Lauw water uit de warmwaterkraan is geen drinkwater. Ook niet om mee te koken of thee of voor babyvoeding!

Lauw water uit de warmwaterkraan is geen drinkwater. Ook niet om mee te koken of thee of voor babyvoeding!

Yoga en lauw water

In de wereld van yoga wordt vaak aangeraden om ’s ochtends op een nuchtere maag lauw water te drinken. Een gezonde gewoonte, maar let op: vermijd absoluut het drinken van lauw water rechtstreeks uit de warmwaterkraan.
Waarom? Omdat dit water niet geschikt is voor consumptie. Dit geldt niet alleen voor drinkwater, maar ook voor koken, thee zetten, en zelfs het bereiden van babyvoeding met melkpoeder!

Alleen water uit de koude kraan of een quooker is drinkwater.

Waarom geen lauw water drinken?

Water uit de warmwaterkraan ondergaat veranderingen die het ongeschikt maken voor consumptie. Hier zijn enkele redenen, zoals uitgelegd door experts van  Vivaqua – Water voor het leven

Met warm water wordt het water bedoeld dat afkomstig is van een heetwaterapparaat (boiler) of van een combinatietoestel (warm water en centrale verwarming). Dat water heeft niet meer de kwaliteit van drinkwater, zelfs als het later wordt gekoeld. Door de opwarming treden er enkele wijzigingen op:

1. Verlies van zuurstof en vorming van nitrieten:

Het zuurstofgehalte daalt, en er kunnen schadelijke stoffen zoals nitrieten ontstaan.

2. Verandering in smaak en bacteriële groei:

De smaak verandert, en bepaalde bacteriën gedijen bij de gunstige temperatuur van lauw water. Vooral in de delen van het circuit waarin het water eerder lauw dan echt warm is. Dit risico is nog groter in gebouwen met een gecombineerd systeem voor de centrale verwarming (radiatoren) en de sanitaire warmwaterproductie. Het water van deze twee circuits kan met elkaar in contact komen als de warmtewisselaar die ze van elkaar scheidt, defect is.

3. Corrosie en oplossen van metalen:

Warm water versnelt corrosie, wat kan leiden tot opgeloste metalen in het water, zoals koper, ijzer, nikkel en zink. De wanden van het heetwaterapparaat en van de leidingen en kan dus een aanzienlijk aantal sporen van deze metalen bevatten.

Tips voor veilig lauw water drinken:

  • Laat gekookt water even afkoelen of voeg een scheut koud water toe.
  • Gekookt water heeft een zoetere smaak, maar zorg ervoor dat het uit de juiste kraan komt – de koude kraan of een quooker.

Water uit de warmwaterkraan is geen drinkwater.

Wat zeggen andere deskundigen?

Vitens, een drinkwaterbedrijf, raadt ook af om warm water rechtstreeks uit de kraan te drinken. Ze leggen uit dat metalen in het warme water kunnen oplossen, wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid. Het is veiliger om water op te warmen met een waterkoker of op het fornuis.

Tekst afkomstig van Vitens

Kun je lauw water uit de kraan drinken?

Wij raden het af.

Misschien vind je het fijn om de dag te starten met een glas warm kraanwater met citroen of een slok warm water onder de douche. Er zijn ook mensen die warm kraanwater voor de thee of koffie gebruiken. Echter, als drinkwaterbedrijf raden wij het drinken van warm water rechtstreeks uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen. Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis.
Waterleidingen zijn gemaakt van metalen zoals koper, lood of cadmium. Deze stoffen lossen op in warm water en komen dus mee uit de kraan. Dit is niet goed voor de gezondheid.
De metalen lossen ook in koud water op, maar dit gebeurt alleen als het water enkele dagen stil heeft gestaan. Spoel daarom de koude kranen in je woning door als het water daarin langer dan een week stil heeft gestaan.

 

Conclusie: Veiligheid Voorop!

Gebruik altijd koud leidingwater voor drinken, koken en warme dranken. Let op dat de mengkraan op ‘koud water’ staat en spoel de kraan indien nodig door. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je genieten van verfrissend water zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Deze informatie is essentieel, vooral voor yogabeoefenaars die de dag willen beginnen met een gezonde gewoonte.

Onthoud, jouw gezondheid begint bij de keuze van het water dat je drinkt.

 

Meer lezen:

Beginnerstips Grip op Koolhydraten