Rood vlees kankerverwekkend?

Rood vlees kankerverwekkend?

Martje:

Yvonne, je zult ook wel last hebben van de aanval die er op rood vlees is losgebarsten…

Hier een artikel dat het heel goed uitlegt.
Misschien kun je mensen om je heen een plezier doen met de informatie uit de blog van Paleo Mom: The link between meat and cancer

Yvonne:

Dank je Martje.
Ik kreeg inderdaad al de nodige reacties.
Je artikel van Paleo Mom, heb ik mee genomen in deze geruststellende blog voor koolhydraatbeperkende rood-vleeseters.

Overigens ben ik van mening dat de darmwand meer beschadigd wordt door een teveel aan koolhydraatrijke voedingsmiddelen mede door insulineresistentie en de laaggradige ontstekingen die er mee gepaard gaan.

Wel goed dat er in dit artikel een verklaring gegeven wordt dat chlorofyl uit o.a. groene groenten de schadelijke stof uit het vlees, het heem, bindt en daardoor neutraliseert.

 

Paleo mom legt uit:

Rood vlees (vlees van alle zoogdieren, dus ook varkensvlees, lamsvlees, konijn etc) geeft inderdaad een verhoogde kans op met name darmkanker.
Dat geldt ook voor biologisch of zelfs grasgevoerd vlees! Net zo goed!!

Lekkende darm

Het komt namelijk door een stof (heem) die er is zit. Een ijzerhoudende stof die de darmwand kan beschadigen, waardoor die gaat ‘lekken’ en darminhoud in de bloedbaan zou kunnen komen.

Wit vlees bevat minder heem

In feite is dit een van de redenen waarom rood vlees een grotere kans op kanker zou geven dan wit vlees. Wit vlees ( gevogelte en vis ) bevat veel minder heem .

Voor je heel verdrietig nu besluit om vegetariër te worden…
Er is redding… ja echt!

broccoli

Groene groentes:  de redding!

Chlorofyl, het pigment in planten die ze groen maakt, heeft een moleculaire structuur dat erg lijkt op heem. Hierdoor kan chlorofyl het metabolisme van heem blokkeren in het darmkanaal en voorkomt daardoor de vorming van toxische metabolieten. Het heem wordt gemetaboliseerd (omgezet) tot inactieve verbindingen die niet langer giftig of schadelijk zijn voor je dikke darm. Dierproeven hebben dit effect aangetoond: een studie bij ratten toonde aan dat een aanvulling van een heem-rijk dieet met chlorofyl (in de vorm van spinazie) volledig de pro-kanker effecten van heem onderdrukt.
Des te meer reden om een groene salade te eten bij uw steak!

Chlorofyl in groene groente maakt de ongewenst stof onschadelijk

Het blijkt dus zo te zijn dat chlorofyl de ongewenst stof, heem(ijzer), teniet doet en onschadelijk maakt.

Chlorofylrijk

De groene kleur van planten is chlorofyl. Tarwegras, algen, zeewier en groene groenten als broccoli, boerenkool en spinazie zijn rijk aan chlorofyl.

Veel groenten bij de biefstuk dus!

En:

Vermijd verbrand vlees

Een ander aspect van kankerverwekkendheid in vlees heeft wel te maken met bereiding. Verbranden is namelijk toxisch. Het geldt niet alleen voor vlees. Ook voor de appeltaart etc. Verbrand eten wordt koolstof en dat is mogelijk kankerverwekkend.

Opletten bij braden en niet te vaak bbq-en dus.

Samengevat in 7 punten

1. Wissel eiwitbronnen af.
2. Er is keuze genoeg: zoals rood vlees, wit vlees, eieren, vis, noten.
3. Eet bij rood vlees ook een portie groene groenten of andere chlorofylrijke voedingsmiddelen.
4. Beperk het eten van bewerkt vlees, kies liefst voor onbewerkte voedingsmiddelen.
5. Vermijd verbrand vlees.
6. Eet koolhydraatbeperkt.
7. Wees lief voor je darmen en eet daarom liever aardappelen bij de warme maaltijd als koolhydratenbron dan een glutenrijke pasta- en pizzamaaltijd.
En:

Vermijd vooral:

[av_dropcap2 color=”red” custom_bg=”#444444″]![/av_dropcap2] Tekort aan voedingsstoffen

[av_dropcap2 color=”red” custom_bg=”#444444″]![/av_dropcap2] slechte darmflora

[av_dropcap2 color=”red” custom_bg=”#444444″]![/av_dropcap2] slecht slapen

[av_dropcap2 color=”red” custom_bg=”#444444″]![/av_dropcap2] hoge stress

[av_dropcap2 color=”red” custom_bg=”#444444″]![/av_dropcap2] inactiviteit

Zodat de invloed van Neu5GC weinig effect heeft op ons lijf.
Dit zijn allemaal factoren die gekoppeld zijn aan een verhoogd risico op kanker.
Meer uitleg over Neu5GC via Foodlog

[av_dropcap2 color=”red” custom_bg=”#444444″]![/av_dropcap2]

Bedenk ook:

Bij de meeste onderzoeken eten de proefpersonen veel en vaak koolhydraten/gluten. Dus voor diegenen die koolhydraatbeperkt eten en voor de paleo-ers zijn de onderzoeken veelal niet representief.
Mensen die weinig koolhydraten/gluten eten hebben over het algemeen weinig/geen last van laag-gradige ontstekingen en hebben vaak ook een gezonde darmflora.

Door het eten van veel en vaak koolhydraatrijke producten komt een lichaam in een voortdurende staat van laag-gradige ontstekingen wat o.a. lekkende darmen (leaky gut) kan opleveren.

Vermijd: Veel koolhydraten en veel rood vlees

Het eten van (veel) rood vlees in combinatie met het eten van veel en vaak koolhydraten lijkt me dan ook geen gezonde combinatie.

Insulineresistentie en laaggradige ontstekingen

Diabetes, obesitas, hoge bloedddruk en verhoogd cholesterol zijn aandoeningen van dezelfde onderliggende factor: insuline resistentie.

Diabetes, obesitas, hoge bloedddruk en verhoogd cholesterol zijn aandoeningen van dezelfde onderliggende factor: insuline resistentie.

 

Experiment:  1 jaar lang alleen maar vlees eten én gezond

Jaren geleden heb ik het boek van medisch journalist Gary Taubes Good Calories Bad Calories gelezen.

Het een-jaar-lang-alleen-vlees-eet experiment  uit 1928 vond ik heel boeiende materie.
Hieronder de betreffende pagina’s. Op pag 322 over de Inuits die alleen maar vlees en vis eten.

En vanaf pag 323 over het 1-jaar alleen vlees-eten experiment.

Onderzoeker Du Bois schreef:

Het enige schokkende deel van de studie was verrassend genoeg de niet-schokkende bevindingen. Beide mannen waren in goede fysieke gezondheid na een jaar experiment en onderzoek. Er was geen subjectieve of objectieve bewijs van enig verlies van lichamelijk of geestelijk gezondheid na 1-jaar-lang-alleen-maar-vlees eten.

 

Gary Taubes Good Calories Bad Calories (4)

Gary Taubes Good Calories Bad Calories (0)Gary Taubes Good Calories Bad Calories (3)

Gary Taubes Good Calories Bad Calories (2)

Gary Taubes Good Calories Bad Calories 5

 

Goed wetenschapsnieuws brengen, het zal de media worst zijn

Lees ook de goede column van Aliette Jonkers: Goed wetenschapsnieuws zal de media worst zijn.

Met o.a. de volgende teksten:

Stoffen ingedeeld in Groepen

Het zit zo: de IARC dumpt alle mogelijke stoffen in een paar verschillende categorieën.

  1. Bovenaan staat groep 1, waarin stoffen staan waarvan vastgesteld is dat ze kanker veroorzaken, zoals roken, asbest, alcohol en nu dus ook bewerkt vlees.
  2. De groepen erna, groep 2A (‘waarschijnlijk kankerverwekkend’) en groep 2B (‘mogelijk kankerverwekkend’) zijn voor stoffen waarvan de link met kanker minder duidelijk is.
  3. In groep 3 staan stoffen die niet in een van de vorige categorieën passen, simpelweg omdat er onvoldoende data beschikbaar is.
  4. En tot slot: in groep 4 staan stoffen waarvan waarschijnlijk is dat ze níet kankerverwekkend zijn.

Met andere woorden: deze categorieën zeggen iets over de kracht van de bewijslast, maar niets over de mate waarin ze gevaarlijk zijn. Om het nog eenvoudiger te zeggen: die categorieën laten niet zien HOE gevaarlijk een stof is. Ze zijn er alleen voor om aan te geven HOE ZEKER de wetenschappers ervan zijn dat iets gevaarlijk is. Plutonium en bewerkt vlees zijn dus allebei ‘zeker’ kankerverwekkend, maar de mate waarin is natuurlijk heel verschillend.

Geen kans van 61 op de 1000, maar 66 op de 1000

Een tip voor publiciteitsdriftige wetenschappers en persvoorlichters en, mag ik het zeggen, de WHO: laat dat relatieve risico zitten en gebruik absolute cijfers. Die maken veel meer duidelijk hoe groot risico’s écht zijn.

In dit geval: nu wordt geschat dat ongeveer 61 op de 1000 mensen ooit darmkanker krijgt in hun leven. Als (als!) de analyse van de IARC correct is – wetenschap is een dynamisch en cumulatief proces, dat ook nog eens veel rommeliger verloopt dan veel mensen denken – dan zou het ongeveer hierop neerkomen: wie het minst bewerkt vlees eet, heeft gedurende zijn hele leven een wat lagere kans om darmkanker te ontwikkelen: zo’n 56 van de 1000. Bij de mensen die het meeste bewerkt vlees eten, zullen circa 66 mensen ergens in hun leven darmkanker ontwikkelen. Dat zijn er 10 meer dan in de ‘weinig vlees’-groep.

Beslist niet totaal irrelevant, integendeel, maar je hoeft er ook niet direct wakker van te liggen. Zoals Cancer Research UK al in een prachtige infographic liet zien: roken is nog steeds een veel, veel groter gevaar.

En er zijn tal van andere factoren die bijdragen aan het ontwikkelen van kanker. De grootste: veroudering. Met het stijgen van de leeftijd stijgt ook de kans op het ontwikkelen van kanker.

 

———————–

116-jarige Amerikaanse eet al een eeuw lang iedere dag ‘bacon and eggs’

zie Susannah Mushatt Jones, the 116-year-old American woman who eats bacon every day
Dat ze zou oud is zal zeker ook aan haar genen liggen, maar waarschijnlijk zal haar goede voeding er ook aan bijdragen. Of ze zo oud geworden zou zijn op een voeding met voornamelijk brood, pasta en pizza…. Dat valt te betwijfelen, ondanks haar goede genen….
Daarbij slaapt ze heel goed en heeft ze nooit gerookt en gedronken.

Frans Kok neemt afscheid en ontdekte dat een 116-jarige Amerikaanse al een eeuw leeft op Bacon and Eggs.

Frans Kok neemt afscheid en ontdekte dat een 116-jarige Amerikaanse al een eeuw leeft op Bacon and Eggs. Tja… hoe verkondig je dat nu in een afscheidsrede?

Disclaimer:

Deze blog is met de grootste zorg samengesteld, maar de samenstellers zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van het gebruik van de gegeven informatie.