Handleiding GOK App Android
Kalender
In de kalender kun je eigen dag- en weekmenu’s bijhouden.
Een dag is ingedeeld in 3 dagdelen/eetmomenten: ochtend, middag, avond.
Voorbeeld dagindeling:
- Ochtend: (groen) ontbijt
- Middag: (groen) lunch + tussendoortje van 16.00 uur
- Avond: (oranje) diner + klein hapje om 21.00 uur
Weekmenu kiezen:
Tap op (= raak aan) het +icoontje in de groene balk. Het scherm ‘Weekmenu kiezen’ verschijnt. Kies een weekmenu.
Je ziet nu alle gerechten van de week in beeld. Tap op ‘Kiezen’ en het gekozen menu wordt nu toegepast in de actuele week in de kalender.
Weekmenu wijzigen:
Heb je een weekmenu gekozen en wil je dit wijzigen in een ander weekmenu, tap dan ook op het +icoontje. Het scherm ‘Nieuw weekmenu kiezen’ verschijnt. Tap op OK en alle dagen van de huidige week worden dan overschreven met een nieuw weekmenu naar keuze.
Meerdere weken vooruit plannen:
Je kunt meerdere weken vooruit plannen. Telkens uitgaande van één van de menu’s. Via de zwarte pijltjes ga je naar de volgende weken.
Aantal personen wijzigen:
In de kalender kun je het aantal personen per dagdeel wijzigen via het ‘Aantal-Personen-icoontje’ in de grijze middenbalk.
Toevoegen van recepten of producten in Kalender:
Tap op het ‘+’teken op de grijze middenbalk. Scherm ‘Recept toevoegen’ of ‘Product kiezen’ verschijnt. Kies een categorie en kies dan een recept of product. Tap op ‘Kiezen’ om het recept te bevestigen (=toevoegen aan het eetmoment)
Het is ook mogelijk om met de handige zoekfunctie, via het zoek-icoontje, een recept of product toe te voegen.
Verwijderen van Recepten en Producten in Kalender:
Houd je vinger een paar seconde op het te verwijderen product/recept. Bovenin het scherm verschijnt het ‘prullenbak-icoontje’. Tap daar op en het product/recept is verdwenen uit de kalender.
Tussendoortjes:
Als je tussendoortjes gebruikt, kies dan uit de productenlijst de producten (zoals een blokje kaas en een paar olijven) en voeg die toe aan een van de drie eetmomenten.
Naar keuze kun je al je drank bij gaan houden. Koffie, thee en water bijvoorbeeld. Je kunt er ook voor kiezen om dit bijvoorbeeld in de eerste weken wel te doen, en later niet meer.
Weekmenu’s
Recepten
Recepten zoeken en gebruiken
Kies een recept uit een van de vele categorieën of via de zoekfunctie en ga er mee aan de slag in de keuken
Mijn recepten
Naast het gebruik van de voorbeeldrecepten (ingedeeld in groen en oranje) is het heel eenvoudig om met deze GOK-app eigen recepten te maken en op te slaan. Met een eigen foto. Leuk om te doen, het is makkelijk en vooral handig. Een recept stel je samen uit de producten. Afhankelijk van de gekozen producten krijgt een recept dan automatisch een groene, oranje of rode button.
De recepten komen te staan in de categorie ’mijn recepten’ en in de gekozen categorie bijv. ’brood en crackers’. Ook deze eigen recepten krijgen de bijbehorende kleurbutton!
Zelf een recept samenstellen:
Kies ‘Recepten’
- Klik op het +icoontje in de groene bovenste balk.
- Het scherm ‘Nieuw recept’ opent.
- Vul in: Receptnaam, Aantal personen, Categorie, Bereiding en Ingrediënten.
- Via het fototoestel-icoontje voeg je een reeds gemaakte foto toe uit ‘Bibliotheek’ of maak een nieuwe foto via ‘Camera’.
- De ingrediënten van het recept kies je vanuit ‘product kiezen’.
- Afhankelijk van de gekozen producten krijgt het recept een groene, oranje of rode button.Vermijd rode buttons!
- Tap op ‘Opslaan’ om het recept daadwerkelijk op te slaan. Vergeet je dit, dan is al je invoerwerk voor niets geweest.
Recept bewerken:
Via het icoontje met de drie blokjes (rechtsboven) kun je ‘Recept bewerken’ kiezen.
Denk aan de knop ‘Opslaan’ !
Een product wat je vaak eet/drink kun je als een recept met 1 product aanmaken. Het recept komt dan te staan bij ’mijn recepten’ en bij de gekozen categorie bijvoorbeeld ’beleg en tapas’. Leuk om een eigengemaakte foto toe te voegen. Bij het samenstellen van je eigen weekmenu’s zie je dan de foto van je favoriete product/recept. Zie als voorbeeld de recepten ’chocolade puur’ en ’2 gekookte eieren’. Beide recepten bestaan ook slechts uit 1 product.
Nog even dit:
- p.p. = per persoon of per portie
- 50 gram rijst ongekookt = ca.100 gram rijst gekookt
- 30 gram pasta ongekookt = ca. 100 gram pasta gekookt
- 10 gram olie/boter = 1 afgestreken eetlepel
- Producten die met een bestek gegeten wordt, zijn in grammen uitgedrukt.
- Handig om bijv. 100 gram Griekse yoghurt als ontbijt af te wegen.
- dranken worden in ml. (=milliliter) vermeld.
- Wil je ook dranken afwegen, reken dan 100 ml. = 100 gram.
- Bakken en braden: Gebruik voor het bakken en braden van vlees, vis en vleesvervangers ca. 10 gram olijfolie/roomboter/kokosolie per persoon.
- Bij vet vlees neem je 5 gram minder p.p.
- Bij gepaneerd vlees neem je 5 gram meer p.p. Bij het bereiden van grote hoeveelheden tegelijk (bijv. voor meer dan 4 personen), kun je toe met minder dan 10 gram p.p.
Producten
De productenlijst, met meer dan 1600 producten is een goed hulp- en leermiddel om regelmatig te bekijken. Ook handig als boodschappencoach in de supermarkt.
Ieder product heeft een kleurbutton groen, oranje of rood, volgens de indeling van de productlijsten uit het basisboek Grip op Koolhydraten (groene lijst = koolhydraatarm, oranje lijst = koolhydraatrijk, rode lijst = te vermijden).
De producten zijn ingedeeld in categorieën, met een handige zoekfunctie.
Producten met ster*: Sommige producten komen twee keer in ‘producten’ voor, als een groen product (met ster*) en als een oranje product.
I-button: Achter producten met een i-button staat extra informatie.
Bijvoorbeeld:
- Tomaten* (groen) : max. 50 gram p.p.
Tomaten (oranje): meer dan 50 gram p.p. - Griekse yoghurt* (groen): max. 100 gram p.p.
Griekse yoghurt (oranje): meer dan 100 gram p.p. - Avocado* (groen): max. een halve p.p.
Avocado (oranje): meer dan een halve p.p.
Minder dan 50 gram tomaten, minder dan 100 gram Griekse yoghurt en maximaal een halve avocado past dus in de koolhydraatarme eetmomenten. Kies bij het samenstellen van een eigen recept dan het groene product met ster.
In je koolhydratenuur mag je naar wens meer nemen van deze producten. Kies dan het oranje product zonder ster.
N.b. Er zit geen controle op via de app. Daarom zelf letten op de ster*-producten.
Smaakversterkers en glucose-fructosestroop
Op de rode lijst van het basisboek staan o.a. de volgende ingrediënten: smaakversterkers, kunstmatige zoetstoffen en glucose-fructosestroop. In veel producten zijn deze stoffen verwerkt.
Een aantal producten, waaronder alle kunstmatig gezoete producten en ontbijtkoek, hebben de kleur rood gekregen. Vermijden dus!
We hebben er voor gekozen in deze GOK-app om de producten aan de hand van de koolhydraten een kleur te geven. Daarom kan het voorkomen dat een product met smaakversterker ‘groen’ is (vooral bij de bewerkte vleesproducten) of een product met glucose-fructosestroop ‘oranje’ is (vooral snoep en koek). Als je erg gevoelig bent en/of moeilijk afvalt zet dan de puntjes op de i en ga goed etiketten lezen om zoveel mogelijk alle smaakversterkers en glucose-fructosestroop te vermijden.
‘Vers’ eten, dus zonder potjes, pakjes en zakjes heeft altijd de voorkeur.
Eet zoveel mogelijk wat het seizoen te bieden heeft.
Inkopen
Via ‘Inkopen’ stel je een boodschappenlijst samen. Je kunt maximaal 7 dagen in het voren inkopen.
Tap het +icoontje en ‘Uit kalender’
Je kunt kiezen voor welke dagen en welke gerechten er ingekocht dient te worden. Vink de gewenste gerechten aan.
Tap ‘Volgende’
De GOK-app maakt een boodschappenlijstje aan de hand van de gekozen menu’s en recepten voor de gekozen dagen. Naar keuze kunnen producten verwijderd worden omdat die al in huis zijn (zoals zout, olijfolie, quiche, crackers). Verwijder dan het vinkje bij deze producten.
Tap ‘Klaar’
Het scherm ‘Inkopen’ verschijnt.
Via + en ‘Los item’ is het mogelijk om bijv. wc-papier, afwasmiddel of luiers toe te voegen aan je lijstje.
In de supermarkt kun je met dit lijstje je boodschappen doen. Wat je in je kar hebt liggen, vink je aan en verwijder je uit het lijstje. Via het icoontje rechtsboven (3 kleine blokjes onder elkaar) verschijnen 4 opties die voor zich spreken.
Via ‘e-mail inkopen’ wordt de lijst met producten en hoeveelheden naar je eigen email verzonden. Handig!
GOK = Meer
- Metingen & grafieken
Meten is weten. In de tabel vul je bijvoorbeeld 1 x keer per week je nieuwe gewicht en buikomvang in.Draai je toestel horizontaal om de grafieken te zien!!
Handig hulpmiddel om je resultaten in beeld te zien. - Berichten
Als je bij instellingen gekozen hebt voor ‘Push berichten ontvangen’ dan komen hier de ontvangen berichten te staan. - Verslaafd aan koolhydraten test
Test jezelf door 20 vragen met Ja of nee te beantwoorden. Na afloop zie je in hoeverre je koolhydraatverslaafd bent. Test regelmatig om te bepalen in welk level van verslaving je zit. Als je goed “GOKt” zul je snel verbetering zien.Deze test is tevens een goed middel om anderen in te laten zien wat koolhydraten zijn en wat de invloed kan zijn op lichaam en geest.
- Aanvullende weekmenu’s
Hier kun je de beschikbare aanvullende weekmenu’s zien en desgewenst aankopen. In de GOK-app zitten standaard 3 weekmenu’s. Aanvullende weekmenu’s met bijbehorende recepten zijn als zogenaamde in-apps te koop. Weekmenu 4, weekmenu 5 etc. Een aantal keren per jaar zal er een nieuw weekmenu als in-app te koop aangeboden worden.Ieder nieuw weekmenu is weer inspirerend, motiverend en verrassend.
- De 10 richtlijnen van GOK
Dit zijn de beknopte richtlijnen van Grip op Koolhydraten fase 1 (opgewicht komen). Voor de volledige richtlijnen en verdere uitleg van fase 1 zie basisboek Grip op Koolhydraten – Opgewicht vanaf pagina 35 – 55. - Instellingen
Hierin staan de persoonlijke instellingen die bij de eerste keer openen van de GOK-app gevraagd zijn. Deze kunnen via ‘Instellingen’ gewijzigd worden.Het streefgewicht kan hier bijgesteld worden. Vooral voor mensen die 20+ kilo af willen vallen is het raadzaam en motiverend om bij de start van Grip op Koolhydraten het streefgewicht niet al te laag in te stellen. Later kan het streefgewicht via ‘Instellingen’ nog aangepast worden.
Ook kun je hier het standaard aantal personen per dagdeel wijzigen. Bijv. ontbijt en lunch voor 1 persoon en koolhydratenuur voor 4 personen.
N.B. Via Kalender kan per maaltijd het aantal nog gewijzigd worden. Handig om je boodschappenlijstje zo precies mogelijk op te stellen als je ineens op een dag meer of minder eters aan tafel krijgt dan het standaard ingestelde aantal personen.