Martijn Katan: "Mijn nest is niet meer helemaal schoon. Maar dat is niet de schuld van de wetenschap, dat is eigenlijk ons aller schuld dat we zeggen, wetenschap moet maar betaald worden door de industrie. Ja, dan krijg je dit."

Martijn Katan: “Mijn nest is niet meer helemaal schoon. Maar dat is niet de schuld van de wetenschap, dat is eigenlijk ons aller schuld dat we zeggen, wetenschap moet maar betaald worden door de industrie.
Ja, dan krijg je dit.”

Radartv uitzending van 15 december 2014

Wiens wijn men drinkt, diens woord men spreekt

Martijn Katan: “Maar in de voeding komt nu de commercie heel sterk opzetten en die werkt maar 1 kant op en die houdt zich niet aan de regels van het spel en dan gaat het mis.”

(…) Onderzoek wijst uit: Bierbuik komt niet van bier (….)

Je wil dat niet zo duidelijk hebben

Martijn Katan: “Dat is wat wij een type 2 fout in de statistiek noemen.
Waarbij je dus concludeert dat er geen effect is terwijl je het onderzoek gewoon niet groot en grondig genoeg gedaan hebt. Daar is maar 1 verklaring voor. Je wil dat niet zo duidelijk hebben.”

Wiens brood men eet…

Antoinette Hertsenberg: “Dat de onderzoekers hier mee akkoord gaan heeft te maken met de geldstroom van wetenschappelijk onderzoek. Wiens brood met eet, maar in dit geval, wiens wijn men drinkt diens woord men spreekt.

Worden wetenschappers gestuurd door opdrachtgevers?

Martijn Katan: “Ja. Wetenschappers moeten geld hebben voor onderzoek. De overheid geeft dat nauwelijks meer. Dan gaan ze praten met de alcoholindustrie en die zegt dan ‘nou ja we hebben een mooi onderzoek, maar kun je dat een heel klein beetje aanpassen. Als je nu eens zegt: ‘Het is nog niet bewezen, kun je dat zeggen?’ Natuurlijk, meer onderzoek is nodig. Zo werkt dat.”

Mijn nest is niet meer helemaal schoon.

Zit u nu niet een beetje uw eigen nest te bevuilen?

Martijn Katan: “Mijn nest is niet meer helemaal schoon. Maar dat is niet de schuld van de wetenschap, dat is eigenlijk ons aller schuld dat we zeggen, wetenschap moet maar betaald worden door de industrie. Ja, dan krijg je dit.”

 

——————-

Hoe geloofwaardig zijn eerdere uitspraken van Katan?

Alle eerdere uitspraken van Katan bij RadarTV (onlangs nog over het drinken van melk) dienen dus ook vanuit zijn vervuilde nest herzien te worden.

Wie volgt?

Welke wetenschapper volgt en doet ook uitspraak? Dan wordt het transparant en kan er pas de grote ommekeer komen in wetenschappelijk voedingsland. De gezondheid van de mens zal er mee gediend zijn.

 

Meer lezen over de ‘geloofwaardigheid’ van wetenschappelijke onderzoeksresultaten:

Recent onderzoek uit 2016 toont aan dat de suikerindustrie al jaren wetenschappers betaalt om de vetten als slecht te beschouwen en suiker niet. Altijd maar weer het verhaal aanhalen “Als je meer eet en te weinig beweegt word je dikker. Het komt niet door de suikers… ”
Zie:

[av_dropcap2 color=”red” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2] Foodlog: Suikerindustrie betaalde wetenschapper om vet zwart te maken

[av_dropcap2 color=”red” custom_bg=”#444444″]@[/av_dropcap2] Sugar industry secretly paid for favorable Harvard research