Calorieën-in en calorieën-uit tellen heeft geen zin.

3 hoofdredenen:

Calorieën-uit zijn belachelijk moeilijk te meten:

De stofwisseling en andere lichaamsactiviteiten zijn per persoon zo verschillend en wisselend dat het zinloos is om te denken in energieverbruik als “Ik fiets een half uur en dan verbrand ik xxx calorieën”.

Het is onmogelijk om te weten wat er tussen calorieën-in en calorieën-uit precies gebeurt

Het lichaam verwerkt geen “calorieën”. Het breekt moleculen af en metaboliseert ze voor energie en lichaamsprocessen. Afhankelijk van de huidige toestand – o.a. de voedingssamenstelling en de mate van stress (lichamelijke en geestelijke) – wijzigt het lichaam de huidige ‘staat’ door de hormonen input aan te passen. Wat er precies met een bepaald molecuul is niet nauwkeurig te voorspellen. Niet alleen voeding is van belang, maar ook de mate waarin je stress ervaart (en er mee omgaat) en je darmflora zijn bepalende factoren.

Er zijn vele processen die van invloed zijn in de mate waarin je lichaam voeding in calorieën omzet.

Zoals de afgifte van een veel te hoge dosis vet-producerende hormoon insuline (=hyperinsulinemie) bij een voeding gekenmerkt door veel en vaak koolhydraatrijke producten als brood, pasta, pizza, frisdranken snoep, (ontbijt)koek en chips. Ook wordt steeds duidelijker dat kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose, acesulfaam invloed heeft op de darmbacterieën en in negatieve zin de stofwisseling beïnvloed. Vermijden dus.

In feite bepaal je o.a. met wat je eet, of een teveel aan calorieën verbrand of opgeslagen wordt.

Zie de volgende case:

Jeff heeft 30 dagen zijn calorieën-in en calorieën-uit bijgehouden.
Hij at #LCHF (=Low Carb High Fat) dus koolhydraatbeperkt en vetrijk, te vergelijken met de voedingssamenstelling van Grip op Koolhydraten.

In een maand tijd gebruikte hij 48659 kcal teveel (verschil tussen calorieën-in en uit) en hij kwam geen gram aan!

Volgens de voedingsleer tellen we voor iedere 7000 kcal 1 kg gewichtstoename. 48.659 calorieën zou dan overeen moeten komen met een gewichtstoename van 6,95 kg in een maand. Deze man is geen gram aangekomen!

Hoe kan dit?

De calorieën van deze man zijn voornamelijk afkomstig eiwitten, vetten en zeer beperkt van koolhydraten.
Met koolhydraatbeperking lukt dit, maar stel dat deze man al die calorieën aan koolhydraatrijk, vetarm eten tot zich genomen had, dan krijg je een heel ander resultaat. Veel koolhydraten zorgen voor een enorme toename van insuline. En als we weten dat insuline het enige vetproducerende hormoon van ons lichaam is, dan verklaart het gelijk waarom je van koolhydraatrijk eten wel dik wordt en van koolhydraatbeperkt eten gelijk blijft of zelfs kunt afvallen met eenzelfde hoeveelheid kcal-inname. Bij een hoog insulinegehalte is het lichaam heel goed in staat om van overtollige calorieën om te zetten in buikvet.

Daarom is het van het grootste belang om je insuline-afgifte zo laag mogelijk te houden. En dat lukt je alleen met  koolhydraatbeperking!

Tel daarom geen calorieën meer, maar let op de koolhydraten!

 

calories in vs calories out

een maand veel te veel calorieën en niet aankomen!

Ga hier naar het oorspronkelijke artikel met de maand-calorieëntabel van Jeff

Grip op Koolhydraten

Twee dagmenu’s: Koolhydraatrijk vs Koolhydraatbeperkt.
Zie het verschil in samenstelling via Link2 naar een overzicht van twee uitgewerkte dagmenu’s.

Deze twee dagmenu’s geven je een mooi idee dat je met dezelfde hoeveelheid kcal een enorm verschil in samenstelling van je voeding kunt maken.

De vetarme koolhydraatrijke voeding is honger en dik-makend, terwijl koolhydraatbeperkte voeding verzadigend en voedend is en waarbij je nog kunt afvallen ook.

Andersom kan het namelijk ook: weinig calorieën innemen en toch aankomen.

Wil je afvallen?

  1. Begin dan met koolhydraatbeperking, met maximaal 1 keer per dag een koolhydratenuurtje.
  2. Verder de richtlijnen van fase 1 (GOK) aanhouden en stress verminderen.
  3. Boost je stofwisseling met HIIT. (High Intensive Interval Training)

Doe er je voordeel mee en succes met opgewicht komen én blijven!

Zie verder:

Ik wil graag beginnen met GOK maar weet niet hoe te starten en   Tips voor beginners