Overgangsklachten
Veel voorkomende problemen bij zowel een natuurlijke als een niet-natuurlijke (door chemokuren en hormoonbehandeling) overgang zijn:
-
opvliegers
-
gewichtstoename
-
slapeloosheid
Deze klachten zijn allemaal te verbeteren met voeding, dagelijkse beweging en minder stress.
Voeding met weinig koolhydraatrijke eetmomenten is een prima preventiemiddel tegen opvliegers, slecht slapen en gewichtstoename.Het voorkomt dat je de hele dag door flinke bloedsuikerschommelingen hebt en dit geeft je lichaam innerlijke rust en het voorkomt veel klachten.
Natuurlijke en niet-natuurlijke overgang
Yvonne Lemmers:
Geboren in 1960 – anno 2015 – 55 jaar en ben overgangs-ervaringsdeskundige.
Vanwege hormoongevoelige borstkanker heb ik vijf jaar hormoontabletten (tamoxifen) geslikt en vanwege mijn leeftijd ben ik dubbel ervaringsdeskundige. Ik heb een niet-natuurlijke én een natuurlijke overgang doorstaan.
Dit zijn mijn overgangs-ervaringen:
Ik heb gemerkt dat ik een opvlieger krijg wanneer mijn lijf een hormoon aanmaakt om de bloedsuiker te reguleren. Dan denk ik vooral aan de hormonen insuline, glucagon, adrenaline en cortisol.
- Bij het wakker worden krijg ik standaard een lichte opvlieger – door het hormoon cortisol. Het lichaam bereidt zich voor op ontwaken.
- Bij aanvang en net na mijn koolhydraten-uur krijg ik een opvlieger – insuline. Nodig voor het wegwerken van glucose vanuit het bloed naar opslag in spieren en lever.
- Eet ik vaker op een dag koolhydraten dan krijg ik iedere keer tijdens en na het nuttigen van het koolhydraatrijke eetmoment een opvlieger – insuline. De bloedsuikerschommelingen triggeren continu insuline en dan is het de hele dag jasje aan – jasje uit en rood aanlopen… niet leuk dus.
- Alcohol triggert opvliegers. Bij meer dan 1 glas alcohol slaap ik slecht, vaak wakker met levendige dromen en krijg ik opvliegers in bed.
- Drink ik een glas alcohol (in mijn koolhydraten-uur) dan slaap ik prima.
- Teveel zwarte thee of groene thee in de (late) avond vermijd ik. Koffie dronk en drink ik niet. Met rooibosthee of ‘hot water’ heb ik geen last. Cafeïne is immers ook een uitlokker van opvliegers.
- En stress is natuurlijk ook een grote trigger voor opvliegers. Vermijden dus. Blijf dicht bij jezelf en wees lief voor jezelf. Dat probeer ik dus zoveel mogelijk te doen. Stress is killing…
Concluderend voor Grip op de overgang
👉 Houd ik me keurig aan fase 1 van Grip op Koolhydraten (1 keer per dag een gebalanceerd koolhydraatrijk eetmoment, rest van de dag koolhydraatarm), dan heb ik weinig last van opvliegers, slaap ik goed en blijf ik op gewicht.
👉 Eet ik op een dag veel en/of vaak koolhydraten, drink ik alcohol of heb ik teveel stress dan heb ik veel opvliegers, slaap ik slecht en gaat mijn gewicht omhoog.
Opvliegers
👉 Opvliegers zijn te sturen.
In feite heb je de hoeveelheid opvliegers voor een groot deel zelf in de hand.
Met een paar opvliegers op een dag is prima te leven.
Het hebben van veel opvliegers is te voorkomen door je voeding en gedrag.
Alcohol is een saboteur
Via Sophia legt goed uit wat een innerlijke saboteur is.
Om het afvalproces te stimuleren (of het aankomen te vermijden) is het niet-drinken van alcohol een hele goede tip.
Voor de mensen die gewend zijn om dagelijks 1 of meerdere glazen te drinken.
Probeer het volgende eens 14 dagen uit:
Drink Spa rood uit een wijnglas
👉 Drink spa rood uit een wijnglas. Echt je kunt er glazen van drinken zonder dat je er slechter van slapen of van aankomt.
Alcohol verlaagt de bloedsuiker > honger > glucagon wordt aangemaakt, opvlieger.
Met spa rood blijft de bloedsuiker op peil doordat je lichaam vetten verbrandt (hoeft geen insuline of glucagon voor aangemaakt te worden) > geen snaaizin > en je lichaam is lekker je eigen vetten aan het verteren. Tevens zorgt het ervoor dat je energie hoog blijft en je hoofd helder.
Dat is echt een groot verschil. Je zult het zelf vast wel merken of gemerkt hebben.
Alcohol verergert emoties
👉 Wist je trouwens dat alcohol emoties verergeren. Ben je blij dan word je nog blijer, ben je verdrietig dan word je nog verdrietiger.
Daarom niet denken dat je ‘opknapt’ van een glaasje alcohol.
Vroeg naar bed zonder alcohol en een goede nacht slapen maakt een beter mens van je.
Powernap
👉 Verder kan ik je heel erg aanraden om je onrust in je lijf met een korte powernap van bijv. 10 minuten weg te slapen.
Er zijn zelfs apps van. Moet toch wel kunnen om 10 minuten op een dag voor je eigen heil te reserveren.
Ademhalingsoefeningen van Wim Hof
Tevens kan ik de ademoefeningen van Wim Hof aanraden.
Sinds 2015 heb ik deze ademhalingsoefeningen van Wim Hof ontdekt. In zijn boek Koud Kunstje staat de ademhalingstechniek duidelijk beschreven.
Het boek van Wim Hof is een aanrader en een mooi kado – om te geven en te krijgen – voor de feestdagen.
Als ik vroeg wakker word, doe ik deze oefeningen in bed.
Ik adem 30 keer lang en diep in (via de buik), wat korter uit. Ik tel 10 tellen in en 7 tellen uit. Op een gegeven moment voel ik dan mijn benen en armen wat tintelen. Na ca. 30 keer in- en uit ademen haal ik nog een keer goed adem en daarna houd ik mijn adem in. Tussendoor slik ik weleens maar houd wel mijn neus en mond dicht.
Wonderbaarlijk om te merken dat ik dan ineens 60 – 130 seconden mijn adem in kan houden. Terwijl ik dat zonder de opbouw van het ‘hyperventileren’ slechts max. 30 sec kan.
Deze cyclus van 30 keer inademen en daarna adem vasthouden herhaal ik nog 2 keer.
Zuurstof op celniveau
Op deze manier krijgt mijn lijf veel zuurstof binnen op celniveau (mitochondriën).
Dat geeft me een veilig gevoel. Van kanker is namelijk bekend dat het in feite een ziekte is die ontstaat door zuurstofgebrek op celniveau.
Zie ook de tips en reacties betreffende Grip op Koolhydraten in het jokerbericht.
Doe er je voordeel mee en deel dit bericht!
Over Yvonne en Jeanette
Lees meer over Yvonne Lemmers en ‘haar verhaal’
Lees ook het verhaal van lotgenootje Jeanette die met Grip op Koolhydraten 30 kilo afgevallen is ondanks de hormoonkuur Tamoxifen.