Graag wil ik verwijzen naar het het blog van Melchior Meijer waarin Reumatoloog Richard Verheesen uitlegt hoe hij over de waarde van voeding denkt.
Hieronder wat highlights:
De Waarde van Voeding
Reumatoloog Richard Verheesen:
Hoe ik denk over de waarde van voeding? Daar kan ik vrij kort over zijn.
Ik schat in dat onze leefomstandigheden veel bepalender zijn voor onze gezondheid dan medicatie.”
“Het zou ook best aardig zijn om een dieet wat die toegevoegde suikers en ‘verzoet’ eten minimaliseert naast een Paleo dieet te zetten. Als men het verzoeten van eten afschaft (wat met Paleo ook gebeurt) zal het eetpatroon als vanzelf gaan veranderen en ik denk veel meer een Paleo richting opgaan, misschien een soort soft-paleo?
Soft Paleo
Immers wat ga ik dan eten?
Minder koolhydraten, meer fruit en bij de koffie/thee en in de avond wat vaker een nootje in plaats van het koekje. En op brood e.d. verdwijnen de zoetigheden en neemt kaas vlees en vis consumptie toe. En sommige dingen laat je staan omdat ze zonder suiker gewoon niet lekker zijn. Of het hetzelfde effect heeft? Ik zou het niet weten, maar ik zie wel raakvlakken. Absolute koolhydraat restrictie, dat denk ik niet.”
10-minuten per chronische patiënt…
“Kan ik wat met voeding in de dagelijkse praktijk is vervolgens een belangrijke vraag. Met patiënten heb ik het individueel soms over voeding in algemene zin en daarnaast ook wel eens over nutriënten of suikers. Is dat structureel? Nee, hoe zou het kunnen in de 10 minuten die ik per chronische patiënt heb.”
Verwijtbaar en Oliedom
“Is het de huidige “elite” te verwijten dat de inrichting is zoals die is? Ik vind van niet, dit was tot voor kort zoals het liep en zoals de waarheid werd gezien en de maatschappij was ingericht.
Maar het zou wel te verwijten zijn als we de nieuwe koers niet gaan inzetten, als we de deur niet opendoen terwijl er hard wordt geklopt. En vestingen/muren in stand worden gehouden tegen de wensen van de bevolking in en niet meegaan in de richting waarin de maatschappij zich beweegt. Dat is niet alleen verwijtbaar maar ook oliedom.”
Yvonne Lemmers:
Om in praktische oplossingen te denken, ben ik inmiddels overtuigd van de kracht van praktische en goed uitvoerbare soft-paleo boeken zoals Grip op Koolhydraten. De lezer/gebruiker kan vervolgens zelf tot eigen inzicht komen hoe een theoretische voedingsverandering in zijn/haar eigen leef- en werkomgeving te verwezenlijken is.
Het zichtbare resultaat, de gezondheidsverbetering, het uitblijven van honger en het welbevinden houden de motivatie hoog.
Koolhydraatbeperking ‘a way of life’
Zo wordt koolhydraatbeperkte voeding al snel geaccepteerd als ‘a way of life’ in plaats van een dieet.
Opgewicht komen én opgewicht blijven zal iedereen toch zelf moeten doen. Én wetende dat je het zélf voor elkaar gekregen hebt, voelt goed! Niet afhankelijk van wekelijkse ‘verplichte’ weegmomenten en stokken achter de deur van anderen. En mocht je eens afwijken, dan weet je ook dat je het zélf weer op kunt pakken.
Het koolhydraatbeperkte kunstje werkt immers iedere keer weer.
Verwijzing internist naar GOK
Voor iedere arts is het eenvoudig om in een 10-minuten gesprek de weg naar de boeken van bijv. Grip op koolhydraten te wijzen zoals internist Dr. Boon van het St. Annaziekenhuis deed.
Succesverhalen
Dat Grip op Koolhydraten voor velen gezondheidsbevorderend werkt is vanuit de praktijk inmiddels wel duidelijk. Zie o.a. deze berichten van dankbare mensen en deze succesverhalen.
Artikel ‘Suiker is uit de tijd’ door Richard Verheesen op Foodlog
Ik heb je bericht gedeeld, ik zou wel eens willen weten of de politiek op de hoogte is?