperkte diëten zijn op zich prima. Vetarme diëten zou ik je zeker niet aanraden.
Maar niet ieder koolhydraatarm dieet is levenslang vol te houden.
Grip op Koolhydraten is een andere manier van eten en door eigen invulling stel je uiteindelijk zelf je eetpatroon samen.
En dát kun je waarschijnlijk wel lang volhouden.
Én een groot verschil is dat een van de richtlijnen van Grip op Koolhydraten zegt:
mijd kunstmatige zoetstoffen.
Er zijn heel wat diëten, ook koolhydraatarme diëten als Atkins en Dukan die volop kunstmatige zoetstoffen toestaan. De negatieve invloed van deze zoetstoffen op de darmen (microbioom) wordt door wetenschappelijke onderzoeken steeds duidelijker.
En natuurlijk het dagelijkse koolhydratenuurtje is de troef van Grip op Koolhydraten. De rest van de dag koolhydraatarm en in het koolhydratenuurtje – met inachtneming van de richtlijnen – wél wat keuze uit koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals fruit, aardappelen, rijst. Dát maakt Grip op Koolhydraten zo makkelijk toepasbaar en lang vol te houden.
De eetrust die hierdoor ontstaat geeft een enorm bevrijdend en energiek gevoel.
De vele tevreden GOK-kers hebben inmiddels wel bewezen dat Grip op Koolhydraten een zegen voor lichaam en geest is.
Vragen over Forum en Facebook-groep
Deze laten staan zodat accordeon dicht staat
Instructie zoekfunctie forum
Je dient ingelogd te zijn om de zoekfunctie te kunnen gebruiken.
Inloggen met een geactiveerd forumaccount via: http://opgewicht.forum2go.nl/login.php
Hier zie je een voorbeeld van het zoeken naar een recept.
Forum Error 503 : Service Temporarily Unavailable
Krijg je bij het inloggen op het forum deze melding:
Error 503 : Service Temporarily Unavailable
Dat betekent dan meestal dat jouw IP adres bij Forum2go is geblokkeerd.
De enige manier om dat op te lossen is door een mailtje te sturen naar support@forum2go.nl met daarin de foutmelding en je ip-adres.
Bij Forum2go zal je ip-adres dan worden gedeblokkeerd!
Er zijn diverse sites te vinden om je eigen IP-adres te achterhalen.
Google maar even op ‘wat is mijn ip adres’.
Besloten Facebook-groep Grip op Koolhydraten
De besloten FB-groep Grip op Koolhydraten is een waardevol verlengstuk van het Grip op Koolhydraten-forum.
De Facebook groep is NIET bedoeld om je door anderen te laten begeleiden. Het is meer om elkaar te motiveren en te inspireren. De echte GOK-informatie en antwoorden op inhoudelijke (beginners)vragen staan in de boeken en op het Grip op Koolhydraten forum.
Staat je vraag er niet bij? Vul dan hier het contactformulier in.