bordje-met-kaas-en-vlees

Vandaag eens goed nieuws in de krant!

Huidige voedingsregels kunnen beter.
Meer eiwitten en een beperking van koolhydraten werkt.
Dit is door de grootste dieetstudie ooit ter wereld wetenschappelijk bewezen oftewel evidence based!

De huidige schijf van 5 heeft als richtlijn: “Het is het gezondst als per dag tussen de 40 en 70 procent van alle calorieën uit koolhydraten komen. De rest van de calorieën komt dan uit vetten en eiwitten”. Door de resultaten van deze grootste-dieetstudie-ooit is dus wetenschappelijk aangetoond dat de huidige richtlijnen van het voedingscentrum als niet-goed-voor-je-lijf bestempeld kunnen worden. Dikmakende obesitasveroorzakende richtlijnen dus!

Nu nog wachten op de nieuwe richtlijnen van het voedingscentrum op basis van deze nieuwe wetenschappelijke inzichten.
Wellicht een aanrader voor de Voedingsraad om de richtlijnen en resultaten van Grip op Koolhydraten eens open-minded te bekijken. Inmiddels zijn duizenden mensen energiek en naar volle tevredenheid volgens de Richtlijnen van Grip op Koolhydraten aan het eten. Fase 1 Opgewicht komen en Fase 2 Opgewicht blijven.
Zie hieronder de tekst zoals die op o.a. nu.nl staat.

‘Huidige voedingsregels kunnen beter’

MAASTRICHT – De voedingsrichtlijnen zoals het Voedingscentrum die op dit moment hanteert, bestrijden overgewicht onder de bevolking onvoldoende.

Nieuw wetenschappelijk inzicht heeft aangetoond dat veel eiwitten eten en veel producten met een zogenoemde lage glykemische index (GI) gebruiken, zoals pasta, peulvruchten en fruit, de beste manier is om af te vallen en daarna op gewicht te blijven.

Dat concluderen wetenschappers uit acht Europese landen, die sinds 2006 met ruim 14 miljoen euro subsidie van de EU onderzoek hebben gedaan naar een voedingspatroon dat het steeds maar toenemende overgewicht van westerse mensen het beste bestrijdt.

Het is de grootste dieetstudie ooit ter wereld uitgevoerd, aldus de Universiteit Maastricht die voor Nederland heeft meegedaan.

Glykemische index

Over de glykemische index is nog veel discussie. De index betreft de snelheid waarmee koolhydraten uit voedingsmiddelen in de darmen worden verteerd om daarna als glucose te worden teruggegeven aan het bloed. Hoe langer het duurt voor de koolhydraten zijn verwerkt, hoe lager de GI is.

Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad vinden tot nu toe dat er nog zoveel onduidelijkheid is over de waarde van deze GI dat er geen voedingsadviezen op kunnen worden gebaseerd. Maar volgens de nieuwe dieetstudie heeft het wel degelijk zin producten met een lage GI te adviseren om overgewicht te voorkomen.

Dieet

De wetenschappers volgden 772 gezinnen met overgewicht. In totaal ging het om 938 volwassenen en 827 kinderen. De ouders, die allen ernstig overgewicht hadden, volgden eerst twee maanden lang een dieet van 800 calorieën per dag.

Degenen die dat volhielden vielen gemiddeld 11 kilo af. In de vier maanden daarna hielden zij zich aan een geadviseerd voedingspatroon. Daaraan deden ook de kinderen mee, van wie 45 procent eveneens te zwaar was.
Het voedingspatroon met veel eiwitten en een lage GI bleek voor het meeste gewichtsverlies te zorgen.

”Met dit voedingspatroon kan je eten tot je genoeg hebt en hoef je geen calorieën te tellen. Daardoor is het makkelijker vol te houden dan een ander dieet”, aldus de Maastrichtse onderzoeksleider Marleen van Baak. Producten met veel eiwitten zijn bijvoorbeeld vlees, vis, zuivel en peulvruchten