Lauw water uit de warmwater kraan is geen drinkwater!
Yoga en lauw water
Bij yoga word je altijd verteld om lauw water te drinken op de nuchtere maag.
Maar pas op! Drink nooit lauw water uit de warmwater (meng)kraan.
DAT IS GEEN DRINKWATER.Gebruik dus ook NOOIT warm water uit de warme kraan of mengkraan om mee te koken of snel thee te zetten! En te erg voor woorden als er snel even van lauw water uit de kraan de melkpoeder wordt aangemaakt voor babyvoeding!
Alleen water uit de koude kraan of een quooker is drinkwater.
Lauw water drinken? Zo doe je dat:
- Laat gekookt water even afkoelen.
- Of schenk bij gekookt water een scheut koud water. Easy!
- Gekookt water / Hot water smaakt wat zoeter dan gewoon koud water.
Lekker en gezond! Maar dan wel uit de goede kraan!
Waarom eigenlijk niet?
Mag men water drinken dat van het warmwatercircuit afkomstig is?
De volgende tekst met duidelijke uitleg is afkomstig van Vivaqua – Water voor het leven
Met warm water wordt het water bedoeld dat afkomstig is van een heetwaterapparaat (boiler) of van een combinatietoestel (warm water en centrale verwarming). Dat water heeft niet meer de kwaliteit van drinkwater, zelfs als het later wordt gekoeld. Door de opwarming treden er enkele wijzigingen op:
1. Allereerst neemt de hoeveelheid zuurstof in het water af en kunnen er nitrieten, substanties die de gezondheid schaden, gevormd worden.
2. De smaak verandert en bovendien maken bepaalde bacteriën gebruik van de gunstige temperatuur om zich te ontwikkelen, vooral in de delen van het circuit waarin het water eerder lauw dan echt warm is. Dit risico is nog groter in gebouwen met een gecombineerd systeem voor de centrale verwarming (radiatoren) en de sanitaire warmwaterproductie. Het water van deze twee circuits kan met elkaar in contact komen als de warmtewisselaar die ze van elkaar scheidt, defect is.
3. Bovendien versnelt warm water corrosie. Het lost makkelijker bepaalde substanties (koper, ijzer, nikkel, zink, …) op van de wanden van het heetwaterapparaat en van de leidingen en kan dus een aanzienlijk aantal sporen van deze metalen bevatten.
Tips
Gebruik altijd koud leidingwater om te drinken, te koken en zelfs om warme dranken te bereiden. Als uw keuken is uitgerust met een mengkraan, let er dan zeker op dat hij op ‘koud water’ staat en aarzel niet om de eerste stralen te laten weglopen om de kraan te spoelen.
Ook Vitens raadt het drinken van warm water ook af.
Tekst afkomstig van Vitens
Kun je warm water uit de kraan drinken?
Wij raden het af.
Misschien vind je het fijn om de dag te starten met een glas warm kraanwater met citroen of een slok warm water onder de douche. Er zijn ook mensen die warm kraanwater voor de thee of koffie gebruiken. Echter, als drinkwaterbedrijf raden wij het drinken van warm water rechtstreeks uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen. Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis.
Waterleidingen zijn gemaakt van metalen zoals koper, lood of cadmium. Deze stoffen lossen op in warm water en komen dus mee uit de kraan. Dit is niet goed voor de gezondheid.
De metalen lossen ook in koud water op, maar dit gebeurt alleen als het water enkele dagen stil heeft gestaan. Spoel daarom de koude kranen in je woning door als het water daarin langer dan een week stil heeft gestaan.
Meer lezen:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!