Let op: JOZO zout is niet altijd gejodeerd zout!

Alleen ROOD en GROEN is gejodeerd.

 

JOZO zout is niet altijd gejodeerd. Alleen rood en groen is gejodeerd. Blauw niet.

Let op de aanduiding ‘gejodeerd’ bij aankoop JOZO zout.

Van oudsher wordt er geadviseerd om aan de voeding extra jodium toe te voegen om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid jodium te komen. Jodium zit van nature in o.a. eieren, zeevis, zeewier, zeekraal. Vanaf 1942 gebruiken bakkers speciaal gejodeerd bakkerszout om de bevolking van jodiumtekorten te behoeden. Dus niet zozeer het brood, maar het gebruikte gejodeerde bakkerszout maakt brood ‘waardevol’, niet de vele koolhydraten dat brood bevat. Zie wikipedia over bakkerszout 

Zorg voor voldoende jodium in je voeding en gebruik gejodeerd zout

Om aan voldoende jodium te komen is het vooral voor niet-broodeters van belang om gejodeerd zout te gebruiken in hun voeding. Dus bakken en braden met gejodeerd JOZO zout is een aanrader.

Maar let op. Stond voorheen de naam JOZO voor JOdium ZOut. Tegenwoordig is het een merknaam geworden.

In het assortiment van het merk JOZO zit tegenwoordig zowel gejodeerd al niet-gejodeerd zout.
Let daarom goed op de aanduiding ‘gejodeerd’ bij aankoop van JOZO zout.

JOZO zout ROOD en GROEN bevatten jodium. Op de verpakking staat gejodeerd.

JOZO zout BLAUW is niet-gejodeerd. Vroeger heette het niet-gejodeerde zout NEZO. Tegenwoordig niet meer, wat deze verwarring veroorzaakt.
JOZO zout GROEN is gejodeerd én het bevat minder natrium en meer kalium. Dus wil je je zoutgebruik beperken maar wel de nodige Jodium binnen krijgen, kies dan voor het JOZO LIGHT zout GROEN .

Voedingssupplementen  met jodium (multi-vitamine-mineralen complex)

Een goede multi bevat veelal ook een aantal mcg jodium. Daarom is het van belang om dagelijks een goede multi te gebruiken die de hiaten in de voeding aanvullen.

Nog veel JOZO zout BLAUW in huis?

Zout is een goedkoop product, dus wees niet zuinig en koop gelijk gejodeerd zout en gebruik dat in je voeding! Je gezondheid is kostbaarder.

2 leuke toepassingen voor het ongejodeerde zout:

met zout snijplank schoonmaken

[av_dropcap2 color=”silver” custom_bg=”#444444″]1[/av_dropcap2]Strooi een handvol zout over je houten snijplank. Druppel er 1 of 2 eetlepels citroensap over. Verdeel dit over de plank (met een mini-staalborstel of gewoon met je vingers) en laat het ca. 15 minuten intrekken. Daarna afspoelen en laten drogen. Het ontdoet je snijplank van hinderlijke geurtjes, kleurtjes en bacteriën. 🙂

[av_dropcap2 color=”silver” custom_bg=”#444444″]2[/av_dropcap2]Als strooizout buitenshuis tegen winterse gladheid.

Meer weten?

Zie deze 35 veelgestelde vragen