Is koolhydraatbeperkt de oplossing voor diabetici?
Zojuist groen licht gekregen om de afstudeerscriptie ‘Diabetes en koolhydraatbeperking’ van Very Malcontent & Tom Coumans, 2 diëtetiek studenten onder de aandacht te brengen.
Naast een literatuuronderzoek hebben ze interviews gehouden bij Yvonne Lemmers, dr. Frank van Berkum, Harriët Verkoelen, Ellen Govers, Nienke ter Hoor en de afdeling diëtetiek van het Onze lieve vrouwe gasthuis te Amsterdam.
En een enquête onder Grip op Koolhydraten facebook- en forumleden (diabeten).
Scriptie downloaden?
Klik hier om de scriptie ‘Is Koolhydraatbeperkt de oplossing van diabetici?’en de bijlagen te downloaden
Scriptie genomineerd
De scriptie van Tom Coumans en Very Malcontent is met een 8,2 beoordeeld en genomineerd voor 2 prijzen:
de NVVL jaarprijs en de Nestle prijs voor diëtetiek
Uiteindelijk hebben ze de prijzen niet gekregen, maar een nominatie is al heel bijzonder!
Is koolhydraatbeperkt de oplossing voor diabetici?
Kwalitatief en kwantitatief onderzoek
WAT IS HET EFFECT VAN EEN KOOLHYDRAATBEPERKT DIEET OP DE GEZONDHEID VAN TYPE 2 DIABETICI MET OVERGEWICHT, INSULINERESISTENTIE EN INSULINETHERAPIE?
Highlights uit de scriptie
Deze scriptie is geschreven in opdracht van de afdeling diëtetiek van het Canisius-Wilhelmina ziekenhuis (CWZ) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Door de groei van obesitas bij diabetici is er een toenemende aandacht voor alternatieve diëten. Desondanks bestaat weinig concreet bewijs dat alternatieve diëten, zoals het koolhydraatbeperkte dieet, effectief werken.
Diabetici worden nu vaak behandeld met de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Deze schijf is bedoeld voor de gezonde populatie en niet voor diabetici met overgewicht en een insulineresistentie. Om deze groep effectief aan te pakken kan worden gekeken naar de individuele wensen en behoeften van de patiënt, maar wat gebeurt er als de koolhydraten in de voeding worden beperkt?
1. Hoe is deze opdracht tot stand gekomen?
Er heerst machteloosheid onder de diëtisten door de gebrekkige resultaten die worden behaald met een reguliere voedingsinterventie.
De term ‘machteloosheid‘ vond ik zo alleszeggend.
Vooral omdat ik bemerk dat inmiddels zoveel mensen met het koolhydraatbeperkte eetprogramma Grip op Koolhydraten snel en eenvoudig lichamelijke en geestelijke gezondheidswinst behalen. Koolhydraatbeperking dé sleutel tot gezondheid.
Dit is de conclusie van de scriptie!
Een koolhydraatbeperkt dieet werkt effectief bij het verbeteren van het glykemisch- en lipidenprofiel van diabetici zolang er tijdens de gehele behandeling wordt ingespeeld op de individuele wensen en behoeften van de patiënt. Als de koolhydraatbeperking wordt gecombineerd met een energierestrictie, kan dit de grootste verbetering van de gezondheid geven.
Een volmondig JA dus!
De tussenzin biedt diëtisten voldoende werk:
zolang er tijdens de gehele behandeling wordt ingespeeld op de individuele wensen en behoeften van de patiënt.
Doordat het met koolhydraatbeperking echt effectief werk zal zijn, zal het werk van de diëtist zoveel dankbaarder en prettiger worden.
Niets is fijner om iedere keer weer mensen ‘gelukkiger en gezonder’ te zien worden bij iedere consult.
Met koolhydraatbeperking is er een einde gekomen aan de machteloosheid van diëtisten.
Evidence Based Practice.
Dat moet goed voelen!
Een aanrader voor iedere diëtist/diëtistenorganisatie, die nog vol overtuiging vetarme en koolhydraatrijke diëten voorschrijven, om de volledige versie van de scriptie door te lezen. Graag met een openstaande visie én met de gezondheid van diabeten en obesen in gedachten.
Definitie koolhydraatbeperkt
Er is geen vaste definitie over de term ‘koolhydraatbeperkt’. De ADA (American Diabetes Association) en NDF (Nederlandse Diabetes Federatie doen beide een aanname, waarbij de ADA van mening is dat een laagkoolhydraat dieet uit < 130 gram koolhydraten per dag bestaat (bij 2000kcal). De NDF geeft aan dat de termen voor een laag-koolhydraat en/of hoog eiwit dieet ook in de literatuur door elkaar wordt gehaald. In de literatuur varieert de koolhydraatbeperking tussen de 5-40 en% koolhydraten per dag (20-60 gram) (NDF, Voedingsrichtlijn voor diabetes type 1 en 2, 2010). Door het gemis van een definitie bestaat de vrijheid om er zelf een betekenis aan te geven.
Very en Tom, van harte bedankt voor jullie aanpak en het harde werken.
Er is veel reuring in voedingsland. Jullie scriptie heeft de noodzaak van koolhydraatbeperking voor diabetici meer dan duidelijk gemaakt.
Veel succes in jullie koolhydraatbeperkte diëtisten-praktijk.
[av_dropcap2 color=”orange” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2] Scriptie downloaden
[av_dropcap2 color=”orange” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2] Bijlagen downloaden
Mede dank zij OOK Robert Atkins natuurlijk.
Aan al onze dochters, kleindochters en vriendinnen heb ik het GOKboek van Yvonne cadeau gedaan.
De heerlijkste soepen strelen onze tongen en de nieuwe manier van eten doet ons goed.
Mijn suiker is flink naar beneden maar ik ben nog niet van de medicijnen af.
Dat komt nog daar reken ik op.
Jaren terug werd ik faecaal incontinent.
Ik had al ontdekt dat minder koolhydraten succes had.
Mijn huisarts haalt zijn schouders op: het is niet wetenschappelijk bewezen!!!!!
Sinds ik eet volgens Yvonne heb ik totaal geen last meer.
Ik kan het wel van de daken schreeuwen……
Mijn gewicht wordt langzaam minder maar daar is het mij niet eens om te doen:
GEZOND VAN BINNEN IS GEZOND VAN BUITEN!!!!!!
Hartelijke groet uit Uffelte van
Elly Post-Heinis
Hartelijk dank voor deze informatie. Ik ben zelf – met succes – bezig met een koolhydraatarm dieet. Mijn man is al ruim 20 jaar diabeet. Bezoek aan dietisten leidde alleen maar tot teleurstelling, omdat er geen rekening werd gehouden met de behoeften van mijn man. Met mijn kennis van een koolhydraatarm dieet en de bijzonder waardevolle informatie van dit onderzoek kunnen wij een nieuwe start maken. Geweldig!
Ben nu dik twee jaar met de boeken van Harriėt Verkoelen bezig. Heb ruim 8 jaar diabetes 2 zit nog steeds op -37 kilo. Huisarts en diabetes verpleegkundige vonden t niets. Maar nu kunnen ze er niet meer omheen. Koolhydraat arm is mijn levensstijl. Ben er helemaal blij mee.
Ik denk dat ik er ook maar eens mee moet beginnen. Welk boek kan ik het beste nemen zat zelf te denken aan 3.
Het basisboek Grip op koolhydraten – Opgewicht is een must om het programma goed te begrijpen en te volgen.
Het bevat veel recepten, lijsten met snelle gerechten én de groene, oranje en rode lijsten die de basis van het programma vormen.
De kookboeken zijn een prima aanvulling op het basisboek met nog meer ideeën en recepten en verkorte richtlijnen om die vooral maar vaak te lezen en toe te passen.
Daarnaast is het mogelijk om lid te worden van een ondersteunend forum en een besloten facebook groep speciaal voor forumleden.
Binnenkort ook een Grip op Koolhydraten-app!
Ik kan diabetes alleen maar de boeken van Gary Taubes aanbevelen of eens rond te gaan kijken op de site van Melchior Meijer en daar jezelf eens goed in te lezen. In 2003 ben ik begonnen met Atkins, zeer tegen de zin in van mijn behandelend internist. Na een gastric bypass (eind 2012) bleef ik over met reactieve hypoglykemie en inmiddels ben ik helemaal over naar Paleo. Yvonne doet fantastisch werk om het low carbs onder de aandacht te brengen en te houden. Nu nog de rest van Nederland en vooral die domme medici die zich blind blijven staren op voedingsadviezen die aantoonbaar niet correct zijn!
Bedankt voor het leuke stuk!
Al jaren verstrek ik in mijn praktijk voor acupunctuur en mesologie de boeken van Yvonne Lemmers. Ik zit toevallig zelf in een afrondende fase van mijn thesis Mesologie over het ketogeen dieet (koolhydraatarm met relatief veel vetten en voldoende eiwitten) bij het metabool syndroom. Ook hier heb ik een aantal wetenschappelijke studies bekeken en kwam tot de conclusie dat deze voedingswijze goed werkt bij diabeten,mensen met insulineresistentie, bij overgewicht, hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Wat vooral belangrijk is, dat deze voedingswijze voor het overgrote deel van de mensen een veilig dieet is, ook op langer termijn.
Het wordt trouwens al sinds 1920 gebruikt dooreen bepaalde categorie kinderen met epilepsie.
Ik ben blij met de uitkomst van de scriptie van Very en Tom!
Jos van Vliet
Mesoloog en acupuncturist
Nijmegen
Ik ben een goed voorbeeld wat deze voedingswijze kan betekenen: ik lijd al ruim 60 jaar aan een fors overgewicht waar geen beweging in te krijgen was, ondanks vele serieuze pogingen. Inmiddels ben ik 71 jaar en dankzij de ondersteuning en behandeling van Jos van Vliet (mesoloog in Nijmegen) ben ik 30 kilo afgevallen. Ik voel me gezond en de diabetes (type 2), waaraan ik al wel 12 jaar leed, is geheel van de baan: géén medicijnen meer, prima uitslagen van Cholesterol en bloedsuikers.
Al ben ik nog steeds een “zwaargewicht” (100 kilo) en val ik nu maar héél langzaam af, ik ben zeer gemotiveerd om deze levenswijze voor de rest van mijn leven vol te houden. Wat een overwinning!!! Ik kan het iedereen aanraden die met dezelfde “vijand” vecht. Dank je Jos… voor je enorme ondersteuning, want zonder dat had ik het moeilijk gered. Ook Yvonne L.: bedankt voor het werk wat je stopte in o.a. je boeken, om dit voor mij en al die anderen duidelijk te maken.