22 februari 2012: “RIVM: Nederlanders eten te veel zout”
Daarmee lijkt ‘eet minder zout’ hét nieuwe middel te zijn in de strijd om gezond te worden.

Dit is natuurlijk kaasje voor de voedingsindustrie.
In de supermarktschappen zullen steeds meer ‘gezonde vetarme met 30% minder zout’ voedingsmiddelen komen te liggen.
De Nederlander die dagelijks ca. 6 of meer eetmomenten tot zich neemt zal juist door die tussendoortjes het nodige zout binnenkrijgen.
Beperking van het aantal eetmomenten is daarom ook van belang. En die 3 maaltijden kunnen dan smakelijk gezouten worden. Wordt er bij die maaltijden nog extra fruit en een stukje pure chocolade gegeten, dan wordt door het antigif Kalium de ‘schade’ van Natrium op een natuurlijke manier beperkt.
Het RIVM zou liever de oorlog kunnen verklaren aan de koolhydraatrijke tussendoortjes zoals granenkoeken, chips, snoep, koek en frisdrank. Dat zou goed zijn voor de gezondheid van iedere Nederlander.

Medisch journalist Melchior Meijer heeft er wederom een mooie blog ‘Een korreltje zout’ over geschreven waarin hij ingaat op 5 prangende vragen over zout.

1. Kan ik zoutloos leven?
2. Moet ik mijn zoutinname bewaken als een schoolfrik?
3. Moet ik tijdens het koken oppassen met zout?
4. Is er geen ‘antigif’ tegen zout?
5. Waarom zijn veel kant en klare etenswaren zo zout?

Lees hier de blog ‘een korreltje zout’ van Melchior Meijer met de antwoorden op de 5 prangende vragen.

Morgenvroeg weer lekker mijn dagelijkse eitje mét zout. Heerlijk!